POSTED IN Norge

Skiskyttere stevner russisk avhopper:

Vi ble utestengt på grunn av løgner!

0
Print Friendly, PDF & Email

«Ikke noe av dette er sant»: Russiske skiskyttere stevner Rodtsjenkov for injurier i årelang dopingskandale.

Av Per Lothar Lindtner

Skiskytteren Olga Zajtseva og to andre russiske utøvere saksøker Grigory Rodtsjenkov for ærekrenkelser. Rodtsjenkov er nøkkelvitne i den russiske dopingskandalen. Utøverne mener den russiske ex-anti-doping-eksperten er en skam for idretten som har styrt WADA-historien om deres angivelige bruk av ulovlig doping. Dobbel-gull-vinner Zajtseva er strippet for sølv i Sotsji-OL og utestengt på livstid sammen med over 40 russiske utøvere etter å være angitt av Rodtsjenkov som har anklaget Russland for stats-styrt doping-system. 

Olga Aleksejevna Zajtseva er en russisk tidligere skiskytter. Hun er født i og bor i Moskva. Zajtseva startet sin karriere i 1994, og hun debuterte i verdenscupen i 2000. Hun vant 13 verdenscuprenn, og hun tok den første på sprinten i Östersund den 5. desember 2002. Wikipedia

Nå anker hun avgjørelsen i Court of Arbitration for Sport (CAS) i Lausanne, Sveits, sammen med to andre skiskyttere fra Rodtsjenkov-listen – Jana Romanova og Olga Vilukhina. De tre retter i New York søksmål på $30 millioner mot ex-laboratoriesjefen i Moskva og sier sjikane og baktale fra Rodtsjenkov kun skyldes hans behov for ego-markering i Vesten. 

Zajtseva til det tyske magasinet Der Spiegel: «En manns løgn har ødelagt mitt omdømme og min karriere. Jeg kan bevise at jeg er uskyldig. Rodtsjenkovs versjon er oppspinn fra starten av». Rodtsjenkov beskylder Zajtseva for alle typer misbruk fra blod-doping til «hertuginne-cocktail», en mix av 3 anabole steroider han hevder å ha oppfunnet selv. 

«Ikke noe av det er sant» sier hun i intervjuet og peker på divergenser: Rodtsjenkov sier han kjenner Zajtseva, men hun slår fast at hun aldri har møtt ham. Zajtsevas trener, Wolfgang Pichler, avviser Rodtsjenkov: «WADA kontrollerte oss jo. Uansett foregikk treningen jeg hadde ansvaret for i Sentral-Europa». Treneren fra Bayern er kjent for kritikk av doping. Han er ikke bløthjertet overfor misbruk, uansett nasjon og kritiserer det tyske skiforbundets aksept av tyske doping-trenere og doping-tatte russiske ski-skyttere i OL tilbake til 2009.

Grigorij Mikhailovitsj Rodtsjenkov er tidligere direktør for et laboratorium i Moskva, Anti-Doping Centre. (Fra Wikipedia)

Rodtsjenkovs uttalelser om Zajtsevas karriere står heller ikke for kritisk gjennomgang. Han sier «hun avsluttet karrieren i 2014 på «ordre» fra sportsdepartementet i Russland som ikke kunne skjule hennes doping lenger». Det gjør hun i januar 2015. Zajtseva forklarer det ved å peke på sin graviditet. Hun føder sitt andre barn i oktober 2015.  

Tukling med tester? Bevis som Der Spiegel har sett, støtter Zajtseva. 4 tester tas av henne under Sotsji-OL, 1 blod, 3 urin. Rodtsjenkov sier det tukles med urinprøver. Likevel blir en intakt blodprøve sjekket på nytt av OL-komitéen, igjen med negativt resultat. 1 urinprøve har et noe høyt saltinnhold. «Det skyldes natriumdiett, ikke medikamenter», sier Zajtseva. To ekspertuttalelser, derav en fra et renommert New York-institutt, heller i retning Zajtseva. Et mystisk «mannlig DNA» blir funnet i en urinprøve i 2014. Det brukes som bevis på tukling. «Men det er fra hennes ektemann og resultat av at paret har sex like før testen», siterer Der Spiegel, fra «Rettsmedisinsk rapport». 

Praktisk varsler: Nå venter Zajtseva og to andre skiskytterne på CAS-kjennelsen. Retten har hørt henne i mars 2020, men ennå ikke avsagt dom, Søksmålet til en domstol i New York er satt i bero i påvente av CAS-avgjørelsen. Zajtseva håper en kjennelse i hennes favør vil hjelpe henne i injurie-saken mot Rodtsjenkov. Men Rodtsjenkovs advokat, Jim Walden, er optimist på klientens vegne. «Søksmålet har 0 sjanse, uansett hva CAS gjør», sier han til Der Spiegel

Idrett og politikk hører ikke sammen. Idretten skal skape bånd på tvers av politiske konflikter, sier en i festtaler. Men i praksis er det ikke slik. I 1980 boikottet USA (sammen med Norge og mange andre vestlig orienterte land) sommer-OL i Moskva fordi Sovjet hadde sendt soldater til Afghanistan. Nå har USA vært i krig i 20 år i Afghanistan, men ingen snakker lenger om boikott.

Det er usannsynlig at Rodtsjenkov vil tape status i USA med det første, som lovprist «varsler» og i USAs vitnebeskyttelsesprogram. Representantenes Hus har alt vedtatt en lov med hans navn for å gjøre det mulig for USA «å straffeforfølge alle dop-misbrukere i internasjonale konkurranser med US-deltakere». 

Likevel får ikke USA ukritisk støtte fra allierte i sin innsats for å bli verdens nye dopingpoliti, ikke minst grunnet Rodtsjenkovs svake troverdighet. Versjonen hans får et tilbakeslag i 2018 når CAS opphever livstids-utestengelse for 28 av 43 russiske utøvere, listet opp av ham. Om Zajtseva og hennes med-appellanter lykkes, vil tallet vokse til 31.

Imens har til og med Tysklands Der Spiegel – et magasin som ikke er kjent for å være kritisk til landets NATO-hovedallierte på andre siden av Atlanterhavet. Nå kaller Der Spiegel US- ambisjoner om å lede an i anti-doping-arbeidet «ironisk» og peker på USAs vanlige praksis med å se en annen vei når landets egne utøvere er under mistanke.

Per Lothar Lindtner. Kilde: Der Spiegel, rt., juli-20.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Russland igjen:

Nå har de stjålet vaksinen vår.

Forrige innlegg

Gassrørledningene til Europa truer USAs opprustning:

Kom dere ut, sier Pompeo!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.