POSTED IN Jemen

Saudiene taper Jemen-krigen:

Går med på våpenhvile begrunnet i Korona.

0
Print Friendly, PDF & Email

Vi har tidligere påpekt at Saudi-Arabia er i ferd med å tape krigen i Jemen mot houthiene til tross en enorm overmakt i utstyr, internasjonal støtte og kapital-ressurser. Men de har manglet den viktigste forutsetningen for å vinne en krig: moral og vilje.

Thierry Meyssan

Som Thierry Meyssan har hevdet er de dessuten presset av ytre krefter som vil ha kontroll med landets enorme oljeressurser. Det er krefter i USA som har utarbeidet en omfattende plan om nyoppdeling av Midt-Østen. I den inngår en oppdeling av Saudi-Arabia, men det er ikke klart for meg om denne planen fortsatt følges.

Internt i Saudi-Arabia er det store konflikter i den enorme saudiske konge- og prinsefamilien hvor landets reelle leder har fengslet og torturert en rekke slektninger for å tyne (tortur på luksushotell) dem for store verdier. Avlivingen av Jamal Khashoggi i det saudiske konsulatet i Istanbul for over et år siden er en del av denne konflikten.

Når saudiene nå er villige til våpenhvile slik rapporten under forteller er ikke dette uttrykk for humanisme som følge av Koronaen, men fordi de er tvunget til dette av omstendighetene på bakken under krigen. De taper og trenger å redde ansikt.

Mohammed bin Salman er kronprins av Saudi-Arabia og landets forsvarsminister. Han er også sjef for kongelige hoff. Wikipedia

Mohammed bin Salman (MBS), den reelle saudiske lederen, er ingen humanist men en maktpolitiker og en oppdullet og forvendt playboy. Hadde han hatt tanker for andre mennesker enn seg selv hadde han aldri startet den forferdelig krigen mot Jemen.

Våpenhvilen er et meget positivt og et tydelig tegn på et politisk og militært havari – ikke bare for saudiene men for USA som har støttet dem hele veien.

Knut Lindtner

Saudi-Arabia aksepterer FNs rop om våpenhvile i Jemen på grunn av koronaviruset.

Det kommer nå rapport om at den saudi-ledete koalisjonen har gått med på våpenhvile i Jemen – fem år på dagen etter at de startet innblandingen der. Dette er del av FNs rop på våpenhvile verden over på grunn av Covid-19-pandemien.

Riyadh har besluttet å å akseptere våpenhvilen fra de pro-saudiske styrkenes side,  mot tilhengerne av den styrtede presidenten Abdrabbuh Mansour Hadi og houti-opprørerne som har kontrollert hovedstaden i Jemen siden januar 2015.

Oversatt fra engelsk-Mohammed Ali al-Houthi er en jemenittisk politisk skikkelse som er tidligere president for revolusjonskomiteen eller revolusjonsrådet, et organ dannet av Houthi-militanter. Wikipedia

Sjefen for houti-opprørernes Supreme Revolutionary Committee, Mohammed Ali al-Houti hilser velkommen Riyadhs støtte til våpenhvilen. Men samtidig håper han i en tweet senere onsdag at «den vil bli gjennomført i praksis».

Det gjenstår å se om en våpenhvile vil holde, siden tallrike tidligere forsøk fra FNs side har blitt brutt.

I en tidligere e-post har al-Houthi nektet å ha noe med den saudi-ledete koalisjonen å gjøre. Han slår fast at de har økt sine angrep på Jemen etter at FN hadde bedt dem gå inn for våpenhvile. Da hadde de gjennomført rundt 40 luftangrep.

FNs spesielle utsending til Jemen Martin Griffiths appellerte for en våpenhvile forrige uke. Og generalsekretær Antonio Guterres sendte nok et brev til de krigende partene på onsdag, der han ba om «øyeblikkelig» stans på fiendtlighetene.

Mer enn fem års konflikt har ødelagt livene til titalls millioner jemenitter.

Det var den 25. mars 2015 at Saudi-Arabia og deres allierte intervenerte i Jemen. Først med luftangrep mot houtiene, og senere med kamper på bakken.

Til tross for den overveldende fordelen de hadde på papiret, så var ikke koalisjonen i stand til å nedkjempe houtiene, selv om krigen førte til enorme lidelser for sivilbefolkningen i dette lutfattige landet som  ligger helt sør på Den Arabiske Halvøya.

Krigen i Jemen har vært en katastrofe for landet

FN-rapporter anslår at ved utgangen av 2019 så hadde over 100 000 jemenitter dødd som et direkte resultat av kampene, mens nok 130 000 flere hadde omkommet av sult og sykdommer. Det i et land med 30 millioner mennesker.

USA har hele tiden støtte den saudi-koalisjonen med logistikk. De anklager houtiene for å være Irans «leiesoldater». Begge er jo følgere av shia-islam.

Forsøk fra kongressen i USA for å begrense innblandingen i Jemen har ikke greidd å overvinne presidentens terskel for å nedlegge veto.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/484112-saudi-un-ceasefire-yemen/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Bedre seint enn aldri:

En CIA-agent ønsker nå fred for Afghanistan.

Forrige innlegg

Terror:

Er den som inspireres av Koranen mer akseptabel enn den høyreekstreme?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.