POSTED IN Latin-Amerika

Panama svikter USA.

Anerkjenner Maduro som Venezuelas legitime president.

0
Print Friendly, PDF & Email

Denne korte meldingen håper jeg sier noe om hvilken vei vinden nå blåser over Latin-Amerika. At Panama (et naboland) trekker tilbake akkrediteringen av Juan Guaidos ambassadør som Venezuelas representant og anerkjenner utsendingen fra Venezuelas regjering håper jeg er et tegn i tiden.

Svekkelsen de siste årene av USA (av en rekke grunner) vil få politiske konsekvenser, ikke minst i USAs nærområder, områder som Monroe-doktrinen definerer som hele Latin-Amerika. Monroedoktrine som var ment som en politisk erklæring, i sin tid for å holde de europeiske kolonimaktene unna kontinentet, er i økende grad blitt brukt av USAs politiske ledelse for å fremme sine egne imperialistiske interesser.

Panama er et tropisk land som grenser både til Atlanterhavet og Stillehavet. Landet er delt i to av Panama-kanalen. Landet har litt over 4 millioner innbyggere.

Den har ført til intervensjoner og militærkupp over hele Latin-Amerika for å holde «militærgorillaer» ved makten eller for å fjerne folkevalde ledere og bevegelser som har satt seg som mål å bruke landets verdier til egen befolknings velferd. At USA ikke lyktes denne gangen overfor Venezuela, til tross for drapsforsøk mot landets leder, økonomiske straffetiltak og forsøk på militær intervensjon, det forteller også sitt.

USA er ikke så dominerende som landet en gang var og det bekreftes av meldingen nedenfor. Ikke minst har Cubas eksempel vært en enorm inspirasjon for stor folkegrupper på dette kontinentet og valgseieren i Bolivia og nå i Equador peker i samme retning.

Knut Lindtner

Panama slutter å anerkjenne Guaido, slutter seg til Maduro.

Fra Voltaire Network.

Panama anerkjenner ikke lenger den midlertidige presidenten i Venezuela Juan Guaido, men landets lovlige president Nicolas Maduro.

Symbolsk nok trakk Panama tilbake sin akkreditering til ambassadøren som var utpekt av Juan Guaido, og anerkjente han som var utpekt av Nicolas Maduro.

Latin-Amerika frykter nå De Forente Stater mindre etter stormingen på Capitol, innsettingen av president Biden og åpningen av riksrettsaken i Kongressen mot tidligere president Donald Trump. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.voltairenet.org/article212130.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Når kjønnsforvirringen blir total:

Mor og far eksisterer ikke lenger.

Forrige innlegg

Nye aggressive tiltak av den nye USA-regjeringen:

CIA får på nytt en sentral posisjon for utenrikspolitikken.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.