Denne tendensen som artikkelen under viser til er synlig i større eller mindre grad over hele den vestlige verden. Mennesker unnlater å si sin mening av redsel for å bli stemplet og uthengt. Jeg har personlig erfaring med dette fenomenet fra oppveksten under den sterke anti-kommunismen i landet som ble utløst av Einar Gerhardsens Kråkerøytale.

Årsaken til at folk blir redd er sammensatt, naturligvis, og det er flere psykologiske mekanismer involvert. Ikke minst gruppepress fungerer sterkt i slike sammenhenger. Siden mennesket er grunnleggende sosialt, er det å utestenges fra det sosiale fellesskapet noe det verste en kan utsette en annen for.
Denne mekanismer er i full sving i vårt samfunn, men en skal være det bevisst for å se det. Under det som kalles Korona-pandemien er det utenkelig for mange bare å smake på tanken om at det som er skapt er en fryktpsykose for et ufarlig virus, et virus som 99,9 prosent overlever (99,99% i Norge).
I Østerrike dreier det seg kanskje om noe annet (f.eks. angsten for å bli assosiert med landets historiske bakgrunn som en del av Hitler-Tyskland). Det uheldige er at dette er mekanismer som i sitt grunnleggende innhold er anti-demokratiske, undertrykkende. De er brukt i andre land, ikke minst i USA og Canada som «no-platforming», dvs. å nekte mennesker en er uenig med en talerstol.
Motgiften er å si sin mening. Enkelt og greit. Uansett hva autoriteter, folk med titler, talegaver og sosial status hevder. For hvis en ikke gjør det brenner den deg innvendig og det er enda verre. Da er det bedre å få sin mening ut slik at andre må forholde seg til den og si noe om hva de tenker.
Det er det demokratiet dreier seg om.
Knut Lindtner
Halvparten av østerrikerne er redde for å si sin mening offentlig pga. overdreven politisk korrekthet og frykt for å bli stemplet som høyreekstreme.
Èn av to østerrikere foretrekker å holde sine meninger for seg selv, delvis av frykt for å bli betegnet som at «Høyreorientert«.
Dette viser en ny undersøkelse. Folk i dette Alpelandet ser ut til å være lei av «overdreven» politisk feilfrihet.
Det er en økende trang til å passe munnen sin om den er påvirket av moderne mainstream trender. Men det ser ut som om mange østerrikere tier for ikke å bli sett på som «grinebitere».
Det viser en undersøkelse av avisen Der Standard.
Faktisk sier 57 prosent av de som svarte at de nå er blitt trøtte av «stadig å bli diktert» om hva de kan og hva de ikke kan gjøre.
Mer en halvparten av østerrikerne sier også at de ofte unnlater å komme med mer kontroversielle meninger offentlig, mens de går med på at «mange» av deres medborgere mener det samme som dem.
Ifølge Der Standard føler tilhengerne av det liberale Neos-partiet (Das Neue Østerreich, overs.) eller De Grønne mye mindre sosialt press. Og de er mye mer tilbøyelige til å si sin mening offentlig enn de som støtter høyrepartiet Freiheitliche Partei (FPO), som er mer stilltiende.
Dette kan fort føre folk inn i armene på forskjellige konspiratoriske teoretiske grupper, inkludert «Querdenken» – en anti-lockdown bevegelse.

David Pfarrhofer, direktør for Market Research Institute som gjennomførte denne undersøkelsen, la til at folk kan begynne å tro at de virkelig ikke blir akseptert andre steder.
Pfarrhofer sa at en liknende undersøkelse i Tyskland viser liknende resultat, der 63 prosent av de som svarte tror at det er noen «uskrevne» regler som de ikke må bryte. Og 57 prosent er irriterte av å bli fortalt hva de kan – og ikke kan – si.
Halvparten av de spurte sa at man «uberettiget» kan bli erklært som høyrevridd i Østerrike, og nesten halvparten sa at politisk korrekthet har vært «overdrevent».
Mer enn 40 prosent tror at det er «en liten elite»-gruppe som definerer hvilke meninger som blir betraktet som «akseptable» – en ide som Der Standard kaller en «konspirasjons-teori».
Litt mer enn en tredel av de som svarte tror at det bare er mulig å snakke fritt privat, mens 29 prosent ser på internett som et sted der man kan «si fritt hva man mener».
Men så mange som 60 prosent sier at det ikke er mulig å snakke fritt online.
Bare 14 prosent av østerrikerne synes det er en god ide å forandre barnebøker til å inkludere «korrigert» språk for å få det til å passe de moderne normene for hva som er politisk korrekt.
Fremdeles betrakter majoriteten av de spurte seg som tolerante mennesker som ikke har noen problemer med at andre rundt dem har meninger som er «totalt annerledes» enn det de har selv.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Jason Rosewell
https://www.rt.com/news/518404-austria-political-correctness-public-opinions/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 356 ganger.
3 kommentarer. Leave new
Kommentar til oversettelsen: Setningen «Èn av to østerrikere foretrekker å holde sine meninger for seg selv, delvis av frykt for å bli betegnet som at «alt er i orden». Her har oversetteren trodd at det var feil i originalen («all right»), og har rettet feilaktig. «[A]lt er i orden» er meningsløst, for det skal være «alt-right». Ellers en fin innledning av Lindtner.
https://en.wikipedia.org/wiki/Alt-right
Takker for korreksjon.
La meg like godt ta overskriften også: Oversetteren skriver: «Halvparten av østerrikerne frykter å si sin mening offentlig på grunn av topp-politikernes politiske «feilfrihet», og frykt for å bli kalt «all right».»
Dette er håpløst. Originalen lyder:
«Half of Austrians fear stating opinions publicly, citing over-the-top political correctness & fear of being branded ‘alt right’»
Da blir det:
Halvparten av østerrikerne er redde for å si sin mening offentlig pga. overdreven politisk korrekthet og frykt for å bli stemplet som høyreekstreme.
Spørsmål: Bruker Ingunn Kvil Gamst maskinoversettelse? Det bør hun evt. slutte med!
https://www.rt.com/news/518404-austria-political-correctness-public-opinions/