POSTED IN Krig-fred, Norsk politikk

Skal vi kjøpe inn hjelmer og gå i skyttergravene?

Blir Andøya en USA-base for romkrig?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hvorfor er Andøya plutselig viktig?

Av pensjonert oberstløytnant Einar Magnus Ødegård

Plukket opp en uanseelig liten setning i et oppslag på Facebook: Andøya er meget viktig for de amerikanske romkrigerne sa en general i US Space Defence Forces.


Da kjenner vi årsaken til at politikerne unisont har presset all norsk militær flyvirksomhet i Nord-Norge til stusselig trange og upraktiske Evenes med elendige innflygningsforhold. ALT der på den nåværende Andøya Flystasjon skal bli amerikansk. Nok en gang: USA gir ordrer til de norske statslederne som bare sier ja.


Utenriksminister Huitfeldt vil måtte svare for både forslaget om baseavtale med USA, og  ikke minst at Andøya skal bli sted for amerikansk krigføring i verdensrommet når hun snart skal ha en prat med Lavrov i Moskva. 


Uten å angi hvor, har Lavrov nettopp uttrykt russisk misnøye med amerikansk militær styrkeoppbygging ved Russlands grenser, men adressen er tydelig nok: Norge. 

Vurdering: Russland vil ikke kunne tillate hverken baseavtalen eller Andøya til bruk for amerikansk krigføring i verdensrommet.  

Konsekvensene skal bli interessante å se.

Forsidebilde: British Library

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  11 november 2021 10:44

  Den 5. amerikanske militærbasen ligg i Oslo: Stortinget. Vent og sjå.

  Svar
 • 17. juni 2016 publiserte NRK at regjeringen ville legge ned Andøya med mer.
  8. juni 2018 ble det kjent at det første av fem fly har ankommet Andøya. NRK dekket saken dagen før med en nyhetsfeed på 3 linjer. Aldrimer.no laget en litt større sak av det under overskriften: «USAs fortropp har ankommet Andøya». Senere fikk vi høre glade meldinger om at eiendomsprisene på Andøya hadde gått opp på grunn av økt amerikansk etterspørsel.

  SP lovet før valget å gjenetablere Andøya som norsk flybase. Det er selvfølgelig ikke aktuelt når amerikanerne vil ha den. Jonas Gahr Støre, Anniken Huitfeldt og Espen Barth Eide (USAs «assets» i Arbeiderpartiet?) fikk fort og elegant fjernet hele punktet om Andøya fra Senterpartiets ønskeliste. I hvilken grad det nye norske romfartseventyret på Andøya vil involvere amerikanske overvåknings-satelitter og andre militære hemmeligheter, vites ikke. Realitetene kan trolig være at Andøya nå er utenfor norsk politisk kontroll.

  Til tross for etablering av amerikansk militær virksomhet i Norge, later man som om base-erklæringen fra 1949 fortsatt gjelder. Hykleriet kjenner ingen grenser.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nesegrus beundring for de verste våpensystemene:

Journalistens fascinasjon for krigsmaskina.

Forrige innlegg

Er det en sammenheng mellom D-vitamin og hårtap?

Fører økt D-vitamin til at noe av håret kommer tilbake?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.