POSTED IN Russland, Terrorisme

Situasjonsrapport fra Moskva.

I kriser trer helter frem.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Vi har mottatt denne situasjonsrapporten fra vår Moskva-medarbeider. Den er svært interessant fordi den forteller noe om hvordan mennesker reagerer i kriser og vanskelige situasjoner. Og menneskene i Moskva handler og føler stort sett som vi gjør i Norge, som dere alle kan se.

Vi har en tendens til å glemme det når propagandaen blinder oss. Det er brødre og søstre som bor på den andre siden av grensen og de er som oss.

Knut Lindtner
Redaktør

Inntrykk fra Moskva etter terrorhandlingen

I et intervju i fjor, da Vladimir Putin svarte på et spørsmål om hvilken råd ville han gi seg selv i 2000, sa han: «man må tro på det store russiske folket.»

Når jeg ser på det som skjer her i Moskva, har jeg en følelse av at noe lignende skjedde fra begynnelsen av den spesielle militære operasjonen i 2022. Da fikk vi oppleve hvor sterkt sivilsamfunnet i Russland virkelig er – i stedet for stille å se på hva som skjer rundt eller prøve å forlate landet, begynte de fleste å bruke sine krefter, tid og midler for å støtte de som kom i en vanskelig situasjon – ved fronten eller i nye regioner.

I denne artikkelen vil jeg dele mine observasjoner om hvordan mennesker, organisasjoner og myndigheter reagerte i forbindelse med denne forferdelige hendelsen i Russlands moderne historie…

Helter

Mange mennesker viste mot i terrorangrepet. En mann ved navn Mikhail (ønsket å forbli inkognito) var i konsertsalen da terroristene gikk inn. En av terroristene begynte å skyte folk som som hastet til nødutgangen nær scenen. I det øyeblikket han begynte å lade automatgevær på nytt, løp Mikhail mot ham, grep våpenet og begynte å slå ham i hodet. Plutselig ankom en annen mann som hjalp til å svimeslå terroristen og redde titalls av mennesker.

En annen helt – en 15 år gammel skoleelev ved navn Islam – jobbet deltid på «Crocus» i garderoben. Da han la merke til at folkemengden løp mot en blindvei, begynte han å organisere evakueringen. Den unge helten reddet mer enn 100 mennesker. «Det er bedre å dø selv enn å la andre dø», sa Islam.

15 år gammel skoleelev Islam

På tidspunktet for angrepet pågikk det en dansekonkurranse i toppetasjen i «Crocus». En mann som het Oleg, som hadde med seg en 9 måneder gammel sønn, bidro til å få 50 barn ut av en brennende bygning. Etter at han hadde klart å føre alle til utgangen, ble det oppdaget at den var omgitt av et jerngjerde. Etter å ha overlevert barnet sitt til fremmede, klarte han og andre menn å rive ned gjerdet og slippe folk ut.

Sivilsamfunnet

Om natten formidlet «Yandex Taxi»-selskapet at alle turer fra «Crocus City Hall»-området er gratis. Det er også opplysninger om at andre drosjesjåfører kjørte folk gratis hjem fra tragedie-stedet. En av drosjesjåførene fortalte at en bekjent ringte ham, meldte om det som hadde skjedd og ba sjåføren om å hente ham fra «Crocus». Da sjåføren kom og så mange mennesker på gaten, ga han umiddelbart en melding videre til andre drosjesjåfører, som også kom for å hjelpe. «En jente på rundt 12 år satte seg i bilen min, hun løp så fort at hun mistet skoene. En mann som gikk forbi ga henne skoene sine, og gikk sin vei i sokkene», sa drosjesjåføren.

Også om natten ankom frivillige og ga grunnleggende og nødvendig hjelp til både de som var direkte berørt, politifolk og journalister.

Beboere fra nærliggende hus brakte mat, vann og varm te til mennesker som kom ut av «Crocus», tjenestefolk og frivillige hele natten. Lokale innbyggere tilbød også hjelp til deltakerne i mesterskapet i ballroomdans: «I løpet av natten mottok vi mer enn 100 meldinger fra omsorgsfulle mennesker – de tilbød bolig, mat, klær. Vi takker alle for bekymring,» skrev deltakerne i mesterskapet.

Beboere fra nærliggende hus gir te til politifolk

St. Nikolas-katedralen i Krasnogorsk åpnet også dørene for de som flyktet fra «Crocus». Nå fortsetter kirken å hjelpe de som ble skadet og deres slektninger. Prester hjelper til ved Hjelpesenteret, som ble organisert ved «Crocus City Hall», og i St. Nikolas-katedralen.

Til tross for det kalde regnværet i Moskva og Moskva oblast om morgenen 23. mars, dannet det seg lange køer av de som kom for å donere blod til ofrene. På en dag ble nesten et tonn blod og dets komponenter tilberedt. Studenter fra Moskvas universiteter organiserte sammen med andre moskovitter varm te og mat for blodgivere. En kafe ved siden av et av blodgiver-stedene inviterte også blodgivere til å varme seg og ta en matbit.

Køen av blodgivere i Moskva

Selskapenes reaksjon

VTB, Sberbank, Alfa-Bank, Gazprombank, Tinkoff og en rekke andre banker sa at de vil avskrive lån til de drepte og skadde i terrorangrepet.

Russlands Statsbaner og flyselskaper tillot passasjerer å returnere billetter til tog og fly. I tillegg er Aeroflot klar til å frakte slektninger til døde og skadde til eller fra Moskva gratis på alle sine ruter gjennom Russland.

Flere av de største online hotellbestillingstjenestene er klare til å kansellere hotellreservasjoner i Moskva og Moskva oblast gratis.

Mange store russiske butikkjeder og restauranter vil bruke deler av helgens overskudd til å hjelpe de som er berørt av terrorangrepet i «Crocus City Hall».

Støtte fra myndighetene

Myndighetene i Moskva og Moskva oblast vil foreta utbetalinger til familiene til de døde og skadde 

— 3 millioner rubler for de slektningene til de døde. 

— 1 million rubler for de skadde som er på sykehus. 

— 500 tusen rubler for ofre som trenger poliklinisk behandling.

«Moskva vil gi økonomisk støtte til moskovitter og mennesker fra andre byer. Myndighetene i Moskva oblast vil gi økonomisk støtte til de berørte innbyggerne i regionen», skrev Moskva-ordfører Sergej Sobjanin.

Støtte fra de nye områdene

Innbyggerne i Donbass forble heller ikke uberørte overfor de drepte og skadde i terrorangrepet.

I Folkerepublikken Donetsk brakte både unge og eldre borgere blomster til minne om ofrene for terrorangrepet i «Crocus» helt fra morgenen. «Vi vet hva terror er og hvor smertefullt det er å miste sine slektninger. Jeg uttrykker min oppriktige medfølelse med familiene til ofrene», bemerket republikkens leder Denis Pusjilin i sin tale.

Donetsk

Innbyggerne i Lugansk dannet et spontant minnesmerke i sentrum av byen nær katedralen. Lederen for den Interdepartementale arbeidsgruppen for leting etter gravene til ofrene for ukrainsk aggresjon Anna Soroka understreket at hele Donbass sørger sammen med folket i Russland: «Ti år med livet i Donbass, dessverre, beviser at ulykke kommer uventet. Og kvelden i går beviste at vi ikke må glemme at fienden ikke slapper av, at fienden er anspent og alltid tenker på hvordal å gjøre mer vondt og slå på en slik måte at vi ikke kan forutsi dette slaget. Moskva, vi er med deg. Folkerepublikken Lugansk sørger.»

Lugansk

Kilder

https://ria.ru/20231214/putin-1915837009.html

https://smotrim.ru/article/3867094

https://www.starhit.ru/life/luchshe-umeret-samomu-chem-dat-umeret-drugim-vosmiklassnik-vyvel-iz-pod-ognya-v-krokuse-bolshe-100-chelovek-5587768/

https://www.gazeta.ru/social/2024/03/23/18462391.shtml

https://ren.tv/longread/1203212-terakt-v-krokuse-kak-liudi-pomogali-drug-drugu

https://ok.ru/rentv/topic/155937236584454

https://t.me/zarussia_1/20479

https://tass.ru/ekonomika/20335713

https://www.rbc.ru/rbcfreenews/65fe90689a7947b05672e1ee

https://www.donetsk.kp.ru/daily/27583.5/4908471/

https://ria.ru/20240323/terakt-1935270053.html

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • wasan Totland
    24 mars 2024 23:05

    Det var noe annet enn støtten som ble gitt i Norge under terroren på Utøya.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ingen grunn til å bli skremt.

Den «høye» globale temperaturen i 2023 er helt naturlig.

Forrige innlegg

Olav Boye:

Hvor lenge skal vi slepes etter EU-skuta?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.