POSTED IN Sverige

Palmesaken:

Den er ikke løst, men begravet.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Marcus Klöckner intervjuer Patrik Baab

«Saken om Olof Palme løst etter 34 år. Morderen forkledde seg som vitne» er en overskrift. En annen valgte: «Etterforsker: Drapet på Olof Palme er løst» og en tredje «Drapssaken Olof Palme: en sluttstrek og ingen avslutning». Baab, hvilken overskrift er riktig?

____________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Midt i Fleisen
____________________________________________________________

Den jeg liker best er overskriften til TAZ: «Et sluttpunkt som ikke er det». Men «en sluttstrek og ingen avslutning» er heller ikke dårlig. Begge overskriftene oppsummerer den svenske statsadvokatens dilemma. Totalt sett har jeg inntrykk av at den reagerende journalistikken nærmest må ha ventet på å endelig legge den endeløse historien om drapet på Olof Palme – med en formodet konklusjon og en mistenkt person – endelig i arkivet. På den annen side, så vidt jeg kan oppfatte, er den aktive og gravende journalistikken enstemmig: Krister Petersson presenterte en konklusjon som ikke er det. Og ingen vet det bedre enn Krister Petersson selv.

Du må forklare dette for oss.

For å forstå dette, er det verdt å se nærmere på Krister Peterssons pressekonferanse. På grunn av koronakrisen ble den sendt via Skype og Zoom. Den varte i omtrent to og en halv time. Krister Petersson og hans etterforskningssjef Hans Melander viste en powerpoint-presentasjon. Hver journalist kunne bare stille ett spørsmål. Begge fokuserte synsfeltet på den såkalte Skandia-mannen Stig Engström, som døde for lenge siden.

Og det er galt?

Nei, det er riktig og viktig. Imidlertid skal det ha skjedd allerede i 1986. Fordi Stig Engström er en viktig person i forbindelse med drapet på Olof Palme. Han jobbet som kommersiell grafiker for Sveriges største finansielle tjenesteyter, Skandia. Palme ble skutt foran kontoret deres.

Derfor kalles han «Skandia-mannen»?

Nettopp. I følge stemplingskortet hans, forlot han Sveavägen 44 nøyaktig klokka 11:21. Han sa senere at etter noen skritt hørte han et skudd og deretter et nytt smell. Han hevdet å ha bidratt til å flytte offeret over på magen og snakket med Lisbet Palme. Denne informasjonen er imidlertid ikke bekreftet av Lisbet Palme eller av andre. Stig Engström hadde en venn ved navn Willy Glaser, som var aktiv i en militær idrettsgruppe og var våpensamler. Det var minst en revolver i samlingen hans, kaliber 357 Magnum. Glaser drev et selskap som hadde kunder i USA og Israel. Engström og Glaser kan regnes blant motstanderne av Olof Palme. Nå sier Krister Petersson at våpenet ble testet, men at det er ikke lenger mulig å avgjøre om det var drapsvåpenet. Krister Petersson presenterer kjente – men ikke tydelige – tekniske bevis. Likevel sa han at man ikke kunne komme utenom Stig Engström. Faktisk snur han bevisbyrden og presenterer en enslig lovbryter: Skandia-mannen.

I vårt siste intervju om Olof Palme-saken i august 2019 (kan leses her) sa du at de nåværende etterforskningene viser at teorien om en enslig lovbrytere kollapser. «Den svenske hovedetterforskeren tenker på en profesjonell, militært trent gjerningsmann, muligens militære spesialstyrker,» konkluderte du den gang. Etterforskningen er nå fullført, men den statsadvokaten som gjorde etterforskningen har fremlagt en enslig gjerningsmann. Er det forståelig for deg?

Jeg ser foreløpig ingen grunn til å redusere min bedømming av Krister Petersson. Jeg ser heller ikke noen grunn til å korrigere forskningsresultatene til Robert E. Harkavy og meg selv. Resultatet var at drapet på Olof Palme var en felles operasjon av CIA, den sørafrikanske hemmelige tjenesten og den svenske grenen av NATOs hemmelige hær Stay-Behind. I begynnelsen av etterforskningen gikk Krister Petersson også bort fra teorien om en enslig lovbryter og mistenkte at en profesjonell, militært trent gruppe gjerningsmenn sto bak drapet. Riksadvokaten visste at den svenske grenen av «Stay-Behind» holdt til i Skandia-bygningen, og at sjefen for Skandia, Alvar Lindencrona, kontrollerte denne gruppen frem til hans død i 1981. At Stay-Behind var aktiv i nøytrale Sverige er ikke lenger en konspirasjonsteori, for å bruke et ord fra vokabular-eska til underdaninge journalister, men står i memoarene til tidligere CIA-direktør William Colby, som etablerte den svenske Stay Behind-organisasjonen etter andre verdenskrig. I en tre timers samtale som Robert E. Harkavy og jeg hadde med Krister Petersson sommeren 2017, dreide tankene våre seg rundt dette punktet, og vi inkluderte dette i den fjerde utgaven av vår bok. Krister Petersson og teamet hans har også mottatt etterretnings-dokumenter fra Sør-Afrika. Den endelige etterforskningsrapporten er foreløpig ikke tilgjengelig for meg. Men de ser ikke ut til å ha blitt inkludert i totalvurderingen. Krister Petersson sa på pressekonferansen at de også hadde undersøkt om Stig Engström var en del av en gruppe, fordi det fantes hemmelige grupper den gangen. Ingen ønsket å gi informasjon om det. Men han kunne ikke utelukke at Engström var en del av en konspirasjon eller hadde medskyldige.

Dere gjorde mye research rundt Olof Palme-saken. Hvordan klassifiserer du Engström? Med andre ord: kan han virkelig ha vært morderen?

Stig Engström dukket opp på åstedet. Hans nøyaktige rolle er fremdeles uklar. Selv kan han ikke lenger intervjues fordi han har vært død en god stund nå. Imidlertid var han våpengal, en Palme-hater og bodde i Stockholm-distriktet i Täby sammen med venner som kunne ha skaffet til veie et våpen av grovt kaliber, som drapsvåpenet. Etter drapet viste det seg at bakinngangen til Skandia-bygningen ikke var låst og overvåkningskameraet slått av. Han jobbet i Skandia-bygningen, der Stay-Behind sitt hovedkvarter i Stockholm lå, og for den finansielle tjenesteleverandøren der sjefen ledet denne gruppen. Det ting som tyder på at CIA også var aktiv der på tidspunktet for forbrytelsen. Det er grunnen til at den svenske journalisten og forfatteren Lars Borgnäs antar at Stig Engström deltok i en overvåkningsoperasjon i regi av SÄPO eller en Stay behind gruppe, relatert til drapet på Olof Palme. Dette ville nok ikke ha blitt offentliggjort av etterforskerne, fordi det ville ha rettet drapssmistanken mot sikkerhetsstyrkene selv. Resultatet overbeviser meg ikke om at Stig Engström var morderen. Han ligner lite på fantombildet, og han var åpenbart ikke mannen som løp opp trappene til Tunnelgatan og forsvant. Og hvordan skulle en enslig gjerningsmann ha visst at Olof og Lisbet gikk rett foran Skandia-bygget, uten livvakter? De bestemte seg for dette bare kort tid etter at de kom ut fra kinoen, rundt klokka 11:10. Hvordan passer de mange mennene med walkietalkier, som ble sett i Stockholm sentrum natt til forbrytelsen, som Anti Avsan, med denne konklusjonen? Og hvordan passer et skudd gjennom ryggmargen som forårsaker øyeblikkelig død med en søndags-skytter? Etter min mening presenterte ikke Krister Petersson et etterforsknings-resultat, men et politisk sjakktrekk.

Så det er ikke forståelig for deg at statsadvokat Krister Petersson pekte på Engström som morderen?

Krister Petersson virket merkelig fraværende under merknadene fra sin etterforskningssjef Hans Melander. Kroppsspråket hans virket som om han ønsket å distansere seg fra sitt eget resultat. Jeg ble kjent med Krister Petersson som veldig annerledes, både våken og deduktiv. Derfor hadde pressekonferansen en undertekst i mine øyne. Et resultat av en etterforskning uten bevis, uten nyheter, uten å nevne essensielle fakta – det er bare en forklaring på dette i mine øyne. Vi bør huske: Det svenske statsadvokatembetet er ikke uavhengig, men en myndighet bundet av instruksjoner – akkurat som statsadvokatene i Tyskland. Embedet rapporterer direkte til Justisdepartementet. Flere forskere mener at Krister Petersson har fått instruks om å stoppe etterforskningen fordi den svenske regjeringen ønsket å endelig lukke Palme-saken i kjølvannet av koronakrisen.

Stig Folke Wilhelm Engström, også kjent som «Skandia-mannen», var en svensk grafiker og reklamekonsulent. Han ble 10. juni 2020 utpekt av statsadvokat Krister Petersson som den politiet nå mistenkte for å ha skutt og drept Sveriges statsminister Olof Palme 28. februar i 1986. Wikipedia

Petersson siteres med følgende uttalelse: «Jeg tror at vi har kommet så langt som kan forventes av etterforskningen.» Det høres på en måte litt kryptisk ut, ikke sant?

Mitt inntrykk var at Krister Petersson ønsket å si at resultatet av denne etterforskningen bare kan forventes å være en tilbakevending til den allerede begravde teorien om den enslige gjerningsmannen, fordi etterforskerne har blitt bremset opp av sikkerhetsapparatet, de hemmelige tjenestene og de politisk ansvarlige. Denne etterforskningen endte igjen med en tilsløring. Men den svenske regjeringen tar feil. Å avslutte Palme-etterforskningen på denne måten har utdypet legitimitetskrisen til den svenske staten og permanent skadet etterforsknings-myndighetens troverdighet. Drapet på Olof Palme er et traume for Sverige som fortsatt splitter hele landet. Denne kløften i det svenske samfunnet blir nå enda dypere.

Ser du en realistisk måte å løse saken på? I så fall, hva kan eller bør gjøres?

Dette handler ikke om konspirasjonsteorier. Det handler om politiske interesser. Avisen TAZ, som vi startet samtalen med, åpnet et diskusjonsforum under artikkelen og åpnet dermed et debattrom der disse interessene ble omtalt. Dette er et eksempel på inkluderende journalistikk. Her må vi snakke om at Olof Palme var motstander av raseskille i Sør-Afrika, ønsket å samarbeide med Gorbatsjov for å skape en atomfri sone i Sentral-Europa og stoppet den ulovlige svenske våpenhandelen med Iran. Han var en sikkerhetsrisiko for NATO og USA, for det svenske sikkerhetsapparatet og rustnings-selskap, for apartheidregimet i Sør-Afrika og for de vestlige etterretningstjenestene. Det er her motivene for drapet ligger, og ut fra disse aktørenes makt vokser staheten som saken fortsatt benektes med.


Med velvillig tillatelse fra NachDenkSeiten.

Knut Lindtner har lagt til noen bilder

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Tor Larsen
    17 juni 2020 21:45

    Palme-drapet er drapet der svensk politi greide å snøre seg så tett inn i et nett av selvmotsigelser, fysiske umuligheter og tjenestefeil at politiets egne loggbøker beviser politiets delaktighet. Sammen med andre lands hemmelige tjenester og hele det korrupte svenske etablissementet sørget de for at mordet ble uoppklart. Terrorforskeren Ole Dammegårds bøker «Statskupp i slow motion» viser det.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Verdens fokus flyttes nå til Øst-Asia:

Konfliktene i Korea og USA to sider av samme sak?

Forrige innlegg

Ensretting

Universitetene politiseres og eser ut

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.