POSTED IN Virkelighetsforståelse

Pensjonert norsk oberstløytnant:

Noen betrakninger fra Øst-Asia.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USA har ennå ikke skjønt det som skjer.

Av pensjonert oberstløytnant Einar Magnus Ødegård

Atter en gang prøver Gamle Joe seg mot Saudi-Arabia, Blinken skal dit i nær fremtid sier Channel News Asia sin rulletekst på TV. 

Jeg tipper: OPEC møtes snart, råtipset fra enkelte oljeanalytikere er at organisasjonen vil REDUSERE oljeutvinningen for å få prisen opp. Vil da inflasjonen i USA fortsette?

Dagen før møtet i Den Arabiske Liga var sikkerhetsrådgiver Sullivan hos prins bin Salman, likevel ble Syria tatt inn i varmen. Panikken lyser av Gamle Joe, med Sultanen av Oman i Teheran og samarbeidsavtale UAE og Tyrkia, som signaliserer snarlig møte Putin-Erdogan.

Iran signaliserer gjenopptagelse av diplomatisk kontakt med Egypt, som nå får korn fra Russland mot tidligere fra USA til det sultende folk. Mon tro hvilket svar fra Erdogan som NATO-Jens får om medlemsskap for Sverige i dag? (3.6)

Fra Filippinene

 Litt fra Øst-Asia:

International Institute of Strategic Studies i Singapore skal 10-12 juni holde sin årlige Shangri-la-Conference.  USAs forsvarsminister Austin ønsker å treffe sin kinesiske motpart, noe kineserne ikke vil.

Taiwan-situasjonen er frosset, årsaken til Kinas NEI tror jeg finnes her i landet (Filippinen): De siste måneder har USA fått tilgang til minst 4 nye baseområder her til lands, samlet antall store og små er 10-12, eller kanskje enda flere.  I siste baseutvidelse fikk USA tilgang til en marinebase helt nord på Luzon, og en hærbase 100 km lenger sør. 

Med helikoptertransporterte USMC vil en eller flere øyer i Luzonstredet bli besatt med rakettvåpen, og sjøherredømme opprettet i løpet av 24 timer. En øy sør for Palawan skal bli base for USA, en ny trussel mot Spratly. (omstridt kinesisk område)

Med de nye basene viser USA aggressive tendenser, noe Kina reagerer mot ved å nekte samtaler i Singapore.

Forsidebilde:

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Northern Light.
  4 juni 2023 15:13

  USA sikrer en forsvarspakt med Papua Ny-Guinea for å motvirke Kinas innflytelse i Stillehavet.

  Av Aldgra Fredly.
  USA og Papua Ny-Guinea (PNG) signerte mandag en forsvars-samarbeidsavtale for å styrke sine bilaterale bånd, mens USA forsøker å motvirke Kinas innflytelse i Stillehavsregionen.

  Utenriksminister Antony Blinken møtte PNG-statsminister James Marape i Port Moresby på vegne av president Joe Biden, en planlagt reise som ble kansellert på grunn av gjeldstak-problematikken i Washington. Forsvarspakten mellom USA og PNG har ikke blitt offentliggjort, men Blinken sa at den ville gjøre det mulig for USA å støtte PNG i å bygge opp sin forsvarskapasitet, stoppe ulovlig fiske og gi katastrofehjelp.

  «Jeg vil bare understreke dette punktet: Det ble ikke dyttet ned på halsen vår. Det ble ikke tvunget på oss; det var en gjensidig avtale, sa Marape på en felles pressekonferanse. «Vår forsvarsstyrke må trappes opp og støttes», sa han. Marape understreket at forsvarsavtalen mellom USA og PNG «på ingen måte bryter eller inngriper» i PNGs lovgivning, og heller ikke påvirker landets forhold til andre nasjoner.

  «Det påvirker ikke handelen med Kina, Australia, Storbritannia, Japan, India eller noen annen nasjon, for den saks skyld – denne avtalen hindrer ikke Papua Ny-Guinea i å fortsette å gjøre handel med de landene vi gjør handel med nå, sa han.

  Marape sa at forsvarssamarbeidet mellom USA og PNG «øker avtalens betydning» til et forhold «eksklusivt for militært samarbeid mellom USA og PNG, militære engasjementer og partnerskap». «Denne avtalen er underordnet en traktat » bemerket han, og viser at avtalen harmonerer med landets 1975 «Visiting Forces Act».

  Biden har invitert Marape til Washington for et andre toppmøte mellom USA og Stillehavet senere i år, hvor de vil diskutere ulike spørsmål, inkludert handels- og økonomiske bånd og maritim sikkerhet.

  USA-Stillehavsavtaler.
  Blinken signerte også en avtale med Palau og forventes å signere en avtale med de føderale statene i Mikronesia på tirsdag. Han håpet å avslutte forhandlingene med republikken Marshalløyene snart. «Som en del av disse avtalene vil USA forplikte seg til å gi 7,1 milliarder dollar til de fritt tilknyttede øystatene i løpet av de neste 20 årene,» sa han til journalistene.

  USA er bundet til de føderale statene Mikronesia, Republikken Marshalløyene og Palau gjennom Compact of Free Association act; disse landene kalles Freely Associated States (FAS), fritt tilknyttede stater. Avtalen gir disse statene tilgang til amerikanske innenlandske økonomiske programmer, og lar USA drive forsvarsbaser i disse nasjonene. Innbyggerne i FAS har også lov til å tjene i den amerikanske hæren.

  Å fornye dem har blitt en sentral del av USAs innsats for å motvirke Kinas forsøk på å utvide sin innflytelse i Stillehavet. Beijing signerte en sikkerhetspakt med Salomonøyene i fjor, som mange land i regionen frykter kan tillate Beijing å stasjonere tropper, våpen og marineskip på øya.

  Mikronesias president David Panuelo sa i sin nasjonale tale 13. januar, at han forventet en økning i amerikanske militærøvelser nær Mikronesias territorium i de kommende årene, midt i «den geopolitiske atmosfæren i Stillehavet».»Disse øvelsene vil øke i antall i løpet av de neste årene, og selv om de til syvende og sist er i vår nasjonale interesse, og i interesse av vår nasjons sikkerhet – som USA er vår udiskutable vokter av – er det viktig at innbyggerne våre vet om dem i god tid, slik at folket vårt ikke ser disse aktivitetene som en trussel og umiddelbart frykter det verste, sa Panuelo.

  Fra The Epoch Times, publisert 23 mai 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: US Secures Defense Pact With Papua New Guinea Amid China Concerns.

  Svar
 • Merkelige folk der borte.
  Kinesiske våpen, soldater og krigsskip er «Bad, Bad, Bad».
  Amerikanske våpen, soldater og krigsskip er «Good, Good, Good».
  Kina har stort sett holdt seg innenfor sine egne grenser, USA har ikke tid til å være hjemme, de er opptatt med regime-endringer, «farge»-revolusjoner og kriger over hele verden.
  Hva er det disse øyboerne rundt i Stillehavet (og andre plasser) ser som vi andre ikke ser?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Selv når de gjøre en dårlig jobb:

Lederlønningene stiger uforholdsmessig i Norge.

Forrige innlegg

Glenn Diesen om USA:

Hvordan det militær-industrielle komplekset har brukt tenketanker til å påvirke utformingen av EUs politikk

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.