POSTED IN Norsk politikk, Ytringsfrihet

Forderver han ungdommen politisk?

Professor Glenn Diesen skal ikke sees eller høres i Norge.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Glenn Diesen er gjest i denne episoden. Han er professor i statsvitenskap, og spesialist på russisk utenrikspolitikk og geopolitikk. Man skulle tro at i disse tider ville norske redaksjoner og debattarrangører være glade for å ha direkte tilgang til en internasjonalt anerkjent kapasitet på Russland og russisk politikk? Tro om igjen.

Innlegget er hentet fra Spartakus.

Nylig var Diesen tema i Dagsnytt 18 på NRK, etter at en redaktør hadde trukket seg fra en debatt fordi Glenn Diesen satt i panelet. I innslaget ble han omtalt som «den mest kontroversielle akademikeren vi har i landet«, med «koblinger til Russland», og som «en del av det russiske propagandamaskineriet». Glenn Diesen var ikke selv i studio.

Som Russland-forsker er Diesen kraftig kritisert for å reise til Russland (!), delta på konferanser og uttale seg til, og skrive i, russiske medier. – Han bør trekke seg og be om unnskyldning, har Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité krevd.

Men internasjonalt nyter Glenn Diesen stor anerkjennelse. Han har utgitt en rekke bøker som har fått strålende mottakelse. Siste bok er «The Ukraine War & the Eurasian World Order», som bl.a. har fått rosende anbefalinger fra den amerikanske statsviteren John J. Mearsheimer: «Diesen har skrevet en forrykende bok om den fremvoksende verdensorden … Et «must» for alle som ønsker å forstå det store skiftet i den globale maktfordelingen som finner sted foran øynene våre.»

Diesen selv sier: «Som en professor i russisk politikk bidrar jeg ofte i russiske, amerikanske, kinesiske, indiske og arabiske medier. Men i norske medier blir forståelse for russiske sikkerhetsinteresser sidestilt med legitimering av krig, og deltagelse i russiske medier blir sidestilt med å spre russisk propaganda».

Hva er det som vekker slike reaksjoner? Hvorfor utsettes han for forsøk på sensur og kansellering? Er problemer rett og slett at tilhengerne av NATOs «våpen er veien til fred»-linje ikke vil at vi skal forstå den andre parten? Er det derfor de truer ytringsfrihet og den akademiske friheten i Norge?

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Litt opprør mot det bestående i ungdommen kunne være bra. Kanskje de ser hvor mange tema det ikke er tillatt å stille intelligente spørsmål ved? Klima. Korona. NATO. Å utfordre tabu er vel i barnas og ungdommens natur, å spørre hvorfor, og de er fullt i stand til å følge med internasjonalt og selv finne ut hvorfor hvis de vil, kanskje også teknisk kapable til hacking, spionasje, sabotasje på nettet, f.eks..

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  9 mars 2024 10:07

  46 minutt med klokskap. Hjartans takk til Terje Alnes, Lars Birkelund og Glenn Diesen!

  No har me i NRK hatt to ekstra harde år med einsretting og NATO-propaganda.

  Kan me aller nådigst få to timar med Glenn Diesen?

  Svar
 • Hvorfor blir ikke Diesens bøker utgitt på norsk?

  Svar
  • De kunne få nordmenn til å tenke og forstå, noe som er veldig uønskelig! Om en titter på YouTube så viser det tydelig at Glenn er en virkelig ekspert, og ikke, som Aage Borchgrevink, bare et ‘CIA asset’.

   Svar
 • stayfree..
  9 mars 2024 21:34

  Når feminismen blir sterkere vokser også flokkmentaliteten. Norge er et feminisert land, hvor de som stikker hodet frem kriminaliseres, og støtes ut. Historien er full av eksempler på samfunn som går til grunne under det feministiske åket.

  Svar
 • stayfree..
  9 mars 2024 21:35

  Når feminismen blir sterkere vokser også flokkmentaliteten. Norge er et feminisert land, hvor de som stikker hodet frem kriminaliseres, og støtes ut. Historien er full av eksempler på samfunn som går til grunne under det feministiske åket. Det er nok å se hvordan kvinner behandler sine medsøstre som ikke passer inn i flokken.

  Svar
 • GUNNAR F*******
  11 mars 2024 0:24

  Norge har en koppling till NATO och i stöd för amerikansk politik som vill se Ryssland krossat.
  Så man vill inte att Diesen skall utbilda den norsk befolkningen.

  Svar
 • Hva skjer hvis Trump skulle vinne valget i USA?
  Vil personer som mener mye av det samme som Trump fremdeles være svartelistet i Norge?
  Vil Glenn Diesen og Ola Tunander da lettere kunne slippe til i mainstream media i Norge?

  Det er ganske ille at alternative perspektiver på krigen i Ukraina skal undertrykkes i Norge.
  Hva hvis det feks er riktig at USAs mål er å svekke Russland i størst mulig grad og at USA egentlig gir fullstendig blaffen i hvordan det går med Ukraina, og at det er Kina som først og fremst er USAs hovedfiende og hvor Russland bare er en sekundær fiende. (Som bla kan bety at USA kan ønske storkrig i Europa, men hvor USA ikke sender soldater til Europa og heller ikke sender noe særlig med våpen og ammunisjon til Europa). Og enda verre: tenk om USAs mål også er å svekke Europa bla økonomisk og teknologisk for å styrke USAs industrielle og teknologiske posisjon i verden.

  Krigen i Ukraina kan dreie seg om noe ganske annet enn hva nordmenn flest tror.
  Å ta feil beslutninger i vestlige land kan få katastrofale konsekvenser.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

2. verdenskrig del 1:

Årsaken til krigen

Forrige innlegg

BlackRock, Vanguard og State Street:

En liten kabal med enorme kapitalreserver eier verden

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.