POSTED IN Norge, Ukraina

Retur tilbake til Ukraina.

Drar Oleh og andre som ham tilbake? – Trolig ikke

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

I min kronikk i nettavisen «derimot.no» den 15.10.2023 med overskriften «Flyktninger velger sine kirsebær» refererte jeg til et innslag i NRKs Dagsrevyen 10.10.2023 som fortalte om Ukraina-pensjonisten Oleh som i flere måneder gjorde grundige undersøkinger før han valgte å flykte til Norge fordi Norge har bedre ordninger for flyktninger enn de fleste europeiske land. Og Oleh har det trolig fortsatt som rosinen i pølsa i oljesmurte «furet værbitt»!

[Denne kronikken inneholder en del tall vedrørende pengebeløp og annet. Det er veldig vanskelig, synes jeg, å finne frem til helt nøyaktige og oppdaterte tall. Derfor ønsker jeg ikke å være bombastisk og forsøke å «bevise utover enhver tvil» noe som helst, men heller i en noe «slentrende form» å fremme tanker og ideer man kanskje kan bygge videre på og undersøke nærmere. Enhver redelig motforestilling mottas med takk!]

Mon tro kan hende Oleh og andre i hans situasjon likevel vurderer å returnere til hjemlandet?

Saken er nemlig den at han og andre ukrainere som har flyktet/emigrert/reist til Norge de siste par årene, av norske myndigheter blir tilbudt USD 1500 hvis de reiser tilbake til Ukraina. Beløpet utgjør rundt regnet NOK 17.000.

Summen høres kanskje ikke ut som så veldig mye hvis man legger priser og utgifter i Norge til grunn. Men i Ukraina er de samme debetpostene betydelig lavere. På https://hikersbay.com/prices/ukraine?lang=no#num-prices-salariesandfinancing finnes en ganske brukbar sak om prisene i Ukraina i 2030. Jeg nøyer meg med noe upresist å si at de er betydelig lavere enn i Norge.

Det gjenspeiles blant annet i tall som er relatert til ‘fattigdomsgrensen’. I Norge er den for tiden rundt NOK 250.000 i året eller rundt 680 kroner per dag. I Ukraina er den på USD 3,20 per dag. Det er det samme som rundt NOK 35,-. Også her må tallene behandles med varsomhet. Det må antas at Norge har «bedre» kreditside enn Ukraina – altså at inntekst-/støttepengenivået er høyere.

Det betyr altså for Oleh – dersom han nå skulle velge å vende tilbake til familie og venner i Ukraina – at han kan leve på fattigdomsgrensen der borte i (17.000/35) i litt over 480 dager, eller han kan øke sitt daglige forbruk til NOK 46,50 og holde ut i 365 dager.

Men han returnerer nok ikke. Om jeg har forstått nettsiden til ‘Finanssenteret’ , får Oleh hårfint under NOK 22.000 per måned fra norske myndigheter. Det er noen få tusenlapper mindre enn jeg som norsk statsborger siden fødselen for drøyt 76 år siden og med full folketrygdopptjeningstid, får utbetalt i samme tidsperiode. Og stadig forutsatt at jeg forstår Finanssenteret riktig, får Oleh, dersom han har hustruen med til Norge omtrent det samme for henne. Totalt rundt NOK 40.000, som på tusenlappen er det samme som min norske og med full folketrygdopptjeningstid kone og jeg får til sammen.

Bare sånn til allmenn orientering: Det kan opplyses at det for tiden er rundt 560.000 personer i Norge – ca. 10 prosent av befolkningen – som lever under den definerte fattigdomsgrensen der.

Og jeg minner om at Norge skal yte NOK 75.000.000.000 (75 milliarder) i løpet av seks år fremover til Ukraina og omliggende land.

Feil eller ikke feil i tall og utregninger, dette er mine tanker her og nå. Vi får se hva tiden vil bringe…

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • wasan Totland
  23 oktober 2023 8:07

  Ingen tar vel kroner 17 000 for å reise tilbake når man har fri bolig, tannhelse, helse og kr 22000 pr måned for å sende dit og bygge sitt land? Hele bløffen er jo at de måtte ha beskyttelse her. Evakuerer man Oslo hvis det er krig i Finnmark? Vi snakker om Europas nest største land klassifisert som 404 i USAs tenketanker. Det må være en merkelig isolert hybris Forfang sitter inne med?

  Svar
 • Ukaraina er et stort land geografisk. Hvorfor flytte til et annet land, enn i et annet område av sitt eget, når det er krigshandlinger kun i en liten del?

  Flyttet nordmenn i sør-Norge til et annet land i 1944,da befolkningen i Finnmark ble evakuert fordi Sovjetunionen ville angripe?
  ( Tvangs-evakuert, fordi krigførende parter har plikt til å flytte sivil-befolkningen ut av krigsområder. )

  Svar
 • Dette har vært forsøkt for. (Den gang) krigen i jugoslavia . En gruppe etter at de var kommet til Norge og etablert seg . Så kom freden ( så langt det lot seg gjøre- var vel noe mellom grupper av personer ). Noen takka ja, fikk sin flybilletter, det de hadde ervervet i Norge . Det fikk en stund, så var noen tilbake og gikk rett i kirkeasyl . Så da skal vi hiv

  Svar
 • Ble ikke helt ferdig. Kirkeasyl, svært mange var egentlig muslimer….
  Så nå shopper det i land med best sosial støtte?
  Send dem hjem når det har blitt fred i Ukraina ( sorry, men jeg mener det)

  Svar
 • Hvem vil vel til et utbomba naziland? Hvem eier Ukraina nå? Blackrock? Ukrainerne; de var lutfattige før skådisen «servant of the people», folkets tjener spilte rollen i virkeligheten, og nå? En slagmark og marked for menneskehandel.
  Og vesten heiet og hoiet «we stand with Ukraine». gult og blått flagg over alt for et regime som beundrer Stepan Bandera.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er statistisk umulig med en annen forklaring.

Vaksinen forårsaker alle de plutselige dødsfallene.

Forrige innlegg

Krigen i Gaza:

Kristen-Norge har lært NATO-tenkning når det gjelder staten «Israel»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.