POSTED IN Olje-Energi, Russland

Oljeprisen:

Nå sitter Russland i førersetet.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Den viktige nyheten vi gikk glipp av denne uka: Russland vippet Saudi-Arabia fra tronen

Av Pål Steigan -10. januar 2021

Mens USA demonstrerte for all verden at landet mer og mer blir en bananrepublikk og at det ikke vil bli unngått med en ny president, skjedde det et drama i oljebransjen: Saudi-Arabia måtte overgi tronen til Russland.
____________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Steigan.no
____________________________________________________________________________

Striden handler om «det marginale fatet», altså hvem som har de laveste marginale kostnadene i oljeproduksjonen. For den som har de laveste marginalkostandene, kontrollerer markedet. Dette skriver oljekommentatoren Tom Luongo.

EIAs rapport for 2020 om breakeven i oljepransjen går det fram at Saudi-Arabias marginalkostnader er på 64 dollar fatet, mens Russlands marginalkostnader ligger på 42 dollar fatet.

Men det viser ikke hele bildet. Russlands kostnader betales i rubler, en valuta som landet har total kotroll over etter å ha frigjort seg fra dollaren i årene etter 2014. Saudi-Arabia er derimot fullstendig knyttet til dollar og alt som skjer med dollaren slår rett inn i deres oljeindustri.

Så skjedde det som er den store nyheten: Saudi-Arabia gikk inn for å senke oljeproduksjonen i OPEC, men måtte godta at både Russland og Kasakhstan kunne øke sin. Det er ikke veldig store mengder det er snakk om, det viktige er budskapet det sender: Saudi-Arabia er ikke lenger den som setter prisen i oljemarkedet. Den rollen er overlatt til Russland. Saudi-Arabia har kapitulert. Maktskiftet foregikk helt udramatisk, men det vil ha langtrekkende virkninger.

Samtidig er Venezuelas og Irans tid som oljemarkedets pariaher over. De er på vei tilbake igjen. Sentralt her er Irans avtale med Kina om at kineserne skal investere 400 milliarder dollar i Irans oljeindustri.

Og det er ingenting USA kan gjøre med dette. Donald Trump prøvde å gjøre USA sjølforsynt med olje for gjennom det å få et strategisk grep om oljemarkedet, som for eksempel å nekte Tyskland å ferdigstille Nord Stream 2. Det ble gjort ved en massiv lånefinansiert satsing på skiferolje. Det forsøket har nå offisielt mislykkes.

Denne grafen fra Trading Economics viser at USA nedgang som oljeprodusent begynte tidlig på 1970-tallet. Den varte til omkring finanskrisa og fra 2010 begynte produksjonen å stige vldsomt. Det var «skiferoljerevolusjonen» som alle USA-venner satte sine håp til. Denne boomen hadde vist tegn til å være over på slutten av Obamas periode. Men fra 2016 kjørte Trump inn stimuleringstiltak for USAs oljeindustri og klarte å drive produskjonen til «all time high». Utsiktene virket lyse og Trump kunne bruke skiferalje som utenrikspolitisk verktøy.

Men dette prosjektet var bokstavelig bygd på sand, eller ekstrem lånefinansiering. I 2020 passerte skiferoljeindustrien toppen, og det ser ut til at det nå er over for alvor.

Dette varsler at Joe Biden skal få noen svære problemer å bakse med, og at der USA/Saudi Arabia tidligere kunne sette reglene, er det nå Russland som gjør det. Dette vil igjen ha dramatiske virkninger på det globale valutasystemet, som allerede er vaklevoren som det er.

Forsidebilde: Thái An

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • » For den som har de laveste marginalkostandene, kontrollerer markedet»

  Flott. Europa ser ut til å få stor nok tilgang på energi, fra flere aktører. Og energi er viktig for å slippe slit og frost.
  Så kan merkantlistene bedriver politikk og underby hverandre i pris.
  Vinterlandet Norge har nok energi til eget bruk heldigvis.
  Og vi trenger ikke å bli med på dette makt-politiske spillet, – hvis vi ikke vil.
  ( Og/eller hvis vi har ledere som ser forskjell på penger og nasjonens forutsigbare velferd.)

  Svar
 • Det beste er kanskje at US$ taper sin verdi som global «bytteverdi», noe som vil føre til at globaliztene må grave svært mye dypere i sine lommer for å betale for «fargerevolusjoner» og militære «intervensjoner» i resten av verden. Muligens vil det føre til mange færre slike «events» rundt omkring til beste for verdens befolkning? Er jo en sjangse å ta hvis du «blakker» deg på noe slikt, og ikke oppnår det du ønsker? Disse globalistene er jo svært opptatt av penger, så kanskje de ikke vil gi bort alle sine når de ikke vet om de får dem tilbake? Dessuten truer jo USA sin største kreditor Kina, det kan også bli stygt for dollaren etter hvert. Så det ser ut til at det går rett vei med «planen» til globaliztene, nemlig den vei hønasparker, rett i d*ss heldigvis. Men de kommer nok ikke til å gi opp uten kamp, så regner med mye «mannefall» på begge sider før det er over.

  Svar
 • Det kan se ut som dette først og fremst dreier seg om hvilket oljeland som enklest kan øke sin oljeutvinning når det gjelder volum. Det ser ut som Russland har flere store helt nye olje-områder tilgjengelig, mens Saudi Arabia derimot stort sett bare utvinner olje bare fra gamle olje-områder.
  https://www.abcnyheter.no/penger/2020/02/11/195648584/haper-russisk-oljefelt-skal-skape-100-000-arbeidsplasser
  For å øke oljeutvinningen i Saudi Arabia må landet benytte såkalt EOR (enhanced oil recovery) mot eksisterende oljefelt for å øke utvinningstempoet. Dette gjøres feks ved å bore nye brønner i eksisterende oljefelt og ved å legge inn mer pumping og økt kunstig trykkstøtte. Men dette koster penger og det er ikke sikkert at slike investeringer er lønnsomme. Dessuten trenger Saudi Arabia store oljeinntekter for å finansiere landets sosiale utgifter bla for å kunne importere store mengder varer og tjenester fra andre land. Det neste som kan skje er at Saudi Arabia vil oppleve fall i sin oljeutvinning.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forsvarets styrker brukes i utlandet.

Nord-Norge ligner mer og mer på en USA-base.

Forrige innlegg

Fred, avspenning og nedrustning i sikte?

Nei, Biden utnevner stadige nye krigskåte folk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.