POSTED IN Endring av politikken, Økonomi

Pepe Escobar:

Står vi overfor en systemkollaps?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Total systemsvikt gjør ny økonomi nødvendig. Pandemien utløser kollaps i globale forsyningskjeder, etterspørsel og mobilitet og krever smertelige teknologi-styrte omstillinger i neste generasjons økonomiske modeller.

Ingen kunne forutsi det vi ser nå: På få uker får vi en kollaps som akkumulerer i alle globale forsyningskjeder, all etterspørsel, forbruk, investeringer, eksport og mobilitet.

Ingen tror lenger på en L-krise-syklus som starter med alvorlig resesjon og ikke snur til rask opptur før etter lang tid, om i det hele tatt. Et dypt fall følges av en flat L-kurs. Enda mindre tror folk på en V-kurve, der økonomien stuper og etterfølges av kraftig «normal-vekst». 

Oxfam er en internasjonal, ideell, humanitær organisasjon som arbeider i mer enn 100 land for å redusere fattigdom og urettferdighet. Wikipedia

I høy-industrialiserte økonomier med 70 % av arbeidsstyrken i tjenestesektor, vil svært mange i flere bransjer stupe i galopperende kollaps som formørker en stor depresjon. Den vil i USA spenne over et spekter av rundt 47 millioner US-arbeidere som snart vil permitteres – og en arbeidsløshet opp til 32 %. I tråd med utspill fra bevegelsen som krever avskaffelse av masse-fattigdom, Oxfam, peker vi på pandemiens konsekvenser for over 50 % av verdens befolkning på 7,8 milliarder som lever i fattigdom.

Det mest optimistiske 2020-scenario fra WTO, Verdens handelsorganisasjon, vil være helt ute på dato før utgang av mai 2020. Global-handel vil krympe 13 %. Et mer realistisk og dystert WTO-scenario antyder minus 32 %. Vi får ikke bare massiv global-kortslutning; hjernesjokk for 3 milliarder hyper-tilkoblete og samtidig innestengte. Menneskene kan blokkeres, men vi har hjerner som fungerer – med mulig uforutsette politiske og andre konsekvenser.

Snart står vi overfor 3 store debatter som henger sammen; 1) Krise-ledelse, som i flere tilfeller er rystende svak. 2) Søk etter framtids-modeller. 3) restrukturering av et globalt system. Dette er min første tilnærming til noe som må bli til en «gjør noe eller dø»-konkurranse.

Partikkel-akselerator

Lyd-analyser av hva som kan bli neste økonomiske modell er på vei. Først kan vi helt seriøst avlive alle neoliberale myter om utvikling med Alternative Theories of Economic Development, en håndbok av Erik S. Reinert, Jayati Ghosh og Rainer Kattel. 

Plamen Tonchev

Ny økonomisk modell må kretse rundt disse aksene: Bruk av data-basert kunstig intelligens, automatisert produksjon, sol -og vindkraft, høyhastighets (5G)-data og nanoteknologi. Kina, Japan, Sør Korea og Taiwan er framtidsrettet sammen med noen europeiske land. Plamen Tonchev, sjef for Asia-enhet ved institutt for internasjonale økonomiske relasjoner i Athen/ Hellas, peker på kortsiktig omorganisering av BRI (Belt & Road) som utvider samarbeid om energi-investeringer, eksport av solpanel, 5G-nett og Silkeveien (Health Silk Road).

Korona er som en partikkel-akselerator, som konsoliderer tendenser som alt er der. Kina har demonstrert for hele verden at økonomisk utvikling under kontroll-system ikke har noe med vestlig liberal-demokrati å gjøre. Under pandemien har Kina også med sine kontrolltiltak vist at det er mulig å demme opp korona. Metoden kombinert med strategisk økonomisk ansats, fulgt av test- og verne-utstyr, respiratorer og behandling kalles i vest-medier «drakonisk» og «autoritær». Alt omsettes til en, myk kraft som ikke kan kalkuleres via Silkeveien. Trender ser ut til å peke på strategisk styrking av Kina i hele spillerommet, særlig i det globale Sør. Kina spiller go (weiqi). Steiner vil bli flyttet fra dagens geopolitiske ledelse. 

Ønskes et system-sammenbrudd? 

Resultat av systemsvikt? Foto: David Kovalenko

I motsetning til Kinas spill er vestlige bank- og finans-scenarier svært dystre. I en analyse med fokus på UK argumenteres slik: «Det er ikke bare Europa. Bankene er kanskje ikke sterke nok til å fylle sin nye rolle som reddere i noen deler av verden, inkludert USA, Kina og Japan. Ingen avgjørende kreditt-system er testet på økonomisk nedfrysing i flere måneder. Så vil det globale økonomiske systemet krasje under trykket med en mulig full stans som følge av en pandemi over mer enn 3 måneder, som kan føre til total økonomisk-finansiell systemsvikt». 

Når systemfeil oppstår nærmer vi oss muligheten for en implosjon på billiarder av US-dollars som økonomisk kan sammenliknes med en kjernefysisk eksplosjon. 

Capital One er nummer 11 på listen over de største bankene i USA på aktiva. De er allerede i dyp trøbbel med sine derivat-engasjement. The New Yorkers kilder sier at Capital One gjør en forferdelig handel og satser via derivat på at olje ikke faller til nivået for 17 år siden. Mega-press på alle i Wall Street-dresser fører til at oljeselskap satser på sin oljeproduksjon til priser over $ 50 per fat. Olje-oppkjøp fører til at belastningen for Wall Street og US-banker nå blir uutholdelig.

Oljeavtalen som forventes Langfredag, 10/4-20, endrer ikke noe: Oljen vil holde seg rundt $ 20 per fat, maks 25.  Det er kun begynnelsen og blir sikkert mye verre. Se for deg at det meste av US-industrien legges ned. Selskap som Boeing kommer til å gå konkurs. Banklån til disse selskapene vil bli utslettet. Når lånene utslettes, kommer bankene i store problemer.

Derivat (verdipapirer) mot toppen 

Wall Street, helt knyttet til derivatmarkedene, vil føle press fra en US-økonomi i fritt fall. Redningspakken fra sentralbanken i USA (Fed; Board of the Governors of the Federal Reserve) vil begynne å falle fra hverandre. 

Kort sagt har Fed tapt kontroll over pengemengden i USA

Resultatet av en økonomi som kollapser? Foto: Liz Weddon

Bankene kan nå gi ubegrenset kreditt på eget grunnlag og dermed utsettes USA for mulig hyperinflasjon når pengemengden vokser uten stans, i og med at produksjon kollapser nå fordi svært mye i samfunnet er stengt ned. Om derivater begynner å implodere, vil eneste løsning for alle større banker i verden bli øyeblikkelig nasjonalisering, som vil vekke markedsgudinnens vrede.  Deutsche Bank, som også er i trøbbel, har 7 billioner euro derivateksponering, det dobbelte av årlig tysk BNP. 

Det er ikke rart at business-kretser i New York er livredde. De insisterer på at om USA ikke umiddelbart «åpnes igjen», vil muligens billiarder i verdipapirer implodere raskt og føre til et økonomisk sammenbrudd i en størrelsesorden vi ikke har vært sett før i historien. Følgene blir uoverskuelige. Eller kanskje blir det en gnist som fremmer vår felles evne til å overleve ved å starte et nytt økonomisk system? (på engelsk: Or perhaps this will be just the larger-than-life- spark, to establish a new economy.)

Pepe Escobar (f 1954) er brasiliansk journalist. Han skriver for Asia Times Online og flere alternative medier. Han har gitt mange rapporter fra Afghanistan, Sentral-Asia og Midtøsten og har dekket Iran kontinuerlig siden sent på 1990-tallet.  

Oversettelse/ bearbeidelse, 16/4-2020, Per Lothar Lindtner. 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Store systemskifter skjer som regel ifbm med større kriger og kriser slik som feks WW1 (Sovjetunionen og Nazi-Tyskland) og WW2 (Mao-Kina og USA-imperiet). Det går som regel ikke fredelig for seg, revolusjonen spiser sine egne barn sier man.
  Dagens krise-ledelse i Norge er veldig dårlig. Dagens krisepakker i Norge fungerer destruktivt på flere ulike måter (krisepakkene feks i Danmark og Tyskland er derimot utformet på en helt annen måte enn i Norge). Men nå kommer det kritikk av de norske krisepakkene fra flere ulike hold (bla fra økonomer og fra næringslivet og fra personer som opplever problemer). Man kan lure på om dagens blåblå regjering rett og slett ønsker å fremprovosere et stort antall konkurser i Norge. Snart kan det bli mange selskaper som legges ut for billigsalg i Norge.

  Svar
 • «Store systemskifter skjer som regel ifbm med større kriger og kriser slik som feks WW1 ….. og WW2»

  Ja, bortsett fra at det ikke «skjer», men settes i gang ,-og så utnyttes..
  Som f.eks. også IS i midtøsten ikke «skjedde». Noen satte i gang. – Og noen ganger løper det hele mer løpsk enn hva kanskje som var hensikten.

  At vår regjering løper i blinde er vel tydelig,under dette hysteriet.
  Slik går det når vi har en ledelse som forveksler realverdier og pengeverdier.
  Vår administrasjon burde permitere ( og sette på halv lønn) alle politikere og administrasjon, som de første. Så alle andre aktiviteter som ikke er produktive.
  Så kunne administrasjonen ( som opptrer som godseier !) kuttet ut alt av skatt og avgifter på mat, strøm og andre nødvendigheter. Så skulle all gjeldsnedbetaing stoppes for de som ville det, og rentene settes lik indeks, så ingen tapte eller tjente på dette.
  Da hadde alle innbyggerene og småbedriftene greid seg , ( med godt under halv lønn) uten ekstra byråkrati.

  Svar
 • Er Koronaviruset et (ufarlig eller ufarligere) virus lik vanlig vinterinfluensa?

  Er hele saken at vi skal bli «syke» eller syke, nok til å ikke kunne si nei til verdens-vaksinering , og lettere legge oss under totalkontroll? :

  https://www.youtube.com/watch?v=6D853TA_Dls&feature=youtu.be

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

I ly av korona-epidemien:

Skyggespill i kulissene om oljen.

Previous Post

Syria:

Jihadistene går i strupen på hverandre.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.