POSTED IN Norge, skolepolitikk

Russ: Meningsløs feiring

Høyres kampsak:
Russetid i skoletida — for fall

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nå går det mot at russefeiringa skyves ut av skoletida. På tide! Det betyr et knusende nederlag for Høyres og Fremskrittspartiets populistiske skolepolitiske kampsak: Alle eksamener ferdige før 17. mai! Egentlig et uforståelig undervisningspolitisk krav fra særlig Høyre som prøver å markedsføre seg som kunnskapens parti og varsomhet med sløsing av offentlige midler.

Henta fra Politikus
Av Ove Bengt Berg

Russefeiringa har blitt bare mer og mer meningsløs. Det mest meningsløse er at noen feirer noe som verken er fullført eller bestått. Det finnes vel ikke noe annet i verden som feires før det er fullført eller bestått. Ikke et bryllup, ikke noen andre eksamener. I idrettskonkurranser feirer de heller ikke seirene på forskudd. Idrettsutøverne venter på om det faktisk blir seier.

Meningsløst er russefeiringa i det omfanget den har nå. Russefeiring er en gammel overklassefest for det mindretallet som foreldrene (les faren) som hadde råd til å betale for videre skolegang. Et lite mindretall som slapp å begynne i slitsomme industrijobber som 15-åringer. Russefeiringa var utdatert alt på 1960-tallet. Nå er den meningsløs, frastøtelig og en betydelig inntektskilde for noen slue spekulanter.

Da jeg var lærer på en «videregående»* skole i Drammen på 1980-tallet og det var politiske valgmøter, var Høyres og Frps populistiske hovedkrav hver gang «Russetida før 17.mai!» og «Sprit til 18-åringer!». Det krevde trønderen Børge Brende, nå en av verdens ledere i World Economic Forum og Hallgrim Berg fra Ål i Hallingdal. Brende var alltid veldig ivrig på, i ett sett, å framheve at «Det er forskjell å barbere seg og skjære av seg hodet». Og det har han fortsatt med som sitt politiske budskap! Ikke rart han blei leder i World Economic Forum, verdenskapitalismens sentralkomite.

Husker jeg ikke helt feil var det også en av Kristin Clemets kampsaker som undervisningsminister, foruten å gjeninnføre riksmålet, å kutte skoleåret for avgangsklassene og la dem få feire 12 års skolegang i to måneder som staten betaler lærer og lokaler for, foruten arrangement av eksamen.

«Russ bare en gang,
eksamen kan vi alltid ta»
Jeg spurte elevene hvorfor de ikke kunne ta russetida etter skoletida, og ikke i. Da svarte de: Russ er vi bare en gang, eksamen kan vi ta hvert eneste år etterpå. Der hadde de et poeng. På 1980-tallet kunne de gå opp gratis til muntlig eksamen x antall ganger. I muntlig eksamen sitter de høyeste karakterene også mye løsere, det vil si at du får gode karakterer uten kunne noe særlig.

En del sa også, særlig gutta, at uten russetida, hadde de ikke giddi å gi seg ut på tre skoleår med teori. For mange begynner planlegginga av russetida tre år i forvegen. Som for idrettsøvere betyr vel kunnskapstilegninga i skolen minst nå for tida. Høyre gir inntrykk av at de er for en skole en er på for å  lære, ikke et sted for å være. Men også for Høyre er skolen en varmestue der hovedoppgaven å hindre traumer 40 år seinere.

En markering og en feiring
av en passert milepæl er naturlig. Omfanget av markeringa bør tilpasses alt etter passeringas betydning og egen interesse og innsats.

Noe annet med russefeiringa er interessant. På skole går en sammen med andre fra samme årskull. For «seksuelt samkvem» og ekteskap er «normalen» minst med to års aldersforskjell, der gutten (i den grad gutter aksepteres å fortsatt finnes), er den eldste. Russefeiringa tvinger altså jamnaldrende kjønn (to) å «ha noe med hverandre å gjøre», i strid med samfunnsnormalen. Men det endrer ikke samfunnsnormalen likevel. Hvorfor ikke?

Nordisk drikkekultur fra vikingtida, sikkert før også, domineres av grøftefyll. Russetida gir trygge rammer for å videreføre denne kulturen som bare idretten aktivt eller fra tilskuerplass ellers kan bidra med. At russetida med sin drikkekultur og seksuelle aktivitet, særlig sett fra kvinnenes side, kan være særlig integrerende for den muslimske delen av befolkninga med sin kontroll over sine kvinner, er derimot ikke helt lett å forstå.

Russefeiringa av helt ute av enhver rimelighet. Ut fra alle samfunnsbehov er det helt meningsløst at undervisningssystemet, og dermed alle innbyggerne i Norge, skal måtte betale for det sløseriet som russetida i dag er. Sjøl om Høyre ikke forstår det, kan ikke undervisningsbudsjettet lenger belastes med den utgiften som russetida er. Ødelegging av undervisning og bruk av kostbare lokaler og lønn til lærerne, finnes det bare en løsning mot:

Russetida ut av skolen!

At elevene etter bestått eksamen vil markere fullført skoletid
er helt ok og ikke noe som andre har noe med.

Dra skoletidas slutt til St. Hans, 23. juni.
Men da er elevene ikke så interessert i å feire?

Framheva bilde:
Dette verket har blitt frigitt
til allmennheten av opphavspersonen Sesse at engelsk Wikipedia.
Dette gjelder på verdensbasis.

* Skolen går ikke videre. Skolebygningene står fast på det samme arealet. Det er elevene som kan kalles videregående, ikke skolen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Det må være en misforståelse at lærerne eller skoleverket har særlig innflytelse på dette. Da jeg var russ var alle skriftlige eksamener over før 17. mai, som var høydepunktet, med russefrokost i hagen til noens foreldre (hele klassen var med), og deltagelse i russetoget senere på dagen. Muntlig kom i slutten av mai, og det var én eksamen. At vi kjøpte russebil og begynte russefeiring lenge før det, var da opp til oss. Russekro, arrangerte båtturer og tur til Danmark var åpne for alle som gadd. Skal de sosialistiske barnepikene lage regler for absolutt alt?

  Svar
 • Takk for et bittelite [betimelig] skråblikk på fasaden til dette mer og mer skakkjørte landet! . . .

  (PS! Apropos skakkjørt: Var innom en av de lokale matbutikkene [en av de største kjedene] i dag tdlig, og i løpet av en ‘i-forbifarten-samtale’ med ‘butikksjefen’, ble jeg informert om at: »hadde han hatt ‘Potin’ foran seg, så skulle ‘Potin’ ha fått seg en på trynet!» (det var var naturligvis Russland’s president Vladimir Putin vedkommende siktet til!)

  – Jeg tror dessverre jeg bare opplevde en ganske så utbredt norsk ‘politisk korrekt’ holdning i møte med dagens butikksjef, og at vedkommende i så måte er relativt representativ for dette tidligere nevnte – mer og mer skakkjørte landet! . . .

  https://pbs.twimg.com/media/GKzsyi0WgAA90Er?format=jpg&name=small

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det foregår også i EUs ledelse.

Beriker de seg selv sammen med «big pharma» på befolkningens bekostning?

Forrige innlegg

Hva vil skje om CO2-nivåene faller?

Den geologiske historien viser en sammenheng mellom fallende CO2-nivåer og masseutryddelser

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.