POSTED IN Endring av politikken, Virkelighetsforståelse

Psykiatrien brukes nå.

For å stanse kritiske stemmer.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

For 40 år siden frontet Amnesty International en kampanje om at Sovjetunionen brukte psykiatrien til å stanse kritiske stemmer i opinionen. Det ble nevnt flere konkrete eksempler med navn, men da jeg og en kollega skulle ettergå påstandene viste det seg at de sannsynligvis  var produsert som ledd i en generell kampanje for å svekke Sovjetunionen i opinionen. Flere av de vi undersøkte nærmere var faktisk syke på sinnet og ville også ha vært innlagt om de hadde levd i vesten.

Skal vi ha det slik at mennesker vi er dypt uenige med skal innlegges på grunn av meningene sine? Foto: Sebastian Herrmann

Dette er et allment problem. Hvor går grensen mellom hvilke meninger som kan godtas og hvilke vi mener krever behandling? For det er uholdbart å påstå at folk som mener noe annet enn oss er syke fordi de ikke deler vår virkelighetsoppfatning.

En vurderer derfor gjerne meningene i sammenheng med den atferden de kommer til uttrykk i. Hvis adferden er utenfor en viss rimelighet og meningene også er på siden av det som oppfattes som normalt, kan en ta i bruk sterkere virkemidler, selv om ingen lover er brutt: psykisk helsevern og tvangsmidlene de disponerer.

Dette kan likevel være problematisk i mange tilfeller, fordi det er uklare grenseoppganger her. 

En av mine tidligere pasienter ble innlagt på psykiatrisk avdeling med diagnosen paranoia, fordi han hadde slått kona og kommet med en påstand om at hun var utro. Adferden ga grunnlag for en politianmeldelse, men ikke noe mer. Påstanden om utroskap var ikke begrunnet, og det førte til (etter mye om og men) at det ble valgt psykiatrisk institusjon. At mannen ikke kunne gi en rimelig sammenhengende grunn for påstanden svekket naturligvis saken hans, og sannsynliggjorde at innleggelsen var rimelig. Utroskaps-påstanden hans ble ikke undersøkt nærmere, fordi han svarte dårlig for seg; En tok det for gitt at han hadde mistet kontakten med virkeligheten. I dette tilfellet trodde jeg ham etter et fellesmøte mellom han og kona, men bevis hadde jeg ikke. Det hele stod og falt på troverdighet.

Arnold Juklerød var en norsk anleggsarbeider som ble kjent for sin kamp mot psykiatrien på 1970-, 1980- og 1990-tallet. I 1968 ble han valgt til å lede foreldreaksjonen mot nedleggelse av Holtane skole i Kragerø, hvor hans yngste datter skulle begynne. Wikipedia

Og mange av oss husker Juklerud-saken på Gaustad Sykehus. Skytebasen Juklerud fra Telemark ble innlagt med tvang og tvangsmedisinert i en årrekke med en alvorlig diagnose. Han nektet å forlate sykehuset da han skulle utskrives, før de fjernet diagnosen. Han mente at det var uansvarlig av sykehuset å slippe løs en farlig og syk mann ut i samfunnet. 

Han ble boende i telt, etterhvert i en avstengt avdeling, på sykehusområdet til han døde. Konflikten mellom ham og sykehusledelsen forble uløst.

I ettertid (etter hans død) ga Departementet ham rett i den saken som hadde utløst innleggelsen; en nedleggelse av en lokalskole som han protestere voldsomt mot, og som han ikke ga seg på. Det var den protesten som utløste den årelange tvangen han ble utsatt for.

Når en italiener nå benytter seg av ytringsfriheten sin, som mange i Italia ofret livet for under 2. verdenskrig, for å protestere mot nedstengning av landet, da nærmer vi oss et meget tvilsomt grenseområde. Det er ikke psykisk helse sin oppgave å ta hånd om folk med uønskete meninger. Men hvis politiet stenger mannen inne fordi han har protestert mot gjeldende politikk, så er det et brudd på grunnloven. Da har vi politistaten.

Oppdatering nov. 2020:

Denne situasjonen melder som aktuell i land etter land etter hvert som folk nekter å bøye seg for meningsløs lockdown og regler som fratar dem privatliv og demokratisk innarbeidete rettigheter

Knut Lindtner

I Italia er en mann som opponerer mot unntakstilstanden lukket inne på psykiatrisk sykehus.

Fra Voltaire Network.

I den sicilianske byen Ravanusa kjørte den 33 år gamle Dario Musso ned gaten med en megafon. Han ønsket å vekke opp sine medborgere med følgende rop: «Pandemien er ikke dødelig! Kom ut! Ta av dere maskene! Åpne opp butikkene!».

Alle vitner påstår at han er fullstendig tilregnelig, han er bare rasende.

Dårlig bilde fra arrestasjonen

Han ble arrestert av Carabinieri (en av Italias lovlige styrker) og sendt til et psykiatrisk sykehus, der han ble bundet fast til sengen i fire dager. Han ble matet med drypp og gitt beroligende midler.

Sykehuset nekter å komme med noen slags informasjon.

Ifølge artikkel 2 i den italienske grunnloven heter det:» Alle har rett til fritt å uttrykke sine tanker i tale, skrift eller med kommunikasjon på annen måte».

Og i artikkel 22 heter det: «Ingen må med tvang bli underkastet medisinsk behandling uten at det er regulert ved lov. Den loven må ikke på noen måte bryte grensene for  for det som regnes som respekten for et menneske».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde ved/ Giorgio de Chirico (1888-1978)

Tidligere publisert på derimot.no

https://www.voltairenet.org/article209869.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Det er vel de som IKKE protesterer nå, enten det er råkjør/overkjøring på grunn av Korona eller «klimakrisa», nå riktig redusert til klimaforandringer, som burde vært under psykriatisk observasjon.
  Det beste, for folkehelsa generelt og for den enkelte friske som reagerer, hadde jo vært å åpne opp for flere diskusjonsmuligheter i media. Men det hadde vel blitt for avslørende for maktmenneskene.

  Svar
 • Her hjemme har vi Synnøve Fjellbakk Taftø som ble tvagsinnlagt fordi hun snakket i mot EU og Gro Harlem Brundtland?
  https://youtu.be/FpDl6AzFDDM

  Svar
 • «Alle vitner påstår at han er fullstendig tilregnelig, han er bare rasende.»

  Det som er virkelig skremmende nå, er at det er så få som er/blir rasende/reagerer.
  Før vi får beskjed om å være rasende?
  F.eks. raseriet over den svarte politimannen i USA ( selv om det er flere svarte arresterte som er bevæpnet og flere hvite som blir drept.)
  Men hvor var raseriet når vår statsminister brukte våre forsvarsfly og bombet og drepte 30 000 svarte ungdommer som ikke angrep oss, eller noe land? ( Ble Stoltenberg innlagt?)
  Vi ( f.eks. ungdommen) fikk ikke BESKJED om å reagere/bli rasende!
  Politikk er mer og mer «følelser», – og styres av media.
  Og tallforståelse/fornuft blir manipulert med, – uten at vi reagerer.
  Hverken med fornuft eller raseri.

  Dette er det triste, – og farlige. DETTE er sykdom.

  Svar
 • Altså har man nå tatt i bruk psykiatrien på samme måte som under Sovjetregimet og gjør den til et våpen mot dissidenter. Makthaverne kan sikkert ha nytte av gamle sovjetiske manualer i sitt arbeide -hvis de ikke allerede har dem. Det viser seg nemlig at de neoliberale, men ikke minst de neokonservative har sitt utspring i Sovjetunionen, fikk særlige utreisetillatelser for jøder fra og med 1970-tallet, og at de oftest havnet i USA der de dannet ideologisk skole.

  Svar
 • ­­­R­­e­­­g­i­s­­­t­­­r­­­e­­­r d­e­­­g o­­g k­­l­­­a­­­s­­­s­­­i­f­­i­­s­­­e­­­r m­i­n u­­n­­­g­­e s­e­­x­­y f­i­­­t­t­­e ­­­-­­ http://photo0371475.e17.club

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Når kvakksalveri styrer helsepolitikken:

Masker har ingen effekt.

Forrige innlegg

Trumps stil skal erstattes:

Med Bidens falske smilemaske.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.