POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Ola Tunander om krigen i Ukraina:

Den ble fremprovosert fra vest.

15 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I dette videointervjuet med Ola Tunander, professor emeritus ved fredsforskningsinstituttet PRIO, går vi bak det daglige nyhetsbildet for å se på årsakene til krigen i Ukraina. Det russiske angrepet 24. februar omtales i Vesten som et uprovosert angrep, som om det nærmest kom som lyn fra klar himmel. En rekke politiske valg og handlinger viser derimot at angrepet langt ifra var uprovosert.

Krigen er et resultat av bevisste valg fra vestlig side fra 1990-tallet og til i dag. Tunander sier at USA ville ha krig, og at også militære rådgivere rundt president Zelenskyj ønsker en storkrig mot Russland. Dette er altså ikke en imperialistisk krig fra Russlands side, slik mange på venstresiden hevder.

Samtalen kommer bl.a. innom NATO-utvidelsene østover, som skjedde stikk i strid med løfter gitt til Sovjetunionens ledere. Den tar for seg Maidan-opprøret og kuppet i Kiev i 2014, ukrainske nazisters innflytelse, krigen mot Donetsk og Lugansk som har rast siden 2014, Minsk-avtalen fra 2015, spørsmålet om atomvåpen kloss opp til den russiske grensen, om Pentagons støtte til biologiske laboratorier i Ukraina, og om sabotasjen mot gassrørledningen Nord Stream 2.

Innlegget er hentet fra Spartakus

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

15 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  7 oktober 2022 11:20

  Jens Stoltenberg hadde mareritt i natt: diplomati, nøytralitet, nedrusting, folkerøystingar.

  So vakna han klokka 1100 og kunne gleda seg over at Nato i det minste framleis hadde full kontroll på Nobel-komiteen.

  Svar
  • Men…men, Nobelkomiteen er jo upolitisk ! ;-)

   Tilogmed land med politikere som går til angreps-kriger kan jo dele ut Nobels Fredspris. ( Uten å rødme?)
   Og antagelig uten at en disiplinert befolkning bryter ut i gapskratt. (?)
   Jeg har hørt ville rykter om at de feirer 17 mai også.

   Svar
 • Det er å slå inn en åpen dør. Alle som søker litt vet alle kriger som berører Europa initieres fra vest, fra Wall Street og City of London. Når bandittstaten USA ble opprettet ble landet etterhvert arnestedet for de fleste kriger, revolusjoner, sult, pandemier og massedød i hele verden. USA var landet hvor frimurer og illuminati tok makta og i er sømløst og velintegrert i systemet, i skjul bak presidenter som de ansetter, avsetter eller dreper på samme måte som eier de alle politikerne av betydning. Det er et bisarrt teater der betingelsesløs «bend over» villighet for sine sponsorer er viktigste egenskap. I dette inngår også kontroll på høyesterett som alltid er klar til å «bend over» når det kreves. Denne deologien som driver banker og finans (Wall Street) eier landet. Krig er kun en del av mange lønnsomme forretningsmodeller, som pandemier, vaksiner, våpensalg, energi etc. Mangel på fiender løste man ved å skape dem selv. Man skapte politiske ideologier for å få igang uro og konflikt i den hensikt å få krig. Krig er lønnsomt, som bare forbigås av gjenoppbyggingen. Så krig varmer i begge endene. Europa er gjenoppbygget etter WW2 så nå er det på tide å knuse verdensdelen igjen. Europa og Asia er de mest lønnsomme verdensdelene å knuse for å bygge opp. Afrika er uaktuell.

  Svar
 • «Forsvaret starter opptrening av ukrainske soldater i Storbrittania», forteller NRK innimellom hyklersk kliss om fred, frihet og menneskerettigheter, og et spark til Belarus. Flaut.
  «Militært nærvær på Svalbard». USA som hovedfiende nummer en, norge nummer to. Våpen fra Kongsberg, soldat-trening i norsk regi, amerikanske baser hvor norsk lov ikke gjelder. VIL norge bli bomba?

  Svar
 • «Uprovosert»-ordet må med hver gang, så det hamres godt inn. Jeg lo litt da Karen Jean-Pierre glemte seg en gang, spolte tilbake og startet setningen på nytt med ordet på plass.

  Svar
 • Jeg skal prøve å holde meg unna politikk for å beskrive hva jeg mener om denne Ukraina – Russland konflikten og det som nesten ser ut som begynnelsen på en tredje verdenskrig.

  Når man samler brikkene på det geopolitiske sjakkbrettet virker det som om denne konflikten har sitt utspring i en dyster maktkamp mellom Russere, – den vanlige Ukrainer, Khazarene og USA !
  Konflikten med Khazarene går over tusen år tilbake, men for ikke å gjøre dette for komplisert kan man begynne med Oktoberrevolusjonen som faktisk ble utført av det man kaller de falske jødene – nemlig Khazarene.

  Khazarene, eller Ashkenazi, styrer etter min og andres mening denne verden i dag, eller prøver faktisk i det minste en dag virkelig styre denne planeten. – Nevner Rockefeller Rotschild osv .
  Zelensky har kommet med mange sinnssyke kommentarer og har løyet gjentatte ganger for å prøve å lure NATO til å starte tredje verdenskrig, men å oppfordre til forebyggende angrep på Russland for å «hindre» et atomangrep må være hans mest vanvittige kommentar til nå !

  Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sa at fremveksten av atomvåpen i Ukraina ville være en «gylden drøm» for Washington og jeg er ikke uenig, – dette er USAs krig mot Russland og Norge og Europa logrer og følger velvillig med!

  Det er makter i Ukraina og USA som hater Russland og det har de gjort i uminnelige tider, en god del av disse skallene har tilholdssted I USA !

  Vi opplever nå at khazarene virkelig er på farten, de planla og gjennomførte en farget revolusjon i Ukraina med hjelp fra både England og USA og målet med det hele var da å snu hele verden mot Russland med en ganske så hensynsløs og falsk propaganda!

  Det har blitt gjort mye ut av det faktum at det er engelsktalende leiesoldater involvert i offensiven mot russerne, men sannheten er at de fleste leiesoldatene ikke er fra velstående vestlige nasjoner
  men de fleste troppene kommer faktisk fra de fattige landene i Øst-Europa ! – De blir betalt store summer for å delta i kampen mot Russland og hvis de overlever kan de muligens ha nytte av av disse pengene – Men det er VI som betaler for denne galskapen !

  Dette er komplisert, men jeg skulle ønske at flere forstår mer av bakgrunnen for denne konflikten og ikke oppfører seg som vettskremte høns!! ;) – Den Norske regjeringa blant annet !

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  7 oktober 2022 18:43

  Nobelkomiteen gjer sitt beste for å auka fiendskapen i Vest mot Russland og Kviterussland. I Nobels ånd? Gløym det. Nato sjølv kunne ikkje ha piska opp og sementert russarhat meir effektivt.

  Ein prisvinnar granskar Sovjet sine gamle synder. Ein prisvinnar granskar Russland sine nye synder. Den tredje er opposisjonell i Kviterussland.

  Vesten sine eigne synder er dermed kvite som snø, og utsikter til fred knapt til å tenkja på. Stakkars Alfred Nobel som får namnet sitt skjemt.

  Svar
  • Dette var ikke i Alfred Nobel`s ånd. «noen» bruker dette for alt det er verdt. «Glorien» begynner å bli trang etterhvert … I den utstrekning skamfølelsen i de kretser er tilstede. Nobelkommitèen bruker denne muligheten politisk; derom hersker det ingen tvil. Og de vet dessverre utmerket godt hva de gjør … DESSVERRE!

   Svar
 • ‘Her går tollerne om bord på de russiske fiskebåtene
  Vi har iverksatt arbeidet med økt, uniformert tilstedeværelse fra Tolletaten i de aktuelle havneområdene, sier tolldirektør’.
  nrk.no/tromsogfinnmark/tolletaten-kontrollerer-russiske-fiskefartoy-i-tromso-_-kan-fore-til-mistenkeliggjoring-1.16131935

  Mens i amerikanske atomubåter i Tromsø er det ingen adgang for norske tollere. ;-)

  Svar
 • Det som er et av de største og forholdsvis ukjente «mysteriene» vedrørende den andre verdenskrig er at Nazi-Tyskland og Hitler faktisk ble skapt av Storbritannia og USA, og vi kan vel på samme måte si at de samme maktene på samme måte også har skapt nazistene i Ukraina i dag.

  Opprettelsen av Nazi Tyskland skyldes ikke bare innsatsen til England og USA, men også khazarene,
  den regjerende kongefamilien i London og Hasidim (ultrareligiøse jødisk sekt) i USA og i Sveits.
  De «berømte» tyske SS-troppene ble opprettet og trent av offiserer i England. – Coaching og trening fant sted i nærheten av Paris, hvor britiske offiserer i treningsleirer dannet ryggraden i de fremtidige SS-
  divisjonene i Tyskland. (Fakta)

  På grunnlag av fakta burde vi nok være litt mer ydmyke overfor historien og ikke sende norsk militær
  ekspertise til England for å trene opp Ukrainske mordere – For dette har egentlig ikke noe med
  selvforsvar å gjøre men det å forlenge krigen og lidelsene for det Ukrainske folk og skape noe vi til slutt ikke har kontroll over !

  jeg selv ville betraktet den Norske innsatsen i dette dilemmaet som en krigserklæring dersom jeg hadde vært Russer og jeg aksepterer ikke at den Norske befolkningen skal bli trukket inn i dette.
  Det er nesten latterlig at vi er ansvarlige for å dele ut Nobels Fredspris –

  SUKK

  Svar
 • Slik jeg ser det er det som nå skjer en fremvekst av noe uhyggelig i Ukraina (også i USA og andre deler
  av den vestlige verden )– Dette er fremveksten av de samme maktene som i sin tid ønsket å utslette det
  Russiske folk !

  Det som skjer vedrørende denne ukrainakonflikten er slettes ikke ukjent og har mange likhetstrekk med historiske hendelser i «nyere» tid selv om vesten har vært ganske så likegyldige til dette.
  Den Russiske Oktoberrevolusjonen var selvfølgelig Antirussisk og ble i sin tid gjennomført ved hjelp av Khazar-penger fra London, nemlig fra -`The Rothschilds` !

  Det er et kjent faktum at de samme maktene eller aggressorene som planla og gjennomførte
  oktoberrevolusjonen i Russland er de samme maktene som i nyere tid gjennomførte en farget
  revolusjon i Ukraina og som igjen gjennomførte dette med hjelp fra både England og USA.

  Målet med denne konflikten er å vende verden mot Russland, – dette erfarer vi nå (Det er vel ingen tvil),
  vi får bare håpe at deres monstrøse planer ikke går i oppfyllelse! – Dette er ikke politikk, dette er hat som historisk strekker seg langt tilbake og har blant annet sitt opphav i fordrivelsen av Khazarene !

  Svar
 • Hva vet vi egentlig i vesten om Russland og Ukraina? – svært lite faktisk ! Den vestlige verden, med få unntak, er «lykkelig» uvitende om de demografiske, historiske og kulturelle realitetene i dagens Ukraina og Russland.
  Politiske og geografiske grenser, – uansett hvor vilkårlig de enn er opptegnet, er våre vestlige sinn
  ekvivalent med at etniske grenser både må og skal respekteres, men det er nok ikke like lett å forstå
  med hensyn til Ukraina og Russland.

  Hva er egentlig Ukraina? – Fakta er at Ukraina før 1920 kun var et geografisk «konsept», hovedsakelig
  i form av flere provinsielle underavdelinger av det Russiske Imperiet og fakta er at Ukraina som en
  selvforsynt politisk enhet med definerte grenser aldri hadde eksistert før 1920 !
  Så dersom man spør hvilke landområder som utgjorde Ukraina som en internasjonalt anerkjent
  enhet eller land før dens fremvekst i USSR på 1920-tallet, så er det faktisk ikke noe svar på dette!.

  Svar
 • Forestillingen om at Ukraina er en suveren stat er selvfølgelig ikke riktig da dette «landet» faktisk er en underdanig konstruksjon av det kollektive vesten, og alle spor av det vi kan kalle sjølstyre ble frivillig gitt avkall på av sin egen korrupte og forræderske politiske elite etter «uavhengigheten» i 1991.!

  Dette er ikke noen vanlig territorial krig – Dette er hatets krig og jeg tror det finnes nok av svar vedrørende hvem som egentlig startet den – og «beklageligvis» ikke Russland selv om media vil at skal tro dette !

  God Helg

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ikke la deg lure av vestlige meldinger fra Ukraina.

Ukrainerne tar tomt land, russerne byer.

Forrige innlegg

Strek i regningen for sabotørene?

Et av Nord Stream 2-rørene er uskadet og kan sende gass til Tyskland

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.