POSTED IN Covid-19, Endring av politikken

Prisen på Covid-nedstengningene kommer nå langsomt til syne.

Millioner, ikke minst barn, kommer til å dø av tiltakene.

0
Print Friendly, PDF & Email

Responsen på Covid-19 avbryter kampen mot tuberkulose(TB)  og AIDS, kan forårsake flere dødsfall i noen land enn pandemien, sier Global Fund (Globalt Fond)

At ressurser til helseomsorg er  blitt omdisponert til kampen mot Covid-19 har ført til at mange mennesker i fattige land går uten behandling for andre sykdommer og innvarsler fare for tusenvis av dødsfall som ikke hadde vært nødvendige, sa en ledende grunnnlegger av tuberkulose og AIDS-programmer.

Denne uhyggelige fastsettelsen inngikk  i en rapport postet onsdag av det Geneve-baserte Global Fund, som sa at avbrytelsen som pandemien har forårsaket har hatt en » katastrofal innvirkning » på kampen mot TB , som vanligvis tar livet av flere mennesker verden over  hvert år enn andre infeksjonssykdommer. Det ble anslått at TB har tatt livet av mer enn det svimlende antallet av en milliard mennesker i løpet av de siste 200 år.

Direktør Peter Sand

Global Fund – direktør Peter Sands fortalte til Reuters at i noen land, slik som de i Sahelregionen i Afrika, kan fokuseringen på Covid-19 komme til å ta livet av mer TB og AIDS-ofre enn pandemiens dødstall. Nedstengninger har medført  avbrudd i noen tjenester, sa han, når helseomsorgsressurser på steder som India og Afrika har blitt   omdisponert til tiltak mot Covid-19.

«Faktisk handler det om at  omkring en million mennesker mindre fikk behandling for TB i 2020 enn i 2019, og jeg er redd det uunngåelig vil bety at hundretusenvis av mennesker vil komme til å dø,» sa Sand.

Dødstall pga TB, AIDS og malaria har vært  nedadgående i de mer enn 100 land hvor Global Fund investerer. Gruppen som støttes av regjeringer og partnere fra privat sektor, skaffer årlig mer enn 4 milliarder dollar til bekjemping av  disse sykdommene.

Men i og med at Covid-19 har hatt forrang siden i fjor, har disse  anstrengelsene blitt underminert. Antallet mennesker som ble behandlet for TB som er motstandsdyktig mot medisiner,  i land hvor fondet investerer, falt  med 19 % i 2020, mens antallet  på dem som ble nådd av tjenester for  forebyggelse  av AIDS falt med 11%. Samtidig var det et  fall på 16 % når det gjaldt  HIV-positive TB-pasienter under behandling. HIV-testing falt med 22%. Framgangen mot malaria «stoppet opp, » sa Global Fund.

Et økende antall av ubehandlede og udiagnostiserte TB og AIDS tilfeller har et potensiale til å øke raskt i omfang. En person med TB, for eksempel, kan spre sykdommen til 10-15 andre personer hvert år. Det var 10 millioner nye TB-tilfeller og  1,4 millioner dødsfall i 2019 i følge WHO(Verdens Helseorganisasjon).

Tuberkulose er historiens største dreper. Nå slippes den løs igjen.

I mars  anslo WHO at omkring 500.000 flere personer enn normalt har dødd av TB i fjor ettersom nedgangen i behandling satte kampen mot sykdommen  tilbake med mer enn et tiår.

Det ødeleggende slaget mot TB og AIDS-programmer utgjør en av mange dødelige bivirkninger av responsen på pandemien, som strekker seg fra en bølge av alkoholrelaterete dødsfall i Storbritannia til et økende antall selvmord blant barn under Covid-19 nedstengninger. Dødsfall pga hjertesykdom økte også ettersom flere tilfeller av hjertekarsykdom ikke ble diagnostisert.

Oversatt av Jeanne d’Arc

Forsidebilde: Annie Spratt

https://www.rt.com/news/534204-tuberculosis-covid-disruption-aids/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg
Kommuneoverlege: Vaksinemotstandere er de mest forvirrete mennesker på Internet.
Forrige innlegg

Det er to sperregrenser

I 2017: Ap og Høyre fikk stemmer og mandater fra MDG og Rødt

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.