POSTED IN USA, Valg

Presidentvalget i USA, 2:

Trump taper? USA mot sammenbrudd? Mot nederlag for vestlig folkelig motstand som Brexit?

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Alle «pålitelige» varsler tyder på at sittende president Trump ikke blir gjenvalgt. Uansett: Vil resultatet bli godtatt, eller vil de forholda som Galtung og flere har spådd om USAs oppløsning slå til? Vil den vestlige folkelige opposisjonen mot globalismen med svekking av nasjonalt sjølstyre og som ga oss Brexit og Trump, få et kraftig tilbakeslag?

Innlegget er hentet fra politikus.no

Meningsmålingene…
er bare meningsmålinger, sies det ofte. De treffer oftere enn de bommer (?). I 2016 tok meningsmålerne grundig feil, og det eneste instituttet som hadde rett sist, spår det samme resultatet i år også. Nå er det avgitt så mange forhåndsstemmer som 71 prosent av oppslutninga forrige gang. Økt valgdeltaking i Norge fører til økt oppslutning om venstre, for de velstående, velutdanna og høyreorienterte møter alltid fulltallig opp. Sånn er det neppe i USA med sine vanskelige og sosialt urettferdige regler for i det hele tatt å kunne stemme.

Er det demokratene og de intellektuelle som har mobilisert seg sjøl og den farga befolkninga, eller er det skjulte tilhengere av «gamle dager» og lov og orden som har strømma til stemmegiving? Hvis det klare flertallet av alle meningsmålinger slår til, blir Trump ikke gjenvalgt.

Trump fikk flest stemmer i 2016 — i 49 stater
Det er gjort et nummer av at Hillary Clinton i 2016 fikk flere stemmer i hele USA enn Trump. Det stemmer. Til sammen fikk hun 65,8 millioner stemmer, og han 63,0 millioner. Men tar du bort de stemmene som de begge fikk i California, så samlet Clinton 58,4 millioner stemmer i de resterende 49 statene, færre enn Trumps 59,1 millioner stemmer i de samme statene. Utenom California var det flere som stemte på Trump enn på Clinton i hele USA. California er USAs største stat og med «bare» 40 prosent hvite, og ville vært verdens åttende største økonomi om den hadde vært en egen stat. Både i California og New York er oppslutninga om demokratene svært mye større enn for republikanerne.

USA etter hudfarge: tre av fire er hvite
Det er lett å få inntrykk av at det ikke er så mange hvite i USA. Men i følge Store norske leksikon utgjør de 76 prosent, latinamerikanere 18 prosent og afrikansk-amerikanere 13 prosent. Summen blir over 100 prosent fordi noen oppgir å høre til flere grupper. Hudfarge sier noe om økonomisk rikdom, samtidig som en økende andel hvite som blir fattige og kasta ut av boligene de også, og etterhvert inn i fengsler.  Fattige hvite vil stemme på et alternativ til det som gjør dem fattige, og det er ikke den vanlige politikken fra Kongressen og fra sånne som Clinton, Bush og Obama.

Galtung: USA i fritt fall, oppløses i 2020.

Johan Galtung har studert ti historiske imperiers vekst og fall, og fra det studiet har han utvikla en teori som han omtaler som «synkroniserende og gjensidig forsterkende motsigelser». Med den teorien, presentert i Ny Tid 12.01.2017,  mener han at han har han forutsett den iranske revolusjonen, opprøret på Den himmelske freds plass i Beijing, de økonomiske krisene i 1987, 2008 og 201 og angrepet på USA i 2001. De fleste imperier falt når bare fem av disse motsigelsene var oppfylt.

For USA mener Galtung at hele 15 motsigelser er til stede, og spådde i år 2000 at USA ville falle sammen innen 2025. Etter at Trump blei valgt framskynda Galtung i 2017 spådommen om USAs sammenbrudd til i år, i 2020.

Det som Galtung mener vil drive fram forfallet, er gjengitt i Ny Tid 12.01.2017:

«Økonomiske motsigelser, som «overproduksjon i forhold til etterspørsel», arbeidsløshet og de økende kostnadene knyttet til klimaendringer. Militære motsigelser, som omfatter økende spenninger mellom USA, NATO og landets militære allierte, kombinert med at kriger blir mindre og mindre økonomisk bærekraftige. Politiske motsigelser, som omfatter de konfliktfylte rollene til USA, FN og EU. Kulturelle motsigelser, som omfatter spenninger mellom amerikansk jødedom/kristendom, islam og andre minoriteter. Og dessuten sosiale motsigelser, som omfatter det økende gapet mellom den såkalte «amerikanske drømmen», troen på at alle kan bli rike i USA gjennom hardt arbeid, og livets realiteter i landet (altså det faktum at flere og flere mennesker ikke kan bli rike).»

Det som støtter en slik spådom om et USA i full oppløsing, er at det ikke finnes noe alternativt regime for en annen politikk enn Trumps eller Kongressens lobbybetalte politikk.

Galtung er ikke aleine om å snakke om USAs oppløsning. Også Pål Steigan i artikkelen «Kan USA gå i oppløsning?» og Paul Craig Roberts i «USA går mot kollaps» peker på USAs mange kritiske faktorer.

Blir valgresultatet godtatt?
I dysfunksjonelle stater, særlig stater i Afrika men også i Sør-Amerika og i deler av den tidligere Sovjet-sfæren, godtar ikke tilhengerne av dem som har blitt erklært som tapere, valgresultatet. Det blir demonstrasjoner, kupp og militære aksjoner. Det er mange tegn på at USA nærmer seg en dysfunksjonell stat uten en følelse av nasjonalt fellesskap på tvers av sosiale skillelinjer. De meningsløse riksrettsakene mot Bill Clinton for statsrettslig irrelevant seksualpraksis og den like meningsløse riksrettsaka mot Trump for samarbeid med Putin, er eksempeler på en stat i oppløsning.

Militære opptøyer etter valget?
Spørsmålet blir: Vil velgerne og støttespillerne til Trump og Biden godta valgresultatet? Trumptilhengere snakker om å sikre Trump seier ved stor tvil, med våpen. Ved Bidens tap vil alle USAs mediearbeidere gå fra konseptene, de i Europa og Norge også.

Skal Galtung treffe med den spådommen, må det altså skje i løpet av 60 dager! Med knepent valgresultat til ugunst for Trump, griper hans støttespillere til våpen i det de avviser resultatet? Eller blir det BLM og Antifada som bruker våpna sine? Alle er de væpna til tenna med enorme mengder håndvåpen og ammunisjon.

Anders Magnus, NRK, opplyser:

I USA finnes det nesten 400 millioner våpen i privat eie, ifølge Small Arms Survey. Det er langt mer enn ett våpen per innbygger – barn inkludert. De siste månedene har salget av våpen og ammunisjon eksplodert, viser oversikter fra det føderale politiet, FBI.

Internasjonalt — et opposisjonelt tilbakeslag?
Brexit og Trump har blitt sett på som det Wolfgang Streeck har kalt de fortrengtes (de utstøttes) tilbakekomst mot globalismens oppsamling av rikdom og makt hos en liten internasjonal overklasse. Og også mot den vestlige venstresida, sentrum-venstre, sin omfavning av globalismen som internasjonalt overnasjonalt diktatur. Det er bare et spørsmål om tid før dette også blir Rødt i Norge sitt standpunkt. Å holde på tidligere venstrestandpunkter som antiimperialisme og EU-motstand vil bety Rødts forsvinning fordi det i Norge ikke finnes et økonomisk og sosialt sjikt for en tradisjonell venstresosialdemokratisk politikk. Heller ikke mange nok politisk interesserte til å holde liv i et parti som kan målbære slike synspunkter.

Taper Trump, blir det da et avgjørende tap for denne motstanden som utgjør Brexit-tilhengere, EU-motstandere og sentraliserings- , moderniseringsmotstandere og alle motstandere av omfattende internasjonal ubegrensa migrasjon uten grensekontroll? Det blir sikkert en politisk svekkelse, samtidig som alle motstandere i de internasjonale organisasjonene får økt sjøltillit og journalister flest verden over, særlig de best betalte, vil fryde seg i kjepphøyhet. Men det vil bare være midlertidig. Der det finnes undertrykkelse, finnes det også motstand, som en ikke ukjent kinesisk opprører og seinere statsleder postulerte. Grunnleggende svekka produksjon, problemer med etterspørselen uten statlige enheter og bare med overnasjonale organer uten både legalitet og legitimitet, er god grobunn for fortsatt motstand. Motstanden mot denne politikken fortsetter også med Trumps eventuelle nederlag. Nye ledere vil framstå for en økende gruppe av misfornøyde fattigfolk før eller seinere.

Av Ove Bengt Berg

Framhevet tegning er utforma av Victoria Borodinova, 
av press 👍 and ⭐ fra Pixabay 

Andre artikler:
Anders Magnus, nrk.no: USAs hjemlige konflikt
Anders Giæver, vg.no.: Målingen som sier at Trump vinner
Hanne Skartveit, vg.no, Fattige og sinte: Svart kull og hvitt raseri
Fra Politikus:
Forakten for Trump
Asle Toje: Amerikansk vorspiel
De demoraliserte slår tilbake
USA bryter sammen av «synkroniserende og gjensidig forsterkende motsigelser»? 
Opptøyene i USA — ingen trussel mot de rike
Hans Olav Brendborg: USA: Fengsel, vald, drap og kjønn. Klassekampen viktigere enn rasismen
Riksrett mot Trump: USA enda mer dysfunksjonell
USA — blir en dysfunksjonell stat. Smitteeffekt til Europa?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • USAs økonomi har på mange måter gått dårlig under Trump. USA har nå det største handelsunderskuddet på 14 år. Arbeidsledigheten har også økt visse steder. En del importerte varer har blitt dyrere pga økt toll. Men samtidig kan mange vanlige amerikanere ha fått mer penger å bruke, slik at det er blandet hvordan et slikt stort handelsunderskudd slår ut (i USA kan veldig mye av statens utgifter finansieres gjennom økt gjeld og evt pengetrykking slik at det er mulig å kunne øke kjøpekraften til befolkningen på dette vis). Mitt inntrykk er at Trump administrasjonen ikke har hatt noen klar handelspolitikk, handelspolitikken fremstår som ganske kaotisk. Man kunne kanskje ha ønsket at Trump hadde reformerte handelsreglene i WTO, men det har ikke skjedd. Faren er at Trumps politikk blir for mye «USA only» istedenfor «USA first». Politikken kan dermed utarte til regelrett imperialisme og kan skape kaos og problemer for veldig mange andre land.
  https://www.huffpost.com/entry/trump-trade-deficit-steelworkers-jobs_n_5f80f602c5b62f97bac2b429

  Svar
  • ‘ Trump holder det han har lovet , har du eller andre sett en politiker prøve til de grader å innfri sine løfter ?
   Jeg har aldri sett noe slikt før .
   Videre er det et faktum at han har fått til mye mere enn samtlige før han
   USA har den laveste ledighet på 50 år nå, og reallønna går opp for første gang på ca 20 år
   Et annet moment som gjør han mange gang bedre enn forgjengere er at antall drepte av USA ledede styrker er gått ned i fra forrige president med 95%
   Obama og Clinton var de som beordret massedrapene og bombingen i Libya , der ble mere enn 250.000 uskyldige mennesker drept (barn, unge, syke, gamle, forretningsfolk, handlende, menn og kvinner) De hadde ingen mulighet å unnslippe.
   Var media like kritisk da? ‘

   ( Dessverre har jeg mistet lenken)

   Svar
   • Renteøking/pengetrykking av Trump? :

    ‘ Trump antyder at Fed er skyld i onsdagens aksjeras
    Han gikk i strupen på rettsvesenet, og nå FED.
    Donald Trump antyder onsdag at det er Federal Reserve som har skylden i aksjeraset på Wall Street.
    – Jeg tror Fed gjør feil. Det er så stramt, jeg tror Fed har blitt gal, sa Trump på vei ut av Air Force One, ifølge CNBC og Bloomberg.
    – Faktisk er dette en korreksjon vi har ventet på lenge, men jeg er veldig uenig i det Fed driver med, følger presidenten opp.
    Også Det hvite hus’ pressesekretær har vært ute og beroliget amerikanerne fredag, ifølge Dow Jones Newswire.
    – Fundamentale faktorer og fremtiden for den amerikanske økonomien forblir utrolig sterk, sier pressesekretær Sarah Huckabee Sanders, i en uttalelse.
    Videre skriver Sanders at Trumps økonomiske politikk har skapt et «solid grunnlag for videre vekst» ‘
    https://aksjelive.e24.no/article/ddedmX

 • En av grunnene til at norske krigs- politikere og media ikke liker en amerikansk president som trekker seg ut av kriger tidligere presidenter har startet? :

  ‘Krigsindustrien, den nye olja.
  Uten fiender ble eksporten av krigsmateriell desimert, og hele industrien sto på vaklende føtter. Freden truet igjen. USAs invasjon i Irak i 1991 ga inntekter, men det ble ikke skikkelig fart i omsetningen før vi gikk ut i striden mot terror – en vanskelig definerbar størrelse, men som gir enorm omsetning i krigsindustrien.
  …Da Roger Ingebrigtsen (AP) var statssekretær i Forsvarsdepartementet, sa han at norsk våpenindustri «styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen er slutt. ‘
  https://www.dagbladet.no/kultur/krigsindustrien-er-den-nye-olja/70295356

  Svar
 • Altså.:

  ‘ – Jeg vil høre en politiker snakke om hvordan USA kan avslutte de lange krigene vi står i. ‘

  Så har de for første gang på mange år en president som har startet med å trekke seg ut av tidligere presidenters kriger…..

  Og et ungt menneske som sier det er FOR vanskelig å registrere seg for å velge.
  https://www.nrk.no/urix/svaert-mange-unge-velgere-i-usa-stemmer-ikke-i-valget-1.15214736

  Går alle unge i USA på dop?

  Svar
 • Trump lovet å gjøre noe med det store handelsunderskuddet til USA, men det har han altså ikke klart å innfri. Men han har klart å stimulere USAs økonomi ved å gi skattelettelser og diverse tilskudd (bla til jordbruket). Noe av toll-økningene kan også hatt gunstig effekt. Økt konsum og økt etterspørsel internt i USA vil igjen kunne føre til økt produksjon og sysselsetting i USA. Men det er ikke sikkert at dette stimulerer high-tech delen av USAs næringsliv.
  Trump har vært mindre krigersk enn tidligere presidenter. Men han har satt i gang økonomiske sanksjoner mot Russland, Kina og Iran som har vært ganske smertefulle for disse landene, men også for EU landene. Disse sanksjoner kan i neste omgang utløse nye konflikter og problemer.
  Jeg vil si at det Trump har gjort er både bra og dårlig.

  Svar
  • «Trump lovet å gjøre noe med det store handelsunderskuddet til USA, men det har han altså ikke klart å innfri.»

   Nei, som også Norge har problemer med i denne konstruerte Covid-19 pandemien.
   Så får vi håpe at et gjennom-korrupt USA tross alt gir denne anti-krigsmannen fire nye år til å gjøre dette.
   Soldater/arbeidskrefter kan brukes til mye annet nyttig enn å bryte/bombe ned andre nasjoners velferdsoppbygging/infrastruktur.
   Også norske soldater. Vi får konsentrere oss om de norske, og de norske forbryterene.

   Svar
 • Som Trump i USA, så også i Norge. Vi får bruke egne arbeidskrefter først. Det er god nasjonalisme, og kortreist og miljøvennlig. – Uten store, populistiske/symbolske, globale konferanser.

  ‘ Fabrikker i Halden og på Hadeland merker større pågang fra norske oppstartsbedrifter. Stadig flere flytter nå produksjonen hjem fra Kina. ‘
  https://e24.no/naeringsliv/i/5601Xm/norske-grundere-dropper-billige-fabrikker-i-kina-gaar-for-made-in-halden

  Svar
 • Trump kunne ha brukt flere typer virkemidler. Flere bedrifter i USA har flyttet sin produksjon til Kina som så eksporterer sine varer til USA og andre land. Det skaper store fortjenester. Bernie Sanders og Paul Craig Roberts mfl har foreslått at myndigheten i USA kunne ha innført en skyhøy skatt på den profitt/fortjeneste som stammer fra virksomheter i utlandet bla i Kina. Dermed hadde det ikke blitt særlig lønnsomt å flytte produksjon ut av USA. Dette ville heller ikke ha vært direkte i konflikt med regelverket i WTO.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det grønne skiftet:

Pengene renner ut. Effekten er mer enn tvilsom.

Forrige innlegg

Piratvirksomheten omsettes i penger:

USA selger beslaglagt Iransk olje.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.