POSTED IN Norge

Respekter nasjonale symboler:

Ikke trakasser flagget

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Mishandla flagg
Skjermdump fra NRKs sending. Uriktig forhold, feil blåfarge.

Det er ikke politisk korrekt å være opptatt av nasjoners flagg. Mange ser ikke på det som viktig i det hele tatt. Av klare politiske grunner. Men riktig norsk flagg er jeg opptatt av — av klare politiske grunner.
Når vi har et utforma flagg, skal det framstilles sånn som det er vedtatt, ikke tilfeldig åssen det faller noen inn at de skal være. Det er respektløst å endre på og utgi noe for å være et norsk flagg som noen bare gjetter på. 
Nå har det nettopp vært et skiskytter-VM med seiersseremonier der Norges flagg hyppig skulle vært brukt. Men det blei bare brukt noe som utgir seg for å være et norsk flagg. De slovenske arrangørene trakasserte Norges flagg med sin arrogante uvitenhet. Noe Utenriksdepartementet og den norske statens representant i Slovenia ikke gadd å bry seg om, og heller ikke de norske skiskytterlederne. Sånn som de helt sikkert ville gjort om utøverne på tilsvarende vis hadde trakassert logoen til forbundets sponsorer. 

Innlegget er hentet fra politikus.no

«Ær´e så nøye ´a?» Når flagget som nasjonalt symbol foraktes som «ikke-sak» er det politikk

Norges flagg
Riktig flagg. Merk forholdet mellom fargene, og særlig blåfargen.

Kampen for det nasjonale sjølstyret står ikke sterkt blant den rike verdens venstreorienterte. Nasjoner og nasjonale symboler har aldri stått særlig sterkt blant det anarkistiske venstre, «sofa-venstre» eller hos trotskistene. Heller ikke blant næringslivssjiktet som nyter samværet i World Economic Forum står nasjonene særlig sterkt. Ingen av disse er mine meningsfeller. Disse sjiktene har herskerteknikkargumentet klart mot bruk av riktig flagg: «Uvesentlige og avsporende detaljer i en verden prega av rasisme, fremmedfrykt og nasjonalisme». 
Jeg synes vi kan være stolte av hovedtrekkene i vår nasjons mer enn tusenårige historie. Å være stolt av egen nasjon betyr ikke å forakte og se ned på andre, eller å støtte å gå til krig mot andre nasjoner. Mange av de antinasjonale til venstre og i næringslivshøyre ivrer for et Norge som deltar i militære angrep på og økonomiske angrep i form av sanksjoner mot stater med regimer USA og EU ikke kan akseptere.

Sløve idrettsledere
Det er ikke første gangen idrettslivslederne ikke sørger for at utenlandske idrettsarrangører bruker norsk flagg i stevnene. Til og med under OL, det var sannsynligvis det i Barcelona i 1992, klarte ikke norske idrettsledere å få gjennomslag for å bruke det norske flagget. Det blei brukt en spansk versjon av flagget som spanske firmaer den dag i dag selger til nordmenn på idrettsarrangementer i Europa, særlig i forbindelse med hoppuka. Den spanske versjonen av det norske flagget har lite med det norske flaggets utforming å gjøre.

Nå var det altså det internasjonale skiskytterforbundet som ikke bryr seg med mesterskapsarrangørenes forhold til deltakende nasjoners flagg. At Norge skulle få minst en pallplass kunne umulig komme som en overraskelse på verken det internasjonale eller nasjonale skiskytterforbundet. Likevel tenkte ikke noen av dem på at det kunne bli bruk for det norske flagget under noen seiersseremoni.

Jeg ringte Skiskytterforbundets generalsekretær Morten Djupvik før siste konkurransedag. Han var helt enig i at bare korrekte norske flagg skulle brukes under seremoniene. Og sa meg at han skulle prøve å gjøre noe inn mot den siste dagen. Det klarte han dessverre ikke.

IMG_8154
Det er større respekt for merkevarelogoer enn flagget. Foto: OBB

Dette er ikke en sak for Idrettsforbundet, men burde være det. Det er Berit Kjøll som i dag er president i Idrettsforbundet. Hu har tidligere vært sjef for Tusenfryd, Flytoget, Steen & Strøm og Telenor. Kjøll var direktør i Huawei da hu blei valgt. Hun kjenner fra disse jobbene svært godt behovet for riktig logo. Flagget er det derimot ikke så viktig med, praktiserer hun.

Burde ikke norske myndigheter stille krav til Idrettsforbundet med dets leder Berit Kjøll om at de heretter må sørge for at alle useriøse avarter av påstått norsk flagg, som for logoene for Flytoget og Telenor, ikke kan aksepteres? Kulturminister Raja bør utfordre Kjøll på hennes respektløse og nasjonale sløvhet og presse henne på å sørge for at alle internasjonale arrangører bruker korrekt norsk flagg. Kjøll skjønner helt sikkert alvoret om Raja trekker penger inn i bildet for å få henne til å reagere.

Sløv ambassadør — etter instruks?
Trine Skymoen er norsk ambassadør i Ungarn med ansvar for Slovenia. Hva gjorde hun den uka skiskytter-VM gikk i landet hun er utsending til? Gjorde hun noe, eller fikk hun ikke noe som helst gjennomslag overfor slovenske myndigheter? 

Skymoen har utdanning i statsvitenskap og er tidligere rådgiver for Kjell Magne Bondevik mens han var statsminister mellom 2003-2005. Hvordan hun forsvarer det norske flagget må altså være ganske bevisst.

Mer interessant enn hva Skymoen gjorde, er hvilke generelle arbeidsinstrukser den norske statens representanter i utlandet har. UDs representant på telefonvakta lørdag 19. februar fortalte meg at riktig bruk av norske flagg i internasjonale idrettsstevner ikke var noe UD hadde noe med å gjøre. Hvorfor skal ikke UD passe på Norges interesser i utlandet når Idrettsforbundet svikter? Det er jo UD som har ansvaret for flaggets utforming i Norge. Flagget er Norges symbol i utlandet. Det er grunn til å tru at Utenriksdepartementet er mer opptatt av riktige EU- og USA-flagg enn korrekt norsk flagg.

Politikken bak flaggtrakasseringa
Den manglende respekten for utforminga av det norske flagget, uttrykker en bevisst politisk linje. Der samles i politisk fellesskap statens utenlandsrepresentasjon og de som skal representere Norge i idrettslig kappestrid med andre nasjoner — med de mest slaskete anakistene: Flagget, har vi det? Hva skal vi med det? «Ær´e så nøye ´a?».

Idrettspresident Berit Kjøll kjenner godt fra sine lederjobber i næringslivet betydninga riktig logo. Tør hun instruere i vedtaks form sine idrettslige underordna å sørge for at internasjonale idrettsarrangører bruker korrekt norsk flagg?

Ove Bengt Berg

Framhevet bilde: Fra wikipedia

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Men det var før kuldesjokket.

Texas skrøt av økonomien sin: den er større enn Russlands!

Forrige innlegg

Kritikerne får nå rett.

F-35 må skotes for et billigere og enklere fly.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.