POSTED IN Historie

Russland svarer Polen og EU-parlamentet:

Den polske ambassadøren til Hitler-Tyskland: En antisemittisk gris!

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Etter vedtaket i EU-parlamentet om at Sovjet var like ansvarlig for utbruddet av 2. Verdenskrig som nazi-Tyskland har russiske ledere funnet det opportunt å trekke frem hva polske diplomater og politikere foretok seg forut for krigsutbruddet.

Dette gjør de fordi det har vært polske myndigheter og organisasjoner som har vært pådrivere for dette vedtaket som har provosert ikke bare russere men mange fra andre delrepublikker som tidligere var en del av Sovjetunionen.

Den tyske invasjonen av Sovjetunionen i 1941 var en nasjonal katastrofe. Mellom 20 og 30 millioner sovjet-mennesker ble drept som følge av dette. Det er ganske drøyt å sidestille angriper og den angrepne som like ansvarlige slik flertallet i EU-parlamentet har gjort.

En skal være forsiktig med å omdefinere historien for det er mange som har nedgravde politiske svin hvis vi graver langt nok bakover i tid og nedover i arkivene. Når disse graves opp begynner de å lukte.

Og at polske myndigheter sviktet forut for krigsutbruddet er det mange som hevder. På lignende måte om både Storbritannia og Frankrike sviktet Tsjekkoslovakia da de overlot landet til Hitler som følge av München-avtalen. 

Det kjepphøye EU-parlamentet sin historiske vurdering om årsaken til krigsutbruddet av 2. verdenskrig kan føre til at andre trekker frem skjeletter fra det historiske skapet som retter oppmerksomheten mot flere forhold som ikke tåler dagens politiske søkelys.

Knut Lindtner

«Vi vil ikke bli snakket slik til»: 

Russland står sammen med Putin når de kaller den daværende hitlervennlige polske utsendingen «en bastard og en antisemittisk gris». 

Polen innkalte den russiske ambassadøren i Warszawa og ba han forklare president Putins bemerkning om anti-semittismen på 1930-tallet til den polske ambassadøren i Tyskland. Moskva nekter å fjerne seg fra den historiske sannheten.

Józef Lipski var en polsk diplomat og ambassadør i Nazi-Tyskland fra 1934 til 1939. 

I en tale på tirsdag beskrev Putin Jozef Lipski, den polske ambassadøren i Berlin (1934 – 39) som «en bastard og en anti-semittisk gris».  Han baserer dette på grunnlag av Lipskis egne ord fra 1938, da utsendingen fortalte Hitler at polakkene «ville reise et vakkert monument av han i Warszawa» dersom har gjennomførte planen om å utvise de europeiske jødene til Afrika.

Warszawa svarte på fredag ved å innkalle den russiske ambassadøren Sergej Andreyev til utenriksdepartementet. Etter en «barsk men diplomatisk» diskusjon med sjefen for Det Østlige Departementet sa Andreyev at han sto fast på presidentens uttalelse som Russlands offisielle standpunkt.

«Vi vil ikke ble snakket til slik».

«Vi har også noe vi skulle ha sagt når det gjelder emner som politikk og historie». sa Andreyev etter møtet.

Sergej Andreyev, Russlands ambassadør til Polen

Putin har brakt fram Lipski i sammenheng med Polens forsøk på å revidere historien fra andre verdenskrig. Dette inkluderer fjerning av monumenter til ære for sovjet-soldater som døde da de frigjorde Polen fra Nazi-Tyskland. Og dessuten en resolusjon Warszawa har lagt fram i Europa-parlamentet i september der det påstås at ikke-angreps-pakten mellom Moskva og Berlin i 1939 «hadde banet veien for utbruddet av den andre verdenskrigen». 

Moderne polske historikere argumenterer med at Molotov-Ribbentrop-pakten var en konspirasjon mot Warszawa, og at det ikke var noen forskjell på nazi-invasjonen i Polen den 1. september 1939 og det at sovjet-troppene kom inn fra øst 16 dager senere.

Dette har Russland benektet – de sier det er en forfalskning av historien. De peker på at verken regjeringen i Warszawa på den tiden, og heller ikke deres britiske og franske allierte – som hadde erklært krig mot Tyskland for å støtte opp om sine sikkerhets-garantier overfor Polen – ville erklære krig mot Sovjet-Unionen.

NEVILLE CHAMBERLAIN (1869-1940) var Storbritannias statsminister. I 1938 inngikk han en avtale med Adolf Hitler i München hvor Tyskland fikk frie hender til å demontere Tsjekkoslovakia. Da han kom hjem til Storbritannia sa han «fred i vår tid» om avtalen. Mer politisk feil kan noen knapt ta.

Sovjet-Unionen var det siste landet i Europa til å underskrive en ikke-angreps-pakt med Berlin.  Lipski hadde forhandlet  for Polen allerede i 1934, og kun etter at Storbritannia og Frankrike hadde delt opp Tsjekkoslovakia ved München-avtalen i 1938 for å tilfredsstille Hitler. Og det hadde vært etter sovjetiske innvendinger. 

Lipski spilte en nøkkelrolle i mellomkrigstiden Polen, han var pro-tysk og anti-sovjetisk når det gjeldt utenrikspolitikk. Etter krigen flyttet han til USA, og representerte den  anerkjente «polske regjeringen i eksil» fram til sin død i 1958. 

Hans anti-semittiske merknader, som er sitert av Putin, er allment kjent i Vesten. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Tidligere publisert på derimot.no

https://www.rt.com/news/476991-poland-russian-ambassador-anti-semitism/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Angående krigsutbruddet, så hadde Hitler tre interesannte taler, som er gjengitt i «Mein Side of the Story».

  http://c-cluster-110.uploads.documents.cimpress.io/v1/uploads/dbd8731b-e3c7-4634-842d-be744a0d5410~110/original?tenant=vbu-digital

  Det er «En bønn om fred på grensen til krig» (August,28, 1939), «Om krigen mot Polen»», September1, 1939), og «Seierstalen i Danzig» (September19, 1939).

  Hitlers synspunkt var at den polske regjeringen opptrådte meget uansvarlig, blant annet ved å utføre massakrer mot den tyske befolkningen i Polen, og føre en aggresiv politikk mot Tyskland. Det er mye som tyder på at den polske regjeringen faktisk trodde at de kunne vinne en krig mot Tyskland, spesielt fordi de hadde fått garantier fra den britiske og franske regjeringen.

  Svar
 • CapitanLorenzo
  2 januar 2020 18:55

  Bare en ny spiker i kista for å få igang krigen mot Russland. Dagens Russland er ikke et land i kaos og ruiner slik som resten av Europa, og et land med fast styring og et enig folk er ikke lett å overta for å føre det inn i «verdensordenen» (NWO) Vi vil derfor få se fler og fler slike tilfeller i nærmeste fremtid. En av planene er kanskje å avstenge gassen som holder liv i Europa med en falsk flagg operasjon. Da vil europas befolkning (forhåpentlig vis for de «rette») vende seg totalt bort fra Russland og hylle krigshaukene.

  Svar
 • Tor Larsen
  12 juli 2020 8:27

  Sann historieforskning er som å skrelle løk; lag på lag tas av mens tårene renner og den innerste kjernen sies å være den mest tårepersende. Heller ikke denne artikkelen når inn. Man merker seg at Russland ikke bryr seg om å svare med Polens etniske rensning og deportasjon av folketyskere som utslagsgivende for Tysklands invasjon. Ambassadøren kunne òg ha tatt fram Auswärtiges Amt (Tyske utenriksdepartementets) hvitebok med de polske dokumentene man fikk tak i og som viser hvordan USAs Roosevelt administrasjon manipulerte Polens regjering nettopp med formålet å få til krig mellom Polen og Tyskland: https://archive.org/details/Weissbuch_Nr.3_Polnische_Dokumente/page/n5/mode/2up (forts.)

  Svar
  • Tor Larsen
   12 juli 2020 8:46

   (forts.): Det er kanskje etter taktisk vurdering ikke i det nåværende Russlands interesse å påpeke USAs rolle eller på noen måte mildne forståelsen for at det daværende Tyskland handlet som det gjorde? Dagens makthavere bekrefter slik sin eksistens på arv fra over 80 år siden. Alle var «svin», også noen «koshersvin» som World Zionist Organization. Der samarbeidet man med nazistene om Ha´avara avtalen med å få tyske jøder og deres økonomiske midler overførte til det daværende Palestina. Senere avviste samme organisasjon rabbiner Michael Dov Weissmandls avtale med nazistene om å redde østjødene (ref. The Unheeded Cry). Tyske stabsoffiserer (Erhard Raus m.fl.) fant også ut at da Unternehmen Barbarossa ble igangsatt så hadde Sovjetiske styrker allerede gått fra defensive posisjoner til angrepsposisjoner og var lite egnet til å forsvare seg.

   Svar
   • Tor Larsen
    12 juli 2020 9:09

    (forts.): Tyskland hadde gitt Polen det som virker å være en svært god bytteavtale med en tysk korridor til det hovedsakelig tysk befolkede Danzig mot tyske landavståelser i øst. Polen svarte med trusler, arroganse og til sist etnisk rensing, tydeligvis på bakgrunn av falske løfter fra de daværende vestmaktene. Som Winston Churchill bemerket i House of Lords i 1919 så hadde den første verdenskrigen vært om økonomisk dominans, og etter den andre verdenskrigen medgav han det samme om denne: http://www.renegadetribune.com/winston-churchill-germanys-unforgivable-crime/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er mange typer virus:

Hvor mange dør av privatiseringsviruset?

Forrige innlegg

Drammen nei til EU:

Er EU et fredsprosjekt?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.