POSTED IN Jemen, Saudi-Arabia

Saudiene taper nå i Jemen.

Deres siste brohode er nå omringet.

0
Print Friendly, PDF & Email

Kampene fortsetter rundt Maarib i Jemen. Det meste tyder på at Saudi-Arabia vil tape dette siste brohodet i landet selv om de daglig melder om hopetall døde houthi-krigere. Men som vi har kommentert tidligere er slike overdrivelser siste nikk fra den tapende parten før vedkommende må kaste inn håndkleet.

Om det blir fredsforhandlinger etter at Maarib har falt vet jeg ikke. Kanske houthiene fører krigen inn på saudisk territorium. I alle fall går sannsynligvis nå houtiene ut av denne krigen som dens vinnere. De er shiaer som også iranerne er og har fått både politisk og militær støtte fra Iran. Men i hvilken grad dette har betydning for det som blir utfallet er jeg ikke sikker på. 

Det er dessuten mange jemenitter i den saudiske hæren og Jemen er full av våpen fra tidligere konflikter. Hele den arabiske halvøyen er et svært ustabilt politisk område hvor mye fortsatt vil skje.

På et vis kan det som nå skjer sammenlignes med Afghanistan. Det er et land som ikke kan kontrolleres militært. Alle som har prøvet seg har kommet hjem med blodig nese. Og det er det saudiene nå merker.

Det vil måtte bli en politisk oppvask i Saudi-Arabia hvis de taper krigen mot den fattige naboen i sør. Det er mange som sliper kniver på bakrommene for å ta Mohammed bin Salman, som faktisk styrer Saudi-Arabia nå. Han har ikke tidligere vært særlig grei med en rekke mektige familiemedlemmer i den saudiske kongefamilien, for å si det mildt. De venter på en anledning til å ta igjen.

Situasjonen på den arabiske halvøyen er derfor gradvis mer uklar og flytende politisk som følge av utviklingen i denne militære konflikten. Det mest interessante er derfor hva som vil skje etter at houtiene har tatt Maarib.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Panorama of Sanaa, capital of Yemen
Dette er hentet fra byen Sanaa, hovedstaden i Jemen

14 militære kjøretøyer ødelagt i angrepet.

Av Jason Ditz.

Tirsdag var det nok et saudi-arabisk luftangrep mot houtiene i og rundt den jemenittiske byen Maarib.

Angripet drepte minst 115 houtier og ødela 14 militære kjøretøyer.

Houtiene har ikke kommentert angrepene, men sier at de vil fortsette å avansere mot byen Maarib, som de faktisk har omringet nå. 

De som bor inne i byen forbereder seg nå på en beleiring.

Byen Maarib og områdene rundt har omkring 3 millioner innbyggere. Mange av dem er allerede flyktninger fra andre områder på grunn av kampene i det sentrale Jemen.

Kampen om hvem som kommer til å kontrollere byen betyr at vinneren vil være ansvarlig for å ta seg av et stort antall flyktninger.

Kampene her har foregått siden februar der stadig flere forsterkninger har blitt sendt til begge sider i kampene – hele tiden med den «oljerike» byen Maarib for øye.

Men faktisk er Maarib like fattig som resten av Jemen, og oljeinntektene fra byen betyr så å si ingenting.

Oversatt av Ingun Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Sensuren er nå tjukk rundt den militære styrkeoppbyggingen i Sør-Kina-havet.

Kina følger svært nøye med.

Forrige innlegg

Solcellestrøm

I India, på Fiji og i Afrika: Ingen solskinnshistorie

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.