POSTED IN Kina, Krig-fred, USA

Skyggeboksing i Sørkinahavet?

Vil USA fremprovosere en krig?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det skjer noe hele tiden i Sørkinahavet

Pensjonert oberstløytnant Einar Magnus Ødegård

En ny bit om den uvanlige krigen som sansynligvis foregår i Sør-Kinahavet kom i Global Times, Beijing i går. Avisen regnes som regjeringsorgan. 

Overskrift: ‘Head-on blow from China awaits if US dares to provoke China’s core interest in South China Sea’.

Artikkelen beskriver USA som en inntrenger fra en annen del av verden som ikke har noe i Sør-Kinahavet å bestille. Likeså beskrives ASEAN-landenes arbeid med en ‘Code of Conduct’ for å finne en fredelig bindende løsning på kyststatenes forskjellige krav om havrettigheter.

Som eksempel tilbød Kinas daværende utenriksminister Qin Gang 21.-23. april 2023 under et møte i Manila å forhandle om partenes havrettskrav, noe som bryskt ble avvist av president Marcos. 

Oversatt kan overskriften bli forstått:

Dersom angrepsstyrkene ikke trekker seg tilbake men åpner ild mot kinesiske mål, skal Kina senke angrepsflåten.

De har sannsynligvis våpen til å klare den jobben.

Vi vet at et stort antall marinefartøyer inkl. minst en hangarskipsgruppe fra USA, og fartøyer fra Australia og Japan skal drive øvelse ‘Indo Pacific Deployment Exercise’ i fem måneder. Om kinesiske tiltak finnes bare meldingen fra AFP 24. august: ‘Hundrevis av kinesiske kystvaktfartøyer, marinefartøyer og andre skip patruljerer omkring de kinesiske basene i Spratly’.

Kina har svært mange trålere som kan brukes til å blokkere krigsskipene til USA/Australia/Japan.

Som under operasjonene mot en amerikansk hangarskipsgruppe i månedskiftet sep.-okt. 2021, har kineserne sannsynligvis en stor flåte som engasjerer angrepsstyrkene med sivil ulydighet.

Hvordan sivile skip er ulydige mot en fiendtlig flåte krigsskip kan omfatte: 

   – Fiendtlige krigsfartøy sperres av sivile skip foran og akter, andre utfører skrå kollisjoner og utfører press. Skipene i den kinesiske sivile krigsmarine er bygd av stål, og har forsterket  baugparti til formålet 

   – Elektronisk krigføring med stor effekt kan lamme alt samband, jfr. da et russisk fly jammet en amerikansk destroyer i Svartehavet. Internsambandet og våpensystemene på destroyeren fungerte ikke. Da styresystemet i destroyeren også var elektronisk, ble skipet liggene å drive så lenge jammingen varte. Det er feil å tro at kineserne har dårligere materiell og kunnskap om elektronisk krigføring en russerne.

  –  Bruk av lyd, lys, røyk, sperreballonger, og alt annet som kineserne finner tjenlig i sin sivile ulydighet mot en tilsynelatende militær overmakt. 

  Denne uvanlige krigen ‘om Kinas sentrale interesser i Sør-Kinahavet’ har bare to mulige avslutninger: 

Angriperne velger å bruke våpenmakt for å starte en krig, eller at de for fjerde gang velger å sende angrepsstyrkene tilbake til sine fredsbaser uten å ha oppnådd noe som helst i Sør-Kinahavet. Det skjedde med amerikanske hangarskipsgrupper to ganger i april, og en gang i månedskftet sep.-okt. 2021.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Og norske politikere forbereder seg tydeligvis til (mere) krig.

  ‘Krigsindustrien, den nye olja.
  Uten fiender ble eksporten av krigsmateriell desimert, og hele industrien sto på vaklende føtter. Freden truet igjen. USAs invasjon i Irak i 1991 ga inntekter, men det ble ikke skikkelig fart i omsetningen før vi gikk ut i striden mot terror – en vanskelig definerbar størrelse, men som gir enorm omsetning i krigsindustrien. …Da Roger Ingebrigtsen (AP) var statssekretær i Forsvarsdepartementet, sa han at norsk våpenindustri styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen er slutt. ‘
  dagbladet.no/kultur/krigsindustrien-er-den-nye-olja/70295356

  ‘Gjennom sitt eget investeringsselskap har ektemannen til Anniken Huitfeldt (Ap) handlet aksjer …. i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen – mens hun har vært utenriksminister. ‘
  nrk.no/norge/huitfeldt_-_-jeg-er-lei-meg-1.16535725

  ‘Blant de rundt 20 selskapene Finnes eide eller handlet aksjer i, var våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen. ‘
  nettavisen.no/nyhetsvarsel/e24-erna-solbergs-mann-kjopte-og-solgte-aksjer-da-solberg-var-statsminister/s/5-95-1300131

  Altså våpen-aksjer. Ikke noe oppbyggende. Det er klar disse vil stige i verdi når Norge bomber andre land og/eller sender våpnene sine til krigførende land.  Norsk våpenindustri er ikke for å forsvare Norge, men for å angripe andre nasjoner.
  ‘Krigsindustrien den nye olja.’

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Der krenket du meg!

Vestlandskommune ut med millionbeløp i krenkesak.

Forrige innlegg

Tidligere Pfizer-sjef Mike Yeadon:

Vaksinene er ikke identiske og representerer derfor ulik grad av risiko.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.