POSTED IN Iran, USA

Ordkrig mellom USA og Iran:

Er det et røykteppe for den voksende konflikten overfor Saudiene?

0
Print Friendly, PDF & Email

Det pågår en ordkrig mellom USAs president og Iran: Begge parter truer med å skyte i senk hverandres krigsskip. Hvis vi ser vi bort fra enkelte åpenbare realiteter, at dette er utenfor Iran og ikke nærheten av USAs territorialfarvann, at Iran ikke truer med lignende tiltak i f.eks. Mexico-gulfen, forteller denne meldingen oss en viktig ting.

Det er konflikt innad i USAs administrasjon mellom fagmilitære og politiske ledere. De politiske lederne driver med ønsketenkning om egen krefter og hva de vil kunne være i stand til i en gitt situasjon.

Konflikten i USAs administrasjon er ikke av ny dato men blir mer og mer åpenbar. USA vil sannsynligvis i dag tape en militær konflikt med Iran i og rundt Persiabukten. Både baser og krigsskip er svært utsatt i trange farvann og Iran har missiler som de nylig har vist er svært effektive og presise. De har nettopp tatt opp steget som romfartsnasjon.

Mohammed bin Salman er kronprins av Saudi-Arabia og landets forsvarsminister. Han er også sjef for kongelige hoff. Wikipedia

Samtid har konflikten mellom USA og Saudi-Arabias politiske ledelse nådd store høyder. Saudi-Arabias dumping av olje på verdensmarkedet truer helt vitale stategiske nasjonale interesser i USA (skiferoljeproduksjonen). Truslene mot Iran kan derfor sees på som et røykteppe for konflikten med Saudi-Arabia.

En skal ikke forbauses om det skjer noe i det store gulf-monakiet i tiden som kommer – med «hjelp» fra CIA. «Klovne»-kronprinsen som Mohammad Bin Salman i Saudi-Arabia blir kalt, har rotet det godt til for seg selv. Diplomati er ikke hans sterke side. Han har angivelig nylig skjelt Putin ut i telefonsamtale om oljeprisene.

Bortsett fra utskjellinger har han kraftigere verktøy i skrinet sitt: tenger, blåselampe og sirkelsag og økser. Disse har har han brukt på slektninger og motstandere når de ikke har bøyet seg.

Men en får ikke venner av slike metoder, bare fiender.

Knut Lindtner

Trump og Pentagon kommer med motstridende uttalelser om angrepet på iranske båter.

Pentagon sier Trumps tweet kun var en advarsel.

Av Jason Ditz.

Da president Trump kunngjør noe på twitter at han har beordret noen i regjeringen til å gjøre noe, så er det ofte ikke klart i flere dager at han i det hele tatt har bedt dem om det.

Det siste eksemplet fikk vi i onsdagens tweet om å «skyte ned» iranske båter i Den Persiske Gulf.

Etter  Trumps uttalelse nektet Det Hvite Hus å kommentere saken. Og tallrike uttalelser fra ansatte i Forsvaretsier sier at det ikke er klart i det hele tatt at USA faktisk planlegger å angripe iranske båter. Så antyder ansatte i Pentagon at det kun var «en alvorlig advarsel» – i motsetning til en bokstavelig ordre om å angripe.

Iransk hurtig-gående båt.

Ansatte i Pentagon var bemerkelsesverdige når de nektet å si hvordan Trumps kommentar ville påvirke en hypotetisk situasjon i framtiden. Det virker som om de tolker dette som en trussel/advarsel fra deres side, og ikke en militærpolitisk ordre.

Dette skjer ganske ofte med president Trumps twitring. Pentagon blir presentert med uttalelser fra presidenten. Men han twitrer aldri lenger enn den aktuelle politikken går. Og andre ansatte later som de er forvirret dersom noen spør dem om saken.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde v/Tom Roberts@tomrdesigns

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Øyvind Andresen:

Om konspirasjonsteorier og hersketeknikker.

Forrige innlegg

Flerkulturen:

Ikke bare biler i brann: smitter også korona best?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.