POSTED IN Jemen, Saudi-Arabia

Saudiene skryter av sin effektive bombing.

Men de taper krigen på bakken.

0
Print Friendly, PDF & Email

Når slik meldinger leveres betyr det etter min mening at krigen nærmer seg slutten. Her er det to muligheter, enten er meldingen korrekt og da vil ikke houthiene kunne fortsette særlig lenger.

Den andre mulighet er den motsatte. Dette er grove overdrivelser fra de saudiske myndighetene og meldingen er til innvortes bruk som en oppstiver for styrker med dårlig kampmoral. Når det går dårlig blir slike meldinger siste mulighet. 

Saudiene bruker mye leiesoldater og fra historien vet vi at slike soldater sin kampmoral kan være så som så. De har ingen overordnet sak de kjemper for, utover sin egen inntjening. Så lenge det går bra kan de fungere for da er plyndring, uten fare for eget liv, en mulighet for ekstrainntekt.

Men når det butter imot og faren for å måtte ofre livet for penger øker, da synker kampmoralen tilsvarende. Mitt tips er at kampene rundt Maarib snart tar slutt med houthi-seier. De overdrevne saudiske meldingene tyder på det. Men en kan aldri vite før det skjer…

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

De militære i Jemen sier at 134 houtier er drept nær Maarib.

Myndighetene påstår at nok 150 ble drept i går.

Av Jason Ditz

Jemens pro-saudiske militære rapporterer om dusinvis av nye angrep mot houtiene nær byen Maarib. Der skal de ha drept minst 134 personer. Dette i tillegg til nok 150 som ble drept dagen før.

Houthi attacks cast spotlight on US commitment to Riyadh's security |  Middle East Eye
Houthier er en sjia-muslimsk opprørsgruppe som opererer i Jemen. Organisasjonen kalles også «den mektige klanen» eller «Ash-Shabab al-Muminin». Gruppen tar sitt navn fra sin grunnlegger og tidligere leder Hussein Badreddin al-Houthi, som ble drept av jemenittiske sikkerhetsstyrker i september 2004. Wikipedia

Denne historien blir stadig vanligere, der de militære skryter av store dødstall blant houtiene, og med få eller ingen dødstall på sin egen side. Nok en gang kom houtiene ut av kampene med økt kontroll over nok et område, nå kun 25 kilometer fra selve byen Maarib.

Det meldes om stadig eskalerende kamper, der regjeringsstyrkene melder om at houtiene stadig får flere og flere omkomne. Samtidig som houtiene stadig vinner terreng, sakte men sikkert. Og nå er de snart i ferd med å overta byen som det har vært kjempet om siden februar.

Denne langvarige striden har gjort Maarib til et symbolsk krigsbytte. De saudiske myndighetene har lagt vekt på oljeproduksjonen i området, selv om dette er svært minimalt. Allikevel er det stort sammenliknet med Jemens fattigdom.

En seier her kan gi hver side argumenter i fredssamtaler, til tross for at en god del mennesker har flyktet fra området rundt byen. Den som til slutt vinner vil måtte ta hånd om en stor flyktningebefolkning og begrensede forsyninger.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Pleiesenter i Danmark:

Svært mange dødsfall etter vaksineringen.

Forrige innlegg

Aksjeutbyttet.

Tør den nye regjeringen å slakte denne hellige kua?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.