POSTED IN Endring av politikken, Media

Selv om ikke våre store medier nevner saken:

Verdensledere ber Storbritannia løslate Julian Assange.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Av Dave DeCamp.

En gruppe på 160 nåværende og tidligere politikere skriver i et brev der de krever at Storbritannias regjering øyeblikkelig løslater Wikileaks grunnlegger Julian Assange. 

Forfatterne av brevet kjemper nå mot at Assange skal bli utlevert til USA. Saken går i Old Bailey-retten i London. Blir han utlevert  kan han bli dømt til opp til 175 år i fengsel  i USA for å ha avslørt USAs krigsforbrytelser.

Denne gruppen inkluderer statsledere, kongressmedlemmer, diplomater og lovgivere over hele kloden. Bemerkelsesverdig er det at underskriverne har med presidenten i Argentina Alberto Fernandez, tidligere president i Brasil Lula da Silva, tidligere statsminister i Spania Jose Luis Zapatero og parlamentsmedlem Jeremy Cornyn i Storbritannia.

Argentinas president, Alberto Fernandez, er en av de som har undertegnet brevet

 

De eneste USA-politikerne på listen er tidligere senator Mike Gravel fra Alaska og tidligere representant Ron Paul fra Texas.

Brevet er sendt til Storbritannias statsminister Boris Johnson og til andre britiske offisielle, og ble skrevet av gruppen Lawyers for Assange.

Brevet krever at Storbritannia setter fri Assange. 

«Vi  henstiller til dere å handle i samsvar med nasjonale og internasjonale lover, menneskerettigheter  og rettssikkerhet for å få en slutt på de pågående utleveringsprosessene, og   å innvilge Mr. Assange den frihet han skulle ha hatt for lenge siden – frihet fra tortur, fra vilkårlig fengsling og bortrøving av frihet og politisk forfølgelse».

Gruppen sier at dersom Assange blir utlevert vil han ikke få en rettferdig rettssak, og kan bli utsatt for tortur. Brevet siterer FNs spesielle tortur-rapportør Nils Melzer.

«Professor Nils Melzer har med sikkerhet uttalt at dersom Mr. Assange blir utlevert til USA vil han bli utsatt for tortur eller andre grusomme, umenneskelige eller nedverdigende handlinger eller avstraffelse».

Assange har blitt holdt i Belmarsh fengsel i London siden april 2019. Etter at medisinske eksperter undersøkte Assange i Belmarsh i mai 2019, sier Melzer at ekspertene fant «alle symptomer på langvarig eksponering av psykologisk tortur, inkludert ekstremt stress, kronisk angst og intense psykologiske traumer».

Ronald «Ron» Ernest Paul er en amerikansk lege og politiker, og kandidat for Republikanerne i primærvalget 2012. Wikipedia. Han har også underskrevet oppropet. Men stort sett hele det demokratiske partiet glimrer med sitt fravær.

USA vil anklage Assange for 17 tilfeller av spionasje. Brevet sier at disse tilfellene « inneholder standard og nødvendig journalistisk etterretning mot kriminalitet».

Assange vil også bli tiltalt for konspiratorisk å ha brutt seg inn i datamaskiner.

Brevet sier at denne tiltalen kriminaliserer Assanges forsøk på å beskytte en kildes identitet., at det «er standard praksis for journalister å beskytte sine kilder». 

USA erstattet så tiltalen med en ny vri i juni, noe Assange sine advokater ikke fikk tilstrekkelig tid til å forberede forsvaret for. 

«Den nye tiltalen kom urettferdig sent på dagen. Den inneholder ingen ny informasjon og er vitnemålet til to høyst kompromitterte kilder», står det i brevet.

Dersom Assange blir utlevert på det grunnlaget som er listet opp i brevet, vil det være «en alvorlig trussel mot den frie pressen».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Austin Distel

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dag 15 i rettssaken mot Julian Assange.

Kan en bli psykisk syk av store påkjenninger?

Forrige innlegg
Det skal ikke være lett. Er korona farlig eller ikke?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.