POSTED IN Krig-fred

Rapport fra et mulig krigsområde.

Svikter gamle allierte USA nå?

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Einar Magnus Ødegård (oberstløytnant ute av tjeneste)

En tilsynelatende liten og ubetydelig rulletekst på Channel New Asia i dag 2. august: ‘Det er ingen enighet om en ny felles militær øvelse i Sør-Korea.’    

Nyheten er STOR, inntil nå er slike samøvelser to ganger i året vært en selvfølge i lang tid.    

Bak ligger åpenbart to forhold som har en naturlig sammenheng:    

I lys av en gryende krig mellom USA og Kina, har Nord-Koreas Kim aktivert den direkte telefonlinje Pyongyang-Seol, og sendt signaler om mer kontakt de to land i mellom er ønskelig. Sør-Korea motsetter seg bestemt å delta på USAs side i den krigen.  
   

Japan er USAs lojale krigsallierte. Ofte glemmes at Kurilene er besatt av russiske styrker etter 2. Verdenskrig, og med øya nærmest Japan som etablert skytefelt for alle typer våpen.
   

Kanskje en bagatell dette, men egentlig er de to forhold med et nøytralt eller Kina-positivt Sør-Korea, og de russisk besatte Kurilene bestemmende: De nekter US Navy å foreta operasjoner i og nord for farvannet mellom Korea og Japan.   

En aktiv kinesisk utenrikspolitikk bør kunne forutsettes å ligge til grunn for de to Koreas holdninger. Slik har Kina allerede vunnet en strategisk sier, ved å tvinge USA til å foreta all krigføring lenger sør. Da kan de kinesiske forsvarsstyrker konsentrere oppmerksomheten der. 

Lee Hsien Loong - Wikipedia
Lee Hsien Loong er den tredje og nåværende statsministeren i republikken Singapore.


Henimot vestre ende av det sannsynlig kommende stridsområde nekter Singapores mektige statsminister Lee bystatens deltakelse som USAs allierte mot Kina. Etter samtaler med USAs forsvarsminister Austin, leverte Lee 30. mai denne verbale salven, og understreket at Singapore vil opprettholde sitt gode forhold til Kina.   

Fra Austins samtaler i Hanoi er lite sluppet ut, mens Filipinene atter en gang er blitt presset inn i USAs politiske fold som grupperingsområde for amerikanske styrker.
   

I forsøk på å danne ‘en allianse’ mot Kina, skal utenriksminister Blinken inneværende uke ha en rekke fjernsamtaler med ledere i de fleste ASEAN-land. Huskes bør at Cambodia, Laos og Myanmar i praksis domineres av Kina. Når visepresident Harris er bebudet å ha møter i Singapore og Hanoi ‘i løpet av august’, kan den ‘alliansen’ svikte før krigen bryter ut.   

India ser også ut til å svikte USA i en eller annen krigssituasjon mot Kina, intet nytt derfra. 

Forsidebilde: Mantas Hesthaven    



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 482 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Sjefredaktør i tysk storavis:

Tilgi oss for halvannet år med en barnefiendtlig politikk!

Previous Post

Macron:

Motstandere mot vaksinepasset er egoister.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.