POSTED IN Gaza, Intervju

Skuespiller Vibeke Løkkeberg om Gazakrigen:

«De insisterer på et løgnaktiv narrativ.»

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dagens gjest er skuespiller, filmregissør og forfatter Vibeke Løkkeberg, som har vist et stort antikrigs-engasjement over mange år. Særlig har palestinernes kamp mot Israels fordrivelse, okkupasjon og pågående krigføring engasjert henne sterkt.

Innlegget er hentet fra Spartakus

24. mai krevde Den internasjonale domstolen (ICJ) at Israel umiddelbart stopper angrepene på Rafah. Domstolen krevde at Israel overholder sine forpliktelser og «umiddelbart stanser sin militære offensiv og enhver annen handling i Rafah-området som kan påføre den palestinske gruppen i Gaza livsbetingelser som vil føre til dens fysiske ødeleggelse, helt eller delvis».

Likevel fortsetter Israel sin krigføring. — Ingen grenser finnes for lidelsene og elendigheten som Israels militæroperasjon i Rafah har påført befolkningen i Gaza, sier FNs nødhjelpskoordinator, Martin Griffiths.
Vibeke Løkkeberg laget dokumentarfilmen «Gazas tårer» i 2010. Den ser Gaza-krigen i 2008-2009 gjennom øynene til palestinske barn. Dette var hennes første film på 17 år. Hollywood Reporter kalte filmen «den ultimate anti-krigsfilmen».

Andre hevdet filmen var en propagandafilm, beregnet på å sverte Israel. «Den norske staten sprer hets og demoniserer Israel ved å støtte antiisraelsk film», mente det israelske utenriksdepartementet. Conrad Myrland i «Med Israel for Fred» (MIFF) kalte filmen for «ren propaganda».

Filmen ble først vist ved filmfestivalen i Toronto, siden turnerte den fra festival til festival. Filmen vant flere priser, bl.a. publikumsprisen under Göteborgs internasjonale filmfestival.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Northern Light.
  1 juni 2024 12:57

  Israel brukte våpen produsert i USA for massakren i Rafahs «sikre sone».

  Av Ethan Huff.
  En etterforskning har vist at våpnene Israel brukte i sitt nylige angrep på en flyktningleir i en «trygg sone» i Rafah, kom fra USA. Flere hundre mennesker drept og skadet i angrepet med amerikanskproduserte GBU-39-bomber*, noe som gjør USA direkte medskyldig i Israels folkemord.

  Angrepet resulterte i at minst 45 mennesker døde, også ett barn som fikk hodet revet av. De panikkrammede overlevende kunne sees løpe fra forkullede kropper til sikkerhet, mens redningsmenn og helsepersonell prøvde å trekke andre ut i fra ruinene.

  CNN skal ha analysert geolokaliserte opptak av angrepet, som fant sted i Kuwait fredsleir. Eksperter bekreftet at rester av amerikanskproduserte GBU-39 bomber (SDB) var funnet på åstedet.

  Ekspert på eksplosive våpen Chris Cobb-Smith, en tidligere artillerioffiser i den britiske hæren, sier at bombetyper med høy presisjon er «designet for å angripe strategisk viktige mål». «Alle militære eksplosiver, selv av denne størrelsen, vil alltid medføre ødeleggelser i et tett befolket område», sa han videre.

  (Relatert: Visste du at en eks-spionsjef fra Mossad fra Israel «truet og forfulgt» en ICC-aktor?).

  Israel brukte mindre dødelige bomber enn de kunne ha gjort.
  Trevor Ball, en annen våpenekspert, bekreftet det Cobb-Smith sa om opprinnelsen til GBU-39-ene som Israel brukte i angrepet. «Stridshodedelen av bombetypen er unikt, og styring- og vingeseksjonen er helt unik sammenlignet med andre bomber», sa Ball.

  «Rester av styring- og vingeseksjoner av bombene er det som er igjen selv etter at bombene detonerer. Jeg så delen som opererer halefinnene, og visste umiddelbart at det var en av SDB/GBU-39-variantene».

  Til Israels «ære» brukte de en mindre dødelig versjon av GBU-39 som forårsaker mye mindre skader. Israel kunne ha brukt Focused Lethality Munition (FLM), som forårsaker mye større ødeleggelser. Serienumre på delene samlet inn fra åstedet, viser at bombene Israel brukte ble laget i California.

  USA benekter imidlertid all tilknytning til bombene, og hevder at de ikke har noen anelse om hvor de kom fra. – Jeg vet ikke hvilke type våpen som ble brukt i luftangrepet, sa nestleder i Pentagon, Sabrina Singh, til pressen. «Jeg må henvise deg til israelerne for å snakke om det».

  Daniel Hagari, talsmann for Israels hær, innrømmet at to bombetyper med små stridshoder som fraktet 17 kilo eksplosiver ble brukt i angrepet, og beskrev dem som den «minste typen bomber som våre israelske kampfly kunne bruke». Ifølge Hagari var det en brann som brøt ut på stedet for angrepet som gjorde hendelsen mye verre enn planlagt.

  For å hjelpe Israel med å skaffe flere slike våpen, godkjente Biden-regimet 1 mai ytterligere 1 milliard dollar i våpenhjelp som skulle sendes til Israel, betalt av amerikanske skattebetalere. Avtalen ble kunngjort bare dager etter at Det hvite hus stoppet en enkelt overføring av 1800 ett tonns bomber og 1700 250 kilos bomber til Israel, for de var bekymret for tap av sivile liv i Gaza.

  Siden våpenforsendelsene fra USA ble satt på pause, sa en amerikansk tjenestemann til The Washington Post at «våpenoverføringer fortsetter som planlagt» til tross for den forrige forsinkelsen. Du husker kanskje at president Biden lovet å slutte å sende Israel offensive våpen, hvis det fortsatte med en storstilt invasjon av Rafah? Biden må ha løyet, fordi invasjonen har begynt, og USA fortsetter å støtte Israel med penger og våpen.

  Biden-regimet ga imidlertid en offentlig uttalelse om hvordan Israel brøt sin røde linje for å starte angrepet. Det er uklart om det vil være noe mer enn bare denne innrømmelsen for å holde Israel ansvarlig. Situasjonen i Midtøsten blir bare verre.

  *GBU-39 Small-Diameter Bomb (SDB) er en 110 kg amerikansk styrt bombe, utviklet av Lockheed Martin. Den skal gi kampfly mulighet for å bære flere og mindre bomber, da fire SDB kan bæres i stedet for én 900 kilos bombe. Wikipedia.

  Fra Natural News, publisert 31 mai 2024.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: CONFIRMED: Israel used “U.S.-made weapons” in Rafah “safe zone” massacre.

  Svar
 • Hvorfor er ikke Vibeke Løkkeberg interessert i å se myrderiene til Hamas gjennom øynene til israelske barn? Eller undersøke hvor Hamas får rakettene sine fra?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Panikken brer seg i Nato.

Ingen missiler fra vesten kan redde Ukraina og Nato fra nederlaget.

Forrige innlegg

Krigen er tapt og da kommer det moralske forfallet til syne.

Nå vil politikere i Tyskland returnere ukrainere i kampdyktig alder.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.