POSTED IN USA, Varslere

Rettskjennelse i USA:

Snowden avslørte ulovligheter fra USAs myndigheters side.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Denne dommen forteller at forfølgelsen av Edward Snowden som har ført han til politisk asyl i Russland på hemmelig adresse har vært ulovlig. Jeg tror ikke det vil endre USAs myndigheter sin holdning om å få han for retten i USA.

Av de ledende i USAs administrasjon og blant mange politikere ansees han som en forbryter og forræder fordi han har avslørt deres ulovlige virksomhet – på samme måte som også Julian Assange gjennom Wikileaks-avsløringer har gjort det samme. Vi vet nå hvordan han behandles av britiske myndigheter, som en av verdens verste kjeltringer, og ikke som en velgjører for oss alle.

Var Obama en større kjeltring enn Trump i Snowden-saken?

At Donald Trump til stor motstand innad i sin egen administrasjon ønsket å gi han amnesti midt under valgkampen forteller hvor dårlig denne saken er – en sak han har arvet fra Obamas regjeringstid. Med en slik gest vil Trump fremstå for mange som langt mer realistisk og human enn f.eks. demokratene.

Og nå foreligger også en rettskjennelse i USA som forteller det samme. Edward Snowden har avslørt ulovligheter og må anses som en varsler. Forbryterne er de som forfølger han.

Knut Lindtner

Rettskjennelse i USA: Masse-overvåknings-program avslørt av Snowden var ulovlig.

Av Raphael Satter.

Sju år etter at den tidligere National Security Agency-ansatte Edgar Snowden varslet om masseovervåkning av amerikanernes telefonsamtaler har en appellrett bestemt at programmet var ulovlig – og at etterretningsledere i USA, som offentlig forsvarte programmet – ikke snakket sant.

NSAs telefonovervåkning og lagring av samtaler har vært ulovlig.

 I en dom som ble levert på onsdag, sier USAs appelldomstol for niende distrikt at telefonovervåkningen som i all hemmelighet samlet inn millioner av amerikanernes telefonsamtaler  brøt med Foreign Intelligence Surveillance Act, og kan ha vært grunnlovsstridig.

Snowden, som flyktet til Russland etter avsløringene i 2013, og som fortsatt er anklaget for spionasje i USA, sa på twitter at dommen var en bekreftelse på hans beslutning om å offentliggjøre bevisene fra National Security Agencys hjemlige  avlyttings-operasjoner.

«Jeg hadde aldri trodd at jeg ville få leve til å få se vårt rettssystem fordømme NSAs aktiviteter som ulovlige. Den samme dommen er en kreditt for meg for å ha avslørt dem», sa Snowden i en twitter-melding.

Bevisene gikk ut på at NSA i all hemmelighet hadde bygget opp en enorm database for telefonsamtaler i USA. Hvem – og hvordan – og når – millioner av mobilsamtaler var avlyttet, var den første og uten tvil den mest eksplosive av Snowdens avsløringer som kom i avisen The Guardian i 2013. 

Fram til da hadde toppen i etterretningsvesenet insistert på at NSA aldri bevisst hadde samlet informasjon om amerikanerne i det hele tatt. 

Etter at programmet var avslørt, gikk offisielle i USA tilbake på argumentet om at spionasje hadde spilt en avgjørende rolle i å bekjempe hjemlig ekstremisme. Spesielt ble det offentliggjort en sak der fire San Diego-innbyggere var beskyldt for å skaffe hjelp til religiøse fanatikere i Somalia.

Tre av de anklagete og dømte i terrorsaken fra San Diego.

Det offisielle USA insisterte på at de fire – Basaaly Saeed Moalin, Ahmed M´Nasir Tall Mohamud, Mohamed Mohamud og Issa Doreh – var blitt dømt i 2013 takket være NSAs telefonovervåknings-program.

Men appelldomstolen i niende distrikt bestemte på onsdag at disse påstandene var «uforenlige med innholdet i opptaket fra telefonsamtalen».

Avgjørelsen berørte ikke dommen mot Moalin og hans kamerater. I rettens dom var ikke ulovlig overvåkning ført som bevis da det kom opp i rettssaken. 

Men en vakthundgruppe, inkludert American Civil Liberties Union som hjalp til med å appellere dommen ønsket hjertelig velkommen dommerens avgjørelse som gjaldt NSAs spionprogram.

«Dagens dom er en seier for våre private rettigheter», sa ACLU i en uttalelse. «Den gjør det klart at NSAs enorme innsamling av amerikanernes telefonsamtaler er brudd på Grunnloven».

Oversatt Ingunn Kvil Gamst

https://uk.reuters.com/article/uk-usa-nsa-spying/u-s-court-mass-surveillance-program-exposed-by-snowden-was-illegal-idUKKBN25T3D2

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Dommen vil ikke endre noe. USA har et regime som ikke tåler sannheten, så enkelt er det. De får full støtte av norske politikere.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Korona

Antallet smitta og døde kan ikke forsvare alle tiltaka

Forrige innlegg

Tidligere sentralt tillitsvalgt i DNA

Dagens Arbeiderpartiet tjener ikke folket.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.