POSTED IN Økonomi

Oljefondet:

En sparegris for det norske folket eller for kapitalkreftene?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Oljefondet medskyldig i bedrifts-nedleggelse

Norges EØS-avtale var et plaster på såret for norske EU-tilhengere. Gjennom EØS-avtalen ble resultatene av EU-folkeavstemningene nærmest nullet ut. 


Den politiske elite fikk det som den ville. Med landsmoder Gro i spissen lurte de oss inn i EU via EØS. «Harmonisering» er nå blitt viktigere enn reservasjonsrett og sjølråderett. 


Etter folkeavstemningen i 1972 sa SVs Finn Gustavsen det sånn: «Vi vant folkeavstemningen, men har tapt hver eneste dag etterpå.» 
Mange mener at norsk EU/EØS-kamp også må være  en kamp mot den politiske elitens undergraving av norsk sjølstyre, og at EU/EØS bare er et eksempel.

Vi ser stadig eksempler på at norske arbeidsplasser går tapt pga vår EU-tilknytning. EØS/Schengen-avtalene har bl.a. gitt oss uregulert import av arbeidskraft, anbudsregler som tjener de store og flytting av norske bedrifter til billigere land. Nylig ble det kjent at den lønnsomme bedriften Elko på Åmot skal legges ned. Neste år flyttes produksjonen til Tyskland. Oljefondet er en av bedriftens eiere. De stemte ikke i mot nedlegging.

Innlegget er henter fra medlemsbladet til Drammen Nei til EU

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  20 juni 2020 10:47

  Jeg er imponert over kineserne som har brukt sitt handelsoverskudd til å bygge ut tospors høyhastighetsbaner, broer, motorveier og annen infrastruktur. De har bygget landet for fremtiden på en måte som har gitt titusenvis av arbeidsplasser. Norge har nok med å lappe på fortidens mangler istedenfor å bygge landet ut for kommende generasjoner. Og jobbene og skattepengene skal ut til EU.

  Svar
  • «De har bygget landet for fremtiden på en måte som har gitt titusenvis av arbeidsplasser»

   Ja, den kinesiske ledelsen ser ut til å være smarte, de ser at penger bare er tall i en nasjons dugnadsregnskap. Men/og det er nok ikke arbeidsplassene som er viktig; men (det fysiske) resultatet av arbeidet.
   I vesten, og Norge, tror våre edere at investering i eiendommer i London og kjøp av aksjer i Facebook er en mer lønnsom investering for framtidige generasjoner enn å bygge ut og forene nasjonens komminikasjonsårer ( digitale eller fysiske) og landets forfalte vann & kloaksystem. Penger er visst viktigere enn bruk av arbeidskreftene for å lage langsiktig velstand i egen nasjon. Hvilke bakmenn er det som har lært oss slik pengetenkning?

   Svar
 • Urovekkende at en lønnsom bedrift slik som Elko flytter sin produksjon til Tyskland. Fabrikken har avansert produksjon. Norge har billigere strøm enn Tyskland. Det ligger ikke an til store lønnsøkninger i Norge. Norsk vekslingskurs er lav og gunstig. Men likevel skjer altså dette. Hva blir neste bedrift som flyttes ut av landet? Kombinasjonen av ny-liberalisme, frihandel og globalisering kan bli veldig destruktivt for Norge framover. Norges avsides beliggenhet sammen med liten befolkning er nok et økonomisk handikap.
  https://www.dn.no/industri/industri/elko/karoline-nystrom/franske-eiere-legger-ned-norsk-superlonnsom-fabrikk/2-1-826793
  .
  Oljefondet investerer bare i bedrifter i utlandet, og flere av disse bedrifter er direkte konkurrenter til norske bedrifter. Og i dette tilfellet eier en av disse bedriftene altså en fabrikk i Norge. Det spørs om oljefondet har et helt fritt mandat. I sin tid ble feks Saudi Arabia tvunget av USA til å investere store deler av sitt oljeoverskudd i verdipapirer i USA. Lignende regel kan også gjelde for Norge mht til å investere i vestlige land.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tysk ambassadør:

US-troppene er i Europa for å sikre USAs makt.

Forrige innlegg

Atlanterhavrådets president:

Det går mot slutten for Nato.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.