POSTED IN Norge

Skal tjene penger, ikke sørge for billig kraft til hele befolkningen.

Manipulerer Statnett kraftprisene?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Har Statnett FORSTERKET kraftkrisen ?


Teknisk Ukeblad nr. 1021 (16. november 2021) har et innlegg av dr. ing. elkraft Torbjørn Strømsvik med tittelen «De høye strømprisene i 2021 er menneskeskapte». Han viser hvordan Statnett har dirigert kraft FRA områder syd i Norge med høy pris TIL Midtnorge der prisen var lav. Det er selvfølgelig det motsatte man gjør dersom man vil dempe prisutviklingen i syd, da sender man maksimalt med billig kraft fra Midtnorge sydover til områder der prisen er høyest og forbruket størst.


_________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Hvamenerpartiene
_________________________________________________________________________

Statnett har blitt et egenrådig monopol og behøver politisk styring for å få slutt på uheldig manipulasjon i markedet, skriver Strømsvik. For egen regning må føyes til at det unektelig ser noe rart ut at Statnett er så kåt på satsing i utlandet, når Norge mangler nødvendig overføringskapasitet internt. Er det noen som hopper etter stjernene og har snublet i gjerdet?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Jeg ville heller ha undersøkt hva Statkraft driver med når det gjelder å presse opp strømprisene her i landet. Statkraft eier mange kraftverk i Norge og kan være den aktør som er prisledende. Alle strømleverandørene i Norge ønsker å ha høyest mulig strømpris her i landet (til tross for at disse leverandørene er eid av det offentlige i form av kommuner, fylke eller staten – mulig at man noen steder i Norge prøver å bremse prisstigningen for ikke å skade husstander og lokalt næringsliv).

  Statens prisdirektorat ble opprettet 21. juli 1917 for å bla regulere priser. Under globaliseringen har man sluttet med slik prisregulering. Men nå er det på høy tid å igjen innføre bla prisregulering av maksimal strømpris i Norge.

  Statnett prioriterer og bestemmer bygging av kabler og overføringslinjer, bla bygging av utenlandskabler som er med på å tømme ut vannkraftmagasinene og å presse opp norsk strømpris. Statnett mottar halvparten av flaskehalsinntektene fra disse kablene (og disse inntektene kan bla brukes til å redusere nettleien så lenge de får lov til å gjøre dette av EU/ACER).

  Den nye kabelen til England har en total kapasitet på 1.400 MW. Den kjøres nå i første runde på halv kapasitet og skal snart oppgraderes til full kapasitet. Det foregår her nesten bare strømeksport for fullt døgnet rundt og det ligger an til at kabelen kan eksportere så mye som 12 TWh med strøm hvert eneste år til England. Dette er veldig mye og representere et stort strømtap for Norge hvor omtrent halvparten av strømoverskuddet i landet forsvinner ut av landet til England.

  Hvis man bygger nye overføringslinjer (kabler) mellom nord og syd i Norge, så vil man få en utjevning av strømprisene i Norge. Strømprisen i Sør-Norge vil få en ørliten reduksjon mens strømprisen i Nord-Norge vil øke kraftig (Sør-Norge er et mye større område enn Nord-Norge).
  I dagens situasjon kan bedrifter overleve i Nord-Norge pga lave strømpriser men kan derimot gå konkurs i Sør-Norge pga høye strømpriser. I dag kan norske bedrifter flytte sin produksjon nordover. Får også Nord-Norge høye strømpriser så vil heller disse bedrifter flytte sin produksjon ut av landet. Er det særlig smart? Jeg vil si at frontlinjen i dagens kamp mot høye strømpriser går omtrent ved Sognefjorden.
  Her er et eksempel på at man kan spare en milliard kroner i strømutgifter ved å flytte produksjonen nordover.
  https://www.nrk.no/nordland/dyr-strom-i-sor-norge-kan-fore-til-bedriftsflukt-nordover-1.15674150

  Svar
 • Hei Jeg ser at Finansdepartementet utlyser stillingen som sentralbanksjef i Norge fra 01.03.2022.
  Er det ikke noen her som vil ha den jobben? Som headhunter for dette prosjektet vil jeg gjerne ha en enkel kompensasjon. Jeg vil ha tilgang på Innsider trading sånn at jeg kan legge i hundre Nok,- om mandagen og cashe inn ca 1-4 millioner om fredagen(samme uke). Deretter vil jeg gjerne ha at sentralbanken kjøper opp en masse rønner jeg har rundt omkring i landet til fastsatt tredobbel takst av det jeg har betalt for eiendommene. Disse eiendommene skal deretter pusses opp på skattebetalernes regning og gis bort til Voldelige og sexuellt frustrerte mindreårige asylsøkergutter på 17 til 25 år. Disse Rønnene skal ligge strategisk ved siden av barneskolene og håndballjenter 13. Jeg vil også at dere støtter initiativet om gratis hasj, heroin og kokain til barn under 15. Dette vil være en fin videreførelse av den stolte bedriften sentralbanken i Norge A/S 2021.

  https://www.finn.no/job/management/ad.html?finnkode=238194801
  https://www.flexspace.tech/no/kontakt

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det var ikke Hviterussland som drev krigene i Midt-Østen.

Det var det NATO og EU (Polen) som gjorde.

Forrige innlegg

Dette vil NRK garantert ikke fortelle deg:

I Storbritannia dør det nå langt flere fullvaksinerte enn uvaksinerte.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.