POSTED IN Norge, Norsk politikk, Økonomi

Slik unngår de fellesdugnaden

Nordmenn investerer mer og mer i Norge via skatteparadis

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email
illustrasjon: https://www.communitytax.com/resource-center/tax-scams/offshore-tax-avoidance/

Statistisk Sentralbyrå  har nettopp publiserte en statistikk som viser direkteinvesteringer i Norge i 2019 med det ultimate eierlandet bak investeringene. Det viser at USA er øverst med nesten 20% mens Norge er nummer to med 13%. Det betyr at investeringer foretatt av norske eiere i Norge skjer via utenlandske stråselskaper. Dette tilsvarer 189 milliarder kr. i 2019.  Det er en økende tendens for året før var summen på 151 milliarder.
_________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Øyvind Andresens blogg
_________________________________________________________________________________

I en artikkel på ssb.no kommenterer Nicolay Frederik Svevnerud den tilsvarende statistikken for 2018. Han skriver blant annet:

«Norske direkteinvesteringer i Norge?

I fordelingen av inngående direkteinvesteringer etter ultimate eierland er også Norge godt representert. Figur 2 viser at 151 milliarder av direkteinvesteringene i Norge i 2018 var ultimat eid fra Norge, noe som tilsvarer nesten 12 prosent av de totale inngående direkteinvesteringene dette året.

Dette er investeringer som nordmenn gjør i Norge, men som gjøres gjennom selskaper i utlandet, via ett eller flere land på veien. Fenomenet går under navnet «Round-tripping» og handler i korthet om at penger flyttes til utenlandske selskaper før de reinvesteres i økonomien igjennom direkteinvesteringer. Denne typen investeringsmønster er gjerne økonomisk motiverer.»

Med andre ord: Nordmenn investerer mer og mer i Norge via skatteparadis. Dette er bare en av eksemplene på hvordan de rike sniker seg unna skattlegging. Hvem disse menneske er, er det vanskelig å få klarhet i. Det finnes ingen politisk vilje til å gjøre noe med det heller.

Kilde:: Gregar Berg-Rolness:  Overskuddsflytting – Aggressiv skatteplanlegging i den globale økonomien (Gyldendal forlag).  side 36

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Og i Norge arbeides det med ( spesielt den størse banken Dnb) om å fjerne kontanter » for å redusere svart arbeide» . ;-)
    Samtidig som samme Dnb er tatt med buksene nede i å investere i Panama/skatteparadiser. ( Med en symbolsk «Solberg-bot» som straff. )
    De små skal tas, de store slipper fri.
    Norge. Dobbeltmoralen lenge leve.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Finnland.

Grønn miljøskandale?

Forrige innlegg

Krigen i Midt-Østen:

En del av 3. verdenskrig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.