POSTED IN Klima, Ytringsfrihet

Redaktør Lurås i Resett:

Ikke skriv på Resett!

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
DSC_0277
Foto: OBB

For skriver du på Resett kan jobben være i fare. Sa redaktør Helge Lurås under Klimarealistenes konferanse om ytringsfrihet i Oslo 22.11.2021. Han viste til 30-40 henvendelser fra skribenter hos han som ba om at det de hadde skrivi på Resett måtte bli sletta fra Resetts nettside. Det sier noe om ytringsfrihetens kår i Norge i dag. Både jobb, særlig på universitetene, og anseelse er i fare om en velger å gjøre meningene sine kjent der en slipper til. Og ikke lar seg avspise med å få innleggene sine i de etablerte medienes papirkurver.

Hentet fra politikus.no
Av Ove Bengt Berg

Resett tenkt som tenketank – men kommer bare til orde i eget medium
Lurås fortalte at han i 2016-2017 hadde sett for seg en realpolitisk og konservativ tenketank. Med utgangspunkt i krigen mot Afghanistan som han karakteriserte som et typisk eksempel på «intervensjoners skibbrudd etter konsensus». Men han oppdaga at det var umulig å nå fram med et alternativt syn på Afghanistan-invasjonen. Sjøl om mange delte synspunktet, var det få som turte å stå fram med motforestillinger. Jo mer ærlig en var mot sine egne standpunkter, jo mindre brukt og jo mer blei en stengt ute av portvaktene i de etablerte mediene. Derfor blei det heller ei nettside.

Resett og klima
Lurås sa at Resett ikke hadde noen i redaksjonen med naturfaglig kompetanse, men at Resett tok ansvar for å slippe fram alternative syn.

Vær mer ydmyk — ta hensyn til stigmatiseringa og sanksjonene
Lurås hadde et råd til Klimarealistene. Stilt overfor en enorm motvekt, der alle journalister og alle andre er sosialisert inn i «den eneste mulige politikken», er det svært krevende å være dissident. Det koster. Det er økende sanksjoner mot motforestillinger generelt i samfunnet og særlig i klimadebatten. Motparten er veldig flink på stigmatisering. Som dissident kan en da lett bli litt uforsonlig og sta. Å motarbeide konsensus i en sånn situasjon krever at en er mer taktisk, mente Lurås. Hensynet til de mer tvilende er viktigere enn å overvinne de mest CO2-frelste. Kanskje er det riktig å si at at litt CO2 har effekt, men mye mer har ikke effekt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Det skjønte jeg tidlig og trakk både støtte og deltakelse. Har ikke besøkt nettstedet etter jeg fant ut de ikke ville høre sannheten.

  Svar
  • Wasan Totland
   11 desember 2021 18:44

   Er godt eksempel er Steiros repeat artikkel i dag. Han virker uinformert. Demokratene med en slik samfunnstøtte når det gjelder nedstengningene og coronapolitikken generelt skal altså samarbeide med et PdK som nå sitter musestille om temaet.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Intervju om Russlands vaksinepolitikk.

Mange uvaksinerte som utsettes for store restriksjoner.

Forrige innlegg

To ukjente journalister får fredprisen. Assange utleveres til USA.

En feighet uten like. Hvor er det norske journalistkorpset?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.