POSTED IN Klima, Olje-Energi

Ontario i Canada:

Grønn politikk kollapser.

0
Print Friendly, PDF & Email

Dyr grønn lærepenge i Canada

Av Jan Herdal

Canadas mest folkerike provins, Ontario med over 12 millioner innbyggere, har levert et skrekkens eksempel på mislykket, grønn energipolitikk. Og det er dyrt å rydde opp etter fiaskoen.

Provinsen vedtok loven om grønn energi (GEA) i februar 2009. Den skulle starte en grønn gjenreisning etter finanskrisen. Det var ikke måte på hvor bra alt skulle bli. 

Integrasjon av vind- og solenergi i elektrisitetsnettet skulle skape 50 000 nye arbeidsplasser allerede de 3 første årene. Urinnvånerne (les: indianerne) skulle styre sin egen strømforsyning. Det ble kalt «dekolonisering av energien». Politikerne lovet billigere strøm for de fattige.

Hva gikk galt? Praktisk talt alt sammen. GEA ble avskaffet i 2019, rett før den rundet 10 år. De 50 000 garanterte jobbene ble aldri noe av. Strømprisen ble mer enn doblet, og er nå blant de høyeste i hele Nord-Amerika. En tredel av indianerne er kastet ut i energifattigdom.

Vindkraftgribbene i Ontario har hatt enda lettere spill enn i Norge: – Inngåtte avtaler og forpliktelser kommer til å belaste provinsens innbyggere i ennå et tiår framover, ifølge kommentatoren Babatunde Williams i Spiked. Hvorfor gikk det så galt?

Reine skogen av vindturbiner i Ontario

De første kontraktene under GEA garanterte produsentene, i hovedsak vind- og solkraftverk, betalt for nesten 100 prosent av installert kapasitet, enten strømmen ble produsert eller ikke. I 2015 opererte vindkraftverkene f. eks. med mindre enn en tredels kapasitet i 58 prosent av tida. 

GEA-kontraktene garanterte i tillegg en kraftpris langt over markedspris, i mange tilfeller 40 ganger så høy! I de nyere kontraktene får kraftverkene fortsatt betalt for all strøm som genereres, enten den konsumeres eller ikke. Hårreisende nok, men det er altså en forbedring fra tidligere.

Allerede i 2015 kom delstatens riksrevisor Bonnie Lysyk til at befolkningen hadde betalt 37 milliarder canadiske dollar (ca. 250 mrd. NOK) over markedspris for strømmen, og at det ville bli nye 133 milliarder (vel 900 mrd. NOK) i perioden 2015-2032.

I april i år var markedsverdien av all kraft fra vindkraftverkene i Ontario på bare 4,3 mill. dollar (28 mill. NOK). Myndighetene betalte likevel ut nesten 185 mill. dollar (1,2 mrd. NOK). Dette er over 40 ganger markedspris, så hvor er forbedringene?

Har noen av disse havnet andre steder enn der de skulle?

Jeg tror det er for naivt å kalle politikere som inngår slike kontrakter med skattebetalernes penger naive. Det lukter av korrupsjon og organisert kriminalitet, av ymse typer kickbacks og returprovisjoner. Mye lukter også i utbyggingen av norsk vindkraft.

Det liberale partiet som stod bak GEA, oppnådde velfortjent sitt verste valgresultat i sin 161 år lange historie og ble nesten utradert i valget i 2018, etter 15 års rent flertallsstyre. Fornybar energi er i dag et bannord i Ontario.

Doug Ford, som overtok, går hardt til verks og bruker mye penger på å bli kvitt de vanvittige kontraktene. Han hevder det uansett blir billigere enn å beholde dem. Og han har befolkningens fulle støtte, ifølge Babatunde Williams i Spiked.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dag 11 i rettssaken mot Assange:

Vietnam-varsleren Daniel Ellsberg i retten.

Forrige innlegg

Tyskland vil ut av North Stream 2 – klemma fra USA:

Vil betale $1,2 milliarder for gassterminal til USA-gass.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.