POSTED IN Latin-Amerika

Salvadore Allende ble valgt 4. september 1970.

Det er 50 år siden gleden kom til Chile.

0
Print Friendly, PDF & Email

Da gleden kom til Chile!! 4.september 1970.

En hyllest til 50-årsjubileet for triumfen til vår kjære president Salvador Allende.

Av Jorge 

For oss chilenerne denne 4. september feires en helt spesiell dato, et halvt århundre har allerede gått siden triumfen til vår president Salvador Allende, som kom til makten, og ga Chile en ny oppvåkning av store flertallet. 

Den chilenske folkefronten (Unidad Popular) vinner presidentvalget i Chile med sin kandidat Salvador Allende

Denne fantastiske prosessen begynte å ta form året før 9. oktober 1969. Der samholdet av progressive og transformerende krefter fra venstrepartiene fødte UNIDAD POPULAR. Som førte standardbæreren for folk av alle samfunnsklasser og symbolet på demokratisk sosialisme, til Republikkens Presidentskap, Dr. Salvador Allende Gossens. Med et populært grunnleggende program, uttrykt i 40 første tiltak.

Basisprogrammet ble kunngjort 17. desember 1969 og 22. januar 1970 ble Salvador Allende utnevnt til Presidentens felles leder for å gjennomføre programmet til koalisjonen UNIDAD POPULAR. Den Folkelige Enhet var et produkt av kampen for de sosiale reformer og folkets mobiliseringer. 

Prosessen som førte til triumfen av Folkelig Enhet 4. september 1970. Dette skjedde på en bred måte. Dette var en gledens dag for tusenvis av håpefulle chilenere, som gjennom presidenten deres så en bedre fremtid for seg selv og sine familier. Folket var lykkelig og jeg har fortsatt de vakre minner i minnet, da folket dro ut til gatene, for å omfavne hverandre, synge og feire denne store triumfen. 

Allende ble styrtet i et militærkupp ledet av Augosto Pinochet den 11. sept 1973. Bak Pinochet-kuppet stod USAs regjering. Pinochet sittende foran.

Overalt hvor man så, så man glede og lykke uttrykt i de chilenske på gater og hjem. Endelig kom håpet som mange hadde  etterlengtet og med president Allende som skulle lede denne fantastiske drømmer og transformerende prosessen. Programmet til UNIDAD POPULAR ville tillate store sosiale endringer til det bedre for det chilenske samfunnet, for eksempel nasjonalisering av El Cobre, kjent som Chiles lønn.

Jordbruksreformen kalt Agrarreformen, som var også nødvendig for bondefolket vårt, en halv liter melk til hver gutt og jente i landet. I tillegg til en utdannelse av høy kvalitet og ikke forbeholdt en samfunnsklasse, helse for alle innbyggerne i territoriet og gode arbeidsforhold for arbeiderne. Landet begynte å vokse fremt, kom seg ut av fattigdom og dets folk forbedret levestandarden, og hadde tilgang til grunnleggende nødvendigheter, noe som i disse årene var en drøm. 

Folkefrontens flagg/symbol

Den folkelige enheten og regjeringen til president Salvador Allende, vekket kjærligheten til alle verdens folk. «Den rene seieren oppnådd», som Salvador Allende uttrykte det, var en historisk og populær bragd. Den «chilenske veien til sosialisme» seiret, kjent som » revolusjonen med rødvin og empanada.» En original prosess på den tiden. 

Allende var en visjonær, hans lederskap i den konstruksjonen av et rettferdig samfunn for alle. Den amerikanske regjeringen satt i gang sine tunge maskineri, Pentagon, Central Intelligence Agency (CIA), Federal Bureau of Investigation (FBI), de økonomiske og finansielle institusjonene. 

Internasjonale organisasjoner, Verdensbanken, hadde avtaler med det nasjonale borgerskapet, hæren, marinen, luftfarten og politiet, og var trent i School of America. Her har de fleste diktatorer og torturister blitt trent, ikke bare for Chile, men også for resten av de latinamerikanske landene. Disse utgjør de væpnede institusjonene til den herskende klassens væpnede fløy. 

Denne bragden fyller 50 år. Et nødvendig prinsipp for fremtidige kamper, ved at Allende med sin berømte frase hadde absolutt tro på at » de store veiene ville åpne seg «. Det er den beste hyllest til vår kameratpresident.

Salvador Allende, Chiles folkevalgte president.

Den 11. september 1973 sa Allende farvel og påpekte «arbeidere fra mitt land, spesielt den beskjedne kvinnen i vårt land, bondekvinnen som trodde på oss, arbeideren som jobbet mest, og moren som visste om vår bekymring for barna, de patriotiske fagpersonene, de unge som sang, ga gleden og deres kampånd og mannen i Chile, arbeideren, bonden, den intellektuelle – alle de som vil bli forfulgt».

I dag tar folkene våre ut på gata igjen og uttrykker seg i det sosiale utbruddet 18. oktober 2019, hvor mer enn to millioner chilenere dro til gatene for å vise at de avviste det rådende økonomiske systemet i Chile, nå har vi den andre kampen, det til folkeavstemning den 25. oktober 2020, hvor vi må gå til valglokalet, til tross for Covid-19 pandemien, for å markere godkjenning, og på denne måten avvise konstitusjonen av 80Den ble opprettet av Pinochet og hans lakeier for å beskytte det dominerende økonomiske borgerskapet. 

Nå kan vi bygge en ny grunnlov basert på demokrati og frihet og uten bånd. Men denne veien vil ikke være enkel, siden høyrefløyen med sine allierte fra venstre sentrum i Chile vil gjøre alt mulig for ikke å endre noe, og alt forblir det samme. Slik kan de fortsetter med sine privilegier. 

Fremgangen går sakte, men jeg er håpefull om at vi kan gjøre det.

En hyllest og hilsen til kamerat president Salvador Allende Gossens og til alle ofrene, alle de som ble myrdet, satt i fengsel, torturert og falt, under det chilenske sivile militære diktaturet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA

Presidentvalgets forspill

Forrige innlegg

Facebook

De demoraliserte slår tilbake

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.