POSTED IN Norsk politikk, Terrorisme, USA

Seymour Hersh: Norges bidrag til sprengningen av rørledningene ikke nytt overfor USA.

Norsk marine bidro til levering av hurtigbåter som ble brukt i Vietnamkrigen.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Fra Tonkinbukta til Østersjøen. Seymour Hersh

Den hemmelige og ufullstendige historien om samarbeid mellom USA og Norge i hemmelige operasjoner

Av Seymour M. Hersh

Seymour Hersh er en amerikansk journalist med mangeårig bakgrunn fra avisa The New Yorker. Han er mest kjent for å ha avdekket My Lai-massakren som innbrakte ham Pulitzerprisen. Han har utgitt flere bøker. I november 1969 avslørte Hersh My Lai-massakren som skjedde i Vietnamkrigen i 1968. Wikipedia

Hvorfor Norge? I min utgreiing om Biden-administrasjonens beslutning om å ødelegge Nord Stream-rørledningene, hvorfor fant mye av den hemmelige planleggingen og opplæringen for operasjonen sted i Norge? Og hvorfor var dyktige sjøfolk og teknikere fra Sjøforsvaret involvert?

Det enkle svaret er at Sjøforsvaret har en lang og grumsete historie med samarbeid med amerikansk etterretning. For fem måneder siden resulterte dette teamarbeidet – som vi fortsatt vet svært lite om – i ødeleggelsen av to rørledninger, på ordre fra president Biden, med internasjonale implikasjoner som ennå ikke er avgjort. Og for seks tiår siden, slik historiene fra disse årene sier, ble en liten gruppe norske sjømenn viklet inn i et presidentbedrag som førte til et tidlig – og blodig – vendepunkt i Vietnamkrigen.

Etter Andre verdenskrig investerte det alltid forsiktige Norge tungt i bygging av store, tungt bevæpnede hurtigangrepsbåter for å forsvare sin 250 mil lange kystlinje i Atlanterhavet. Disse fartøyene var langt mer effektive enn den berømte amerikanske PT-båten (patruljetorpedobåt) som ble hyllet i mange etterkrigsfilmer. Disse båtene ble kjent som «Nasty class» («ekkel klasse»), [https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Nasty-class_patrol_boat, mrk.] for sine kraftige skytevåpen, og noen av dem ble solgt til den amerikanske marinen. I følge rapporter fra Norge tilsto minst to norske sjømenn tidlig i 1964 sitt engasjement i CIA-ledede hemmelige angrep langs kysten av Nord-Vietnam. Andre rapporter, aldri bekreftet, sa at de norske patruljebåtene var bemannet av norske offiserer og mannskap. Det som ikke var omstridt var at det amerikanske målet var å legge press på ledelsen i Nord-Vietnam for å redusere støtten til den anti-amerikanske geriljaen i Sør-Vietnam. Strategien fungerte ikke.

Ingenting av dette var på den tiden kjent for det amerikanske folket. Og nordmennene skulle holde på hemmeligheten i flere tiår. CIAs dødelige spill med katt-og-mus-krigføring førte til et mislykket angrep 2. august 1964, med tre nordvietnamesiske våpenskip som gikk mot to amerikanske destroyere – USS Maddox og USS Turner Joy – på en stor, omstridt vannmasse kjent som Tonkinbukta, på grensen mellom Nord- og Sør-Vietnam.

USS Maddox som ble brukt som påskudd til bombekrigen mot Nord-Vietnam. Var norske marinefolk involvert?

To dager senere, med destroyerne fortsatt intakte, meddelte Maddox-commander’en sine overordnede om at han var under torpedoangrep. Det var en falsk alarm, og han trakk snart tilbake meldingen. Men det amerikanske signaletterretningssamfunnet – under press fra forsvarsminister Robert McNamara , som fulgte president Johnsons ordre – så den andre veien da McNamara ignorerte den andre meldingen og Johnson fortalte det amerikanske folk at det fantes bevis på at Nord-Vietnam hadde angrepet en amerikansk destroyer. Johnson og McNamara hadde funnet en måte å flytte krigen til Nord-Vietnam.

Johnsons nasjonalt TV-sendte tale om kvelden den 4. august 1964 er kjølig i sin falskhet, spesielt når man vet hva som skulle komme.

«Denne nye aggresjonshandlingen,» sa han, «rettet direkte mot våre egne styrker, bringer igjen inn til oss alle i USA viktigheten av kampen for fred og sikkerhet i Sørøst-Asia. Aggresjon ved terror mot de fredelige landsbyboerne i Sør-Vietnam har nå fått selskap av åpen aggresjon på åpent hav mot USA.»

Folkemassenes sinne svulmet opp, og Johnson godkjente den første amerikanske bombingen av Nord-Vietnam. Noen dager senere vedtok kongressen Tonkin-gulf-resolusjonen med bare to dissensstemmer, og ga presidenten rett til å utplassere amerikanske tropper og bruke militærmakt i Sør-Vietnam på hvilken som helst måte han måtte velge. Og slik fortsatte det de neste elleve årene, med 58 000 amerikanske dødsfall og millioner av vietnamesiske dødsfall.

Nasty-båt under restaurering i Florida. Disse ble bygget av Mandalsbedriften Westermoen. Artikkel om saken kan leses i Fædrelandsvennen.

Den norske marinen, som lojale allierte i Den kalde krigen, forble tause, og solgte i løpet av de neste årene, ifølge videre rapportering i Norge, atten flere av sine Nasty Class-patruljebåter til den amerikanske marinen. Seks ble ødelagt i kamp.

I 2001 publiserte Robert J. Hanyok, en historiker ved National Security Agency, Skunks, Bogies, Silent Hounds, and the Flying Fish: The Gulf of Tonkin Mystery, 2.–4. august 1964, en avgjørende studie av hendelsene i golfen , inkludert manipulering av signaletterretning. Han avslørte at 90 prosent av de relevante oppsnappede meldingene, inkludert de fra nordvietnameserne, hadde blitt holdt utenfor NSAs sluttrapporter om møtet og dermed ikke ble gitt til kongresskomiteene som senere undersøkte overgrepene som førte Amerika dypere inn i Vietnamkrigen.

Slik er det protokollført. Men, som jeg har lært fra en kilde i det amerikanske etterretningsmiljøet, er det mye mer å vite. Det første partiet med norske patruljebåter ment for CIAs uerklærte krig mot nordvietnameserne var faktisk seks. De landet tidlig i 1964 ved en vietnamesisk marinebase i Danang, 14 mil sør for grensen mellom Nord- og Sør-Vietnam. Skipene hadde norske mannskaper og norske marineoffiserer som kapteiner. Det erklærte oppdraget var å lære amerikanske og vietnamesiske sjømenn hvordan de skulle betjene skipene.

Disse båten ble brukt av USA i angrepskrigen i Vietnam. Det er ikke slik at vi bare hjelper land som angripes. Norge hjelper der USA sier Norge skal hjelpe.

Fartøyene var under kontroll av en langvarig CIA-rettet serie med angrep mot kystmål inne i Nord-Vietnam. Den hemmelige operasjonen ble kontrollert av Joint Chiefs of Staff i Washington og ikke av den amerikanske kommandoen i Saigon, som da ble ledet av hærgeneral William Westmoreland. Det skiftet ble ansett som svært viktig fordi det var et annet aspekt ved den uerklærte krigen mot nord som var hellig. US Navy SEALs ble tildelt oppdraget med en høyprioritert liste over langt mer aggressive mål som inkluderte sterkt forsvarte nordvietnamesiske radaranlegg.

Det var en hemmelig krig i en hemmelig krig. Jeg ble fortalt at minst to SEAL-soldater ble overfalt av nordvietnameserne og hardt såret i skuddveksling. Begge mennene klarte å ta seg ut til kysten og ble til slutt reddet. Begge mennene ble tildelt Medal of Honor, USAs høyeste utmerkelse, i hemmelighet.

Der var også langt mindre dramatiske bevegelser etter hvert som krigen ble utredet. På et senere tidspunkt ble det besluttet å bevæpne flaggermus med brannbomber og slippe dem med fly over områder av stor interesse i sør. Slippet kom i stor høyde, og flaggermusene frøs raskt i hjel.

Denne biten av topphemmelig og hittil ukjent historie reiser, for denne reporteren, et åpenbart spørsmål: hva annet er det vi ikke vet om den hemmelige operasjonen i Norge som førte til ødeleggelsen av rørledningene? Og er det noen i Senatet og Huset, eller i amerikansk presse, som er interessert i å finne ut hva som foregikk – og hva mer vi ikke vet?

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Tidligere publisert på derimot.no

Maskinoversatt

Forsidebilde: Claudio Schwarz

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Henning Nielsen
  1 mars 2023 9:47

  Hersh er desperat nå. fra Tonkin til Nordstream er nesten70 år. Er dette alt han har å fare med?

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   1 mars 2023 13:16

   Har du betre svar enn Hersh på kven som sprengde NordStream, so ver so snill: Del det med oss uvitande.

   Svar
 • Fustasje_oppheng
  1 mars 2023 9:54

  Under Vietnam krigen USA arvet fra Frankrike var verden delt i ideologiske blokker. Det var naturlig Norge bidro i blokken vi hadde valgt. Lyttekablene ut i havet fra Finnmark ble også etablert i den perioden, som Vardø-radar og andre installasjoner. Sovjetunionen opphørte i 1989 og den ideologiske konflikten ble gradvis borte.

  Derfor er det ikke åpenbar Norge har noen rolle i North Stream sabotasjen. Dessuten er Storting, departementer og Arbeiderpartiet spekket med angivere, informanter og spioner, de mest lovende nyter anerkjennelsen med egen mappe i FSB. NATO`s kontorsjef Jens S. mappe er merket «Steklov». Derfor er klipping av rørledningene en ren USA aksjon. At ikke NATO er innblandet er fordi det nødvendigvis måtte dra inn KGB-kontakten Jens Stoltenberg. Ville CIA dratt inn en kjent KGB kontakt å risikere blåse hele aksjonen? Neppe. USA eier NATO og landet vil uansett bestemmer hva kontorsjef og medlemsland skal vite. Det kalles «need to know».

  Så Hersh har andre motiv. USA`s strategi var å bli enerådende på gassforsyning til Europa. De forventet Russland som svar ville stenge rørledningene til konkurrentende i Europa. Derfor inngikk storting og regjering baseavtale med USA. Amerikanerne var på plass i Norge med tanke på den kommende sabotasjen mot North Stream. Om russerne gjorde som planlagt, kunne de uten å spørre norske myndigheter sende inn så mye soldater og materiell de ønsket i Norge. Men russerne lurte dem ved å ikke reagere. Dette tror jeg er teorien bak det vi ser.

  Svar
 • Jens og Jonas fikk en tlf. fra Barak Hussein om at norske fly skulle bombe Libya sønder og sammen. De gjorde som de ble bedt om umiddelbart. Uten å spørre stortinget!? …som forøvrig etterpå holdt kjeft. 80 tusen sivile ble drept-inklusiv Gadaffi. Hillary klappet i hendene i auforisk begeistring. Landet er ødelagt. Norske aviser hyllet flygerne fra Norge som hadde bombet sivile til døde.Demokratiet ble «reddet» At nordmenn er brukt i terrorhandlingen mot europa ved sprengingen av rørledningen er fullt ut mulig. Biden og Victoria Nuland annonserte at det kom til og skje. Som sagt så gjort. Så kan vi synse og synse og håpe at vi ikke var med på terrorhandlingen! Fredsnasjonen kan da ikke finne på noe slikt. Norge som gav fredsprisen til en president som ikke hadde utrettet en jævla ting, men som startet syv kriger etterpå. Norge som bare lager snille våpen på Kongsberg. « Først banka jeg kjærring og unger. Så gikk jeg i fredsmarsj!» sa gubben og la på dør.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Fører betaling i USA til feilbehandling av Covid-19 pasienter?

Stor bonus for å plassere syke i respirator.

Forrige innlegg

Tilpassa vitskap:

Vitskapskapsfolk laug om koronaviruset

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.