POSTED IN Krig-fred, Russland, Ukraina

Realitetene siger inn i vestlige medier.

Det går dårlig for Ukraina.

0
Print Friendly, PDF & Email

New York Times: «Massive» ukrainske tap

Av Jan Herdal

Jan Herdal | steigan.no

Krigen i Ukraina har gått inn i en fase hvor det kan være av interesse å lese amerikanske medier, akkurat som under Vietnam-krigen. Deres politiske lojalitet er fortsatt motbydelig, men rester av journalistisk kodeks tvinger dem til å erkjenne enkelte realiteter på slagmarka.

Les også: Holder stand – taper krig 

Defensiv krigføring kan være taktisk riktig også når målene er offensive. Landområder kan oppgis, for å tas igjen seinere. Det ser ut til at russerne behersker det spillet bedre enn Kiev-regimet i Ukraina. Dessuten er Kiev nødt til å vise resultater for sine vestlige sponsorer. Land skal erobres, og holdes.

New York Times hadde 24. september en frontreportasje primært fra Kherson-området, skrevet av Jeffrey Gettleman. 

Han siterer ukrainske soldater og offiserer på at deres tap er «store» og «massive». De beskriver angrep der rekker av ukrainske tanks og panservogner prøver å krysse åpne områder, bare for å bli nådeløst bombet av russisk artilleri, og blåst i lufta av russiske miner.

Gettleman mener tapene er «grusomme» og kanskje de verste i Ukraina nettopp nå. En soldat sier at de tapte 50 mann i løpet av to timer. Et annet sted ble «hundrevis» av ukrainske soldater drept eller såret bare i kampen om en landsby, som fortsatt er på russiske hender.

Når det gjelder missilkrig er Russland ledende i dag.

– Dette er en annen type krig. Vi angriper russerne, men prisen er høy, sier den ukrainske legen Irina Vereshchgina som arbeider rett bak fronten. Av hundrevis av krigsskader som hun har behandlet, har hun ikke sett en eneste skade fra geværkuler. Soldatene blir sprengt i lufta. Noen ganger er det bare rester igjen.

Russerne har, som Gettleman skriver, gravd seg ned. Han beskriver de formidable festningsverkene i flere linjer på steder som er lette å forsvare. De har som hovedoppgave å hindre gjennombrudd.

Kommandosentralen ligger et sted bak fronten. Den har full oversikt over krigsområdet, og har et tungt arsenal av langtrekkende artilleri, missiler, fly, droner og helikoptre som støtter fronten i å slå tilbake angrep.

Gettleman lever i den villfarelse at det fortsatt er noe annet i Donbas og Kharkovområdet, men omtrent samme scenario utspiller seg der. I enkelte av disse kampene er de ukrainske tapene kanskje minst like «grusomme» som i Kherson i sør.

Ved Lyman i Folkerepublikken Donetsk har gjentatte ukrainske angrep så langt blitt slått tilbake med store tap av menneskeliv og materiell. Også offensiven i Kharkov-regionen synes å ha kjørt fast, tross stadige ukrainske angrep.

Forsidebilde av den russiske surrealistiske maleren Vladimir Kush.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Russland spiller ikke poker, men sjakk.

I sjakk betyr en bløff å tape.

Forrige innlegg

Tilliten til EU smuldrer opp

Mangelen på venstreside gir ytre høyre storseier i Italia.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.