POSTED IN Olje-Energi, Tyskland

Setter North Stream 2 på vent.

Vil den «grønne» utenriksminiteren begå energi-selvmord?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Mens energiprisene er rekordhøye og energitilførselen til deler av EU, ikke minst Tyskland, er usikker på grunn av det «grønne skiftet» , har Tyskland fått en ny regjering. Utenriksministeren har vært imot North Stream 2 hele tiden, og får nå anledning å trumfe gjennom politikken sin ved hjelp av formalkrav.

For Russland har dette langt mindre betydning enn for Tyskland. De kan levere Sibir-gassen til det asiatiske markedet. For Tyskland er det verre. Den grønne energien kan ikke erstatte kull, olje og kjernkraft med vindmøller og solceller. Kullkraftverk og kjernekraftverk skal stanses som følge av «grønn» politikk. 

Og med en «grønn» utenriksminister som vil stanse sikker russisk energilevering går Tyskland mot en full energikrise.

Gassleveringen gjennom Ukraina vil uansett  bli stoppet, sier Russland. Krisen i Ukraina er uungåelig hvis ikke Ukrainas regjering sørger for at borgerkrigen i eget land opphører. Da må de forhandle med opprørerne i øst slik de har forpliktet seg til etter Minskavtalen. Men det vil de ikke. Da må de også etablere et rimelig forhold til Russland, men det vil de heller ikke.

USA, som selv kjøper russisk gass, vil også stanse North Stream 2-gassen til Tyskland. Se det var en god alliert! 

North Stream 2 var dessuten et prosjekt som ble til etter et tysk, og ikke etter russisk initiativ. Russland var langt mer nølende til hele prosjektet.

brown wooden piano
Dette er en en like merkelig forestilling

Jeg må si som tilskuer til dette bisarre skuespillet at jeg nesten ikke kan tro mine egne øyne. Den parten som virkelig trenger russisk hjelp, Tyskland, og som har initiert hele prosessen, stanser nå selv gjennomføringen av det. 

Tyske politikere forsterker det hele ved å fortsette en energipolitikk som vil føre til økonomisk katastrofe. Og USA pisker sin viktigste allierte i Europa til å begå energi-selvmord for å ramme Russland.

Dette kan umulig ende godt. Ett av resultatene blir skyhøye energipriser over hele Europa, som også vil ramme norske forbrukere. Vi har bundet oss til EU-skuta gjennom EØS-avtalen og vil følge med når den nå begynner å synke.

Pengeranet av innbyggerne i Norge fortsetter med politikere som ikke vil røre ved slepetauet vi har bundet til EU: EØS-avtalen.

Knut Lindtner

Redaktør

Nord Stream 2 kan ikke bli sertifisert – heter det i Berlin.

Tysklands nye utenriksminister Annalena Baerbock har sagt at Nord Stream 2s naturgass-rørledning fra Russland ikke kan bli lansert ennå. 

Årsaken skal være at den ikke oppfyller EUs energikrav og «sikkerhet». Saken er fortsatt ikke avgjort.

Baerbock, en grønn politiker som inntok sin rolle i utenriksdepartementet denne uken. Hun diskuterte skjebnen til dette multinasjonale prosjektet i et intervju med ZDF-kringkastingen på søndag.

Annalena Charlotte Alma Baerbock er en tysk politiker. Hun ble 8. desember 2021 utnevnt som Tysklands utenriksminister i Olaf Scholz’ regjering. Hun ble 27. januar 2018 valgt til en av to ledere for sitt parti. Den 19. april 2021 ble hun foreslått av partiets styre som partiets kanslerkandidat ved valget høsten 2021. Wikipedia

Hun insisterte på at prosjektet ennå ikke har oppfylt alt som kreves for å bli sertifisert.

«Allt står i stampe foreløpig. Rørledningen kan ikke bli godkjent fordi den ikke møter kravene til den europeiske energiloven. Og sikkerhets-spørsmålene er fortsatt på bordet», sier hun.

Polen har bedt Tysklands nye leder om hjelp til å få stanset Nord Stream 2.

De  Grønne har helt åpent vært mot rørledningen. Under det nylige valget har de gått inn for å stanse konstruksjonen av den.

Koalisjonspartnerne fra det sosialdemokratiske SPD har vært mer reserverte i å komme med sin mening om prosjektet.

Bortsett fra hindrene med sertifiseringen er skjebnen til rørledningen direkte knyttet til politikken. 

Tysklands nye SPD-kansler Olaf Scholz har signalisert at Berlin står fast på sin forpliktelse til å støtte den nåværende gass-transitten gjennom Ukraina. For denne transitten må Russland betale Ukraina en avgift på milliarder av dollar årlig.

«Vi føler at vi fortsatt er ansvarlig for å sikre at den ukrainske gass-transitten fortsatt skal være en suksess. Det samme gjelder dens framtidige muligheter», sa Scholz under en pressekonferanse sammen med den polske statsministeren Mateusz Morawiecki tidligere på dagen.

Scholz sin forgjenger Angela Merkel har sagt at hun støttet den nye rørledningen. Hun argumenterte med at dette ville være en stabil forsyning av naturgass, ikke bare til Tyskland men til Europa som et hele.

Men Merkel hadde også lenket lanseringen av den nye rørledningen til å opprettholde den nåværende ukrainske transitt-avtalen.

Nord Stream 2-prosjektet som går fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen har møtt flere problemer under arbeidet, alt fra miljøbekymringer fra flere europeiske land til direkte press og sanksjoner fra Washington. 

Leggingen av rørledningen startet i 2018, og ble fullført sist september, etter at de hadde overvunnet utallige sperringer.

Prosjektet kan ennå ikke forsyne Tyskland med naturgass. Og sertifiserings-prosessen har ligget på vent siden midten av november.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/russia/542998-nord-stream-germany-certification/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Dette er så idiotisk at det eneste man greier å (kanskje) forklare det med er at selv Tyskland er en brikke som bare blir brukt i et langt større spill her.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  15 desember 2021 9:39

  Makta rår, og makta heiter USA. Herrefolket tek seg til rette, og politikarar i Tyskland og Noreg bukkar og takkar. Dette må ta slutt. Ola Tunander skriv fantastisk godt i Klassekampen i dag om dei nye USA-militærbasane i Noreg.

  Og Bergens Tidende fortener ros for leiarartikkel om Assange 14.12.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Frivillig, sa de.

Det var også en løgn.

Forrige innlegg

Vi skjønner instinktivt at det er ‘noen’ vi ikke bør snakke for høyt om

HVIS DU VIL VITE HVEM SOM STYRER VERDEN, TA REDE PÅ HVEM DU IKKE TILLATES Å KRITISERE

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.