POSTED IN Krig-fred, USA

På et år har de brukt mer penger enn de gjorde i Afghanistan på 20 år.

Pengemengden USA bruker på Ukrainakrigen er enorm.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er bare en part som tjener på kriger og det er det private militærindustrielle komplekset, særlig i USA, altså krigsindustrien. I Russland er krigsindustrien i hovedsaken offentlig eiet noe som er helt avgjørende for å styre den slik at den ikke kommer helt ut av kontroll slik tilfellet er i USA.

Krigsindustrien i USA sponser (les: bestikker) svært mange folkevalgte som av den grunn velger å ta hensyn til denne industriens interesser fremfor interessene til de som har valgt dem. Krigsindustrien (sponsorene av politikerne) får derfor hele tiden nye bevilgninger for våpenproduksjon, men det er ikke nok. De trenger kriger slik som nå. Hele Nato-området tømmer nå våpenlagrene sine inn i Ukraina og kravet om nye og flere våpen fra den politiske ledelsen i Ukraina er som manna fra himmelen for våpenprodusentene.

Våpen og utstyr til krig blir stadig mer sofistikerte – og dyrere.

Det er befolkningen i Nato-landene og Russland som må betale for dette. For befolkningen er det minst lønnsomme og dyreste som finnes er krig.

Knut Lindtner
Redaktør

USAs militære hjelp til Ukraina overgår nå det krigen i Afghanistan kostet.

Fra Zero Hedge

Ukraina er nå det landet som får mest militære hjelp fra USA. Siden begynnelsen av krigen, og fram til 15. januar 2023 har det flommet inn 46,6 milliarder dollar i finansiell støtte fra USA som hjelp til militære formål i Ukraina i krigen mot Russland.

Om man beregner de gjennomsnittlige utgiftene (i 2022 priser) for tidligere kriger USA har vært innblandet i, så er det lett å se at omfanget av hjelpen til Ukraina-krigen langt overgår disse.

Statistas Martin Armstrong viser dette på grafen nedenunder. 

Det USA har betalt til Ukraina har allerede overgått de årlige militære utgiftene USA hadde i Afghanistan-krigen fra 2001 til 2010.

USAs utgifter i Vietnam-krigen, i Irak-krigen og Korea-krigen var betydelig høyere – iallfall følge beregningene til Kiel Institute for the World Economy om USAs støtte til Ukraina.

I Vietnamkrigen og i Koreakrigen var bruken av ammunisjon mye høyere, og også utgifter til anskaffelse og bruk av militært utstyr. Også svære utgifter som for eksempel å ta vare på sårede. Andre ting som gjorde sakene enda mer komplisert var den store avstanden til krigsteateret den gangen.

Selv om USA hadde et antall baser i Sør-Øst-Asia måtte alle større våpensystemer og de nødvendige vedlikeholds-komponenter sendes enten med skip eller fly tvers over Stillehavet.

I tillegg hadde USA alltid liggende en stor flåte hangarskip  utenfor kysten av Vietnam. Og de utallige oppdragene til luftforsvaret gjorde prisen betydelig høyere.

I USA begynner allerede kritikken mot de store hjelpepakkene til Ukraina å komme blant noen republikanere. Noen av republikanerne i kongressen har kunngjort at de vil blokkerte hjelp til Ukraina.

Allikevel understreket USAs president Biden under sitt besøk i Kiev her om dagen at hans land, USA, er forpliktet til å fortsette med støtten til Ukrainas krigføring. 

Da han dagen etter kom til Polen sa han: 

«Dette gjelder ikke bare frihet for Ukraina. Det gjelder frihet for demokrati i sin alminnelighet».

I tillegg til den militære hjelpen man kan se på grafen, har USA også skaffet våpen og militært utstyr for mer enn $5 milliarder.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • «Pengemengden USA bruker på Ukrainakrigen er enorm.»

  Dette er nok småpenger i forhold til pengemengden ( bakmennene i) USA /FED tjener på å få lederne nasjon etter nasjon til å sette opp rentene.

  ‘Bakteppet for forslaget er at høye renter i USA og en sterk dollar har skapt utfordringer problemer i fremvoksende økonomier, blant annet ved å gjøre gjelden deres dyrere. Mange land og selskaper har tatt opp gjeld i dollar, og sliter når den styrkes. ‘
  e24.no/makro-og-politikk/renter/vil-utfordre-dollarens-dominans-med-ny-valuta-det-vil-ikke-bli-lett/24683730

  ‘Styrer du det økonomiske systemet, kontrollere du alt.
  Dette er selve essensen av finansnæringen.
  For å gjør oss alle, enten vi er nasjoner eller enkeltpersoner, til slaver av gjeld.»
  «Målet er ikke å kontroll krigen, det er å kontrollere gjelden konflikten produserer, og rentene. Den reelle verdien av en konflikt, den sanne verdien, er i gjelden som det skaper. ‘
  youtube.com/watch?v=ZqEIHotbxxU

  Svar
 • Erwin Olsen
  1 mars 2023 9:14

  I NRK serien som dokumenterer forsvarets forfall med den misvisende tittel: «Klar til strid» forteller forsvarssjef Eirik Kristoffersen soldatene at en M-72 koster kr. 27.000.- ! En spinnvill pris for et nesten ubrukbart «panservern»våpen. Riktig pris ville vært 2.700.- eller mindre. Ikke rart profitten på våpen kun slås av pandemier, kvakksiner og kokain!

  Svar
 • Northern Light.
  1 september 2023 15:30

  Tucker Carlson: USA er på vei mot en åpen krig med Russland.

  Washington går etter en åpen konflikt av politiske årsaker, sier den tidligere Fox News-verten Tucker Carlson.

  Av RT.
  Tucker Carlson intervjuet av Adam Carolla, 30. august 2023. © YouTube / Adam Carolla.
  Den amerikanske proxy-krigen mot Russland vil sannsynligvis bli en åpen krig i løpet av det neste året, sa tidligere Fox News-vert Tucker Carlson onsdag. De regjerende demokratene trenger krigen for å beholde makten, og mange republikanere er villige til å gå med på det, la han til.

  «De vil gjøre alt for å vinne», sa Carlson i et timelangt intervju. Han hevdet at det er usannsynlig med en ny omgang med koronavirus-nedstengninger, ettersom for mange mennesker vil nekte å følge det, så «de kommer til å gå til krig med Russland».

  «Det vil være en åpen krig mellom USA og Russland det neste året,» sa Carlson. – Jeg tror ikke vi vinner.

  «Vi er allerede i krig med Russland, selvfølgelig, vi finansierer fiendene deres», la han til. USA har bevilget over 130 milliarder dollar til Kiev de siste 18 månedene til våpen, militært utstyr, ammunisjon og lønn til statsansatte.

  «Jeg tror det lett kan skje», fortsatte den tidligere kabel-TV-verten. «En «Tonkin-bukten» falsk flagg operasjon kan bli vår vei inn i en åpen krig, hvor missiler plutselig lander i Polen, «Russerne gjorde det»! Vår NATO-allierte har blitt angrepet! Vi går til krig’! Jeg kan se at det veldig enkelt kan skje».

  I august 1964 fabrikkerte USA en hendelse med den nordvietnamesiske marinen i Tonkinbukta som et påskudd for å utplassere bakketropper i Sør-Vietnam. Scenariet Carlson beskrev skjedde allerede da et ukrainsk luftvernmissil, slo ned i en landsby nær den polske grensen i november i fjor og drepte to sivile. Warszawa og Washington var imidlertid raskt ute med å avkrefte Kievs påstand om at det hadde vært et russisk angrep.

  Carlson hevder at USA kunne «tvinge fram fred i Ukraina i kveld» ved å kutte av Kievs finansiering. «Ellers, og jeg ville satset huset mitt på at vi går vi til krig med Russland,» sa han, og selvfølgelig er innsatsen alt livet på planeten. Dette er de to største atomarsenalene i verden som står mot hverandre».

  USA har «allerede mistet kontrollen over verden – det amerikanske imperiet er i fritt fall akkurat nå – og vi kommer til å miste det amerikanske dollaren, og når det skjer vil vi ha stor fattigdom her, som fattigdommen under depresjonen. Og det på grunn av denne krigen, sa Carlson. Han la til at de fleste amerikanere kanskje ikke kan se det nå, men det er «helt klart» når man forlater USA, selv for en kort stund.

  Dessuten, hevdet han, USA knuste den tyske økonomien «da Biden-administrasjonen sprengte Nord Stream» i september i fjor, og politikken med krigen i Ukraina har gjort mye for å undergrave Vest-Europa, Washingtons eneste virkelige allierte i verden.

  Carlson har nettopp kommet tilbake fra Ungarn, hvor han deltok på en konferanse og intervjuet statsminister Viktor Orban, for sitt nye show på X, tidligere Twitter. Carlson gjorde Elon Musks sosiale medieplattform til sitt nye hjem, etter at Fox News tok ned hans topprangerte kveldsshow i april, av grunner som aldri har blitt offentliggjort.

  Fra RT, publisert 30 august 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: US headed for ‘hot war’ with Russia – Tucker Carlson.

  Svar
 • wasan Totland
  2 september 2023 14:28

  «Det USA har betalt til Ukraina har allerede overgått de årlige militære utgiftene USA hadde i Afghanistan-krigen fra 2001 til 2010.»
  Kurven viser utgifter for angitte perioder. Ikke årlige utgifter i disse tidsrommene. De har derfor brukt mer allerede enn på disse ti årene i Afghanistan

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ungarns utenriksminister:

EU sliter nå voldsomt på grunn av ukrainakrigen.

Forrige innlegg

Sanksjonene gjelder ikke når de fører til problemer i USA.

Russisk anriket uran må USA ha.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.