POSTED IN Militære/våpen/teknologi, Norge

Provokasjoner:

USA/UK sender flere krigsskip inn i Barentshavet.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Midt under den selv-konstruerte Koronakrisen sender USA inn krigsskip og krigsfly i områder som er svært følsomme for de to andre store atom-maktene, ført fly over det omstridte Sør-Kinahavet som kineserne hevder er kinesisk territorialfarvann. Deretter inn i Barentshavet som er et svært følsomt for den russiske marinen. Det er noe alle vet.

Begge episodene må karakteriseres som bevisste provokasjoner selv om det fra USAnsk side kaller disse for noe annet. Men for oss i Norge, selv de mest tungnemme, kan det ikke være tvil om at russerne oppfatter den amerikanske marineinntrengningen som en provokasjon.

Barentshavet er et norsk-russisk havområde. Russland har sin største flåtebase lokalisert her.

Den setter dermed Norges sikkerhet i fare, for vi er basalt avhengig at det ikke blir konflikt i dette området. Da er vi trukket inn fra første sekund.

At det skjer under korona-epidemien forteller dessuten at den ikke kan være så veldig farlig siden det kan prioriteres vekk når det passer seg.

Jeg mener, som jeg har hevdet ved en rekke anledninger, at dette egentlig er uttrykk for at USAs stilling er svekket. Den store gutten i klassen blåser seg opp overfor nykomlingene, men vet innerst inne at tiden hans er i ferd med å renne ut. De andre vokser fortere og sammen er de nå sterkest.

Ved en konflikt er disse marinefartøyene «sitting ducks» for russiske missiler.

Knut Lindtner

Hvilken pandemi? USA og Royal Navy har startet en provokasjon helt i kald-krig-stil i Russlands arktiske bakgård.

Millioner av amerikanere og briter mister levebrødet under unntakstilstanden på grunn av Covid-19. Men nå kan de glede seg over at marinen deres er klare for business. De viser fram et show av styrken sin på dørstokken til Russland, for første gang siden den kalde krigen.

Tre ekstremt velutstyrte USA-destroyere og en fregatt fra Royal Navy seilte inn i Barentshavet på mandag for å «hevde frihet til å seile og demonstrere felles integrering blant allierte» – alt ifølge USAs 6. flåte.

USS «Donald Cook» (DDG-75) er en amerikansk jager i Arleigh Burke-klassen med hjemmehavn i Rota i Spania. (Fra Wikipedia)

Kunngjøringen ble fulgt av hashtags som #åpenforbusineness,#krafttakforfred og #sterkere sammen.

«I disse utfordrende tidene er det viktigere enn noensinne at vi opprettholder våre stadige trommevirvler med operasjoner på det europeiske teateret», sa admiral Lisa Franchetti, kommandør for den 6. flåte i en uttalelse.

Destroyere av Arleigh Burke-klassen – USS Donald Cook, USS Porter og USS Roosevelt ble forent med HMS Kent, og et støtteskip, som faktisk heter USNS Supply, var med på toktet der meningen var å demonstrere NATOs forpliktelser, nemlig å «fremme regional sikkerhet og stabilitet, samtidig som vi bygger opp tillit og styrker et fundament med arktisk beredskap», ifølge Franchetti.

Flåten la også til et punkt der de minner alle om at siste gang NATO-skip seilte inn i Barentshavet var i 1980-årene. Det var på høyden av den kalde krigen mellom den USA-ledete blokken og den svinnende Sovjet-Unionen.

Av en eller annen grunn mener britisk og amerikanske planleggere at tiden med Covid-19-pandemien var det perfekte tidspunktet å bringe tilbake disse gode, gamle dagene og pirke litt i  bjørnen.

Barentshavet betyr det samme for Russland som Mexico-gulfen for USA, der det ligger mellom Russlands største arktiske havner og Nordpolen. 

Arktis betyr mye i strategiske planer både for Moskva og Washington. Vi husker vel tilbudet om å «kjøpe» Grønland fra Danmark? Og de fem skipene som streifet rundt i disse isbelagte havområdene, mye mer enn deres «dyktighet til å operere i alle slags miljøer for fortsatt sikkerhet og tilgang til havene», som den 6. flåten uttrykte det. 

Men denne øvelsen har ikke involvert noen skip fra Den Kongelige Norske Marinen, et av de få NATO-landene som faktisk er eksperter på arktiske operasjoner.

Nordmennene ser ut til å være lite villige til unødvendig å  legge seg ut med Russland. Oslo pleier normalt å være svært villige til å delta i NATO-øvelser, men «denne gangen var det ikke prioritert». Det sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Barents Observer.

Russlands nordflåte har jo merket seg situasjonen når en gruppe overflateskip fra US Navy seiler inn i Barentshavet for første gang siden midten av 1980-tallet.

USAs marine har rutinemessig gjort seg bemerket ved å sende sine skip til steder som Sør-Kina-Havet for å hevde «frihet til å seile»-operasjoner (FONOP)- hvilket betyr deres frihet til å seile der de vil.

To skip fra USA kom inn i en nervepirrende kamp med den kinesiske marinen så sent som forrige uke,

Operasjonen i Barentshavet ser ut til å være designet etter samme mønster. Den består av to skip som har lang erfaring med å pirke på Russland, og som har blitt pirket tilbake til gjengjeld.

USS Porter har gjentatte ganger seilt inn i Svartehavet de siste årene. Der blir de overvåket av russiske skip og fly. USS Donald Cook ble berømt da den ble forstyrret elektronisk av russiske fly i Østersjøen i 2016, noe som fikk Pentagon til å klage på «aggressive» og «utrygge» tilnærmelser.

Begge destroyerne er til vanlig basert i Rota i Spania, der været på de verste dagene slett ikke kommer opp mot været i Arktis.

Admiral Franchettis kommentarer om hvor viktig det er å fortsette med slike operasjoner antyder at USAs marine nå er ivrige etter å vise at de kan fortsette å operere som en global supermakt, til og med når en pandemi herjer verden.

Flere skip har blitt lagt i havn på grunn av utbrudd av Covid-19. Pentagon nekter nå å fortelle hvor mange.

Det alvorligste tilfellet var hangarskipet USS Franklin D. Roosevelt som måtte returnere til Guam etter at kapteinen offentlig ba om karantene for mannskapet. Det førte både til at han ble sagt opp, og til oppsigelsen fra fungerende sekretær for marinen forrige måned.

Moskva har ikke kommentert den siste anglo-amerikanske utplasseringen. I stedet er det kommet en uttalelse fra den russiske nordflåten som ganske enkelt kunngjør på tirsdag at de «følger med på» flåtens bevegelser.

Missilcruiseren Marshal Ustinov har seilt ut fra Severomorsk «for øvelser i forsvar mot fiendtlige skip og fly» i Barentshavet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/487857-barents-sea-destroyers-provocation/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Aldri meir krig! Det er frigjeringsdagen i dag.

  Svar
 • Hva er tillat av kommentarer hos psykologen («i derimot dag»?

  Knut Olsen
  Kongsvinger

  Svar
 • Det må bare väre noe du tror eller?
  Dette koker ned til at det er «Litt därlig sensur ute å går».

  Knut Olsen
  Kongsvinger

  Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  9 mai 2020 16:24

  «Av en eller annen grunn mener britisk og amerikanske planleggere at tiden med Covid-19-pandemien var det perfekte tidspunktet å bringe tilbake disse gode, gamle dagene og pirke litt i bjørnen.»

  At britiske skip er med er nok ingen tilfeldighet. I midten av mars, da coronakrisen var godt i gang, dukket den russiske flåten opp i britisk farvann, opererte der uvanlig lenge, samtidig med høy aktivitet i det britiske luftrommet. På mindre enn en uke ble russerne avskåret tre ganger av britiske kampfly. Så her kan det tenkes at britene sender et signal, med USA i ryggen.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

8.mai-feringen:

Av imperialistisk krigføring med norsk deltagelse?

Forrige innlegg

USA sender spesialstyrker inn i Venezuela.

«For å drepe meg», sier presidenten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.