POSTED IN USA

Økonomisk krise forsterket av korona?

USA trekker også tropper fra Japan og Sør-Korea.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Truslene fra USA om å trekke ut tropper i ulike land har en dobbelt funksjon og kan derfor tolkes politisk i flere retninger.

Det kan være uttrykk for økonomisk utpressing fra USA, de vil få andre til å betale mer for alle USAs baser i utlandet. Men det kan også være uttrykk for Trumps uttalte politikk: MAGA (Make America Great Again): eller America first.

Personlig ser jeg på dette som uttrykk for begge deler. USA må ha mere penger for å dekke gigantiske underskudds-prosjekter og -budsjetter. Men landets muskler er svekket og de trenger å konsentrere seg om en gjenoppbygning, dvs. en reindustrialisering av landet. Uten at det skjer vil landet fort forvitre til en annenrangs nasjon, noe som faktisk skjer i dag. 

Uten grunnleggende reformer i USA, utdannelse, helse og industripolitikk vil landet fort falle akterut i konkurransen med de fremvoksende statene, særlig i Asia. Ingen land kan i lengden tillate seg å tape store grupper hjernekraft gjennom et privatisert utdanningssystem hvor det er foreldrenes lommebok som avgjør hvem som får høyere utdanning.

Dette merkes ikke i økonomien år for annet, men etter tiår med mislighold. Dette er et av USAs fundamentale problemer som det ikke gjøres noe med. Det er et fundamentalt og kronisk politisk problem.

At USA trekker ut soldater fra andre land skyldes sikkert flere forhold, men det viktigste er igjen at det vitner om en nasjon som har sett sine beste dager. Det vil redusere spenningsnivået i de områdene hvor det skjer og jeg ser derfor på dette som en god ting.

Knut Lindtner

Diplomat: Trump ønsker å trekke USA-styrker ut av Sør-Korea og Japan.

Kuttene i Tyskland ser ut til å være begynnelsen.

Av Jason Ditz

Den avgående USA-ambassadøren til Tyskland Richard Grennel ser endelig ut til å takle kunngjøringen om at USA vil trekke troppene sine ut av Tyskland. Han sier det er i tråd med Trumps linje. Nå vil han også kutte USA-soldatenes tilstedeværelse i Japan og Sør-Korea.

Grennel sier han tror ikke at dette sender noen feil signaler fordi dette har vært Trumps mening hele tiden. Utplasseringen av USA-soldater utenlands koster altfor mye.

Hvis hverken Sør-Korea eller Japan gir etter for USAs krav er det tegn på at USAs dominerende posisjon er i ferd med å ta slutt.

Når Trump henvender seg til Sør-Korea er det mest sannsynlig at administrasjonen hans prøver å  skremme mer penger ut av dem etter måneder med mislykte forhandlinger.

Trump har alltid ventet å få mere penger fra Tyskland, men det er lite sannsynlig.

Meningsmålinger har vist at mens meningen til politikerne i Tyskland er delte, så foretrekker velgerne at USA heller trekker seg ut enn at det skal brukes mer penger på det militære. 

Die Linkes parlamentsmedlemer er entusiastiske når de sier at USA-kuttene kan spare penger.

Sør-Korea har allerede tilbudt en betydelig økning, men langt fra Trumps uhørte krav.

Det er ventet at Japan også går mot de gigantiske kravene fra USA.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Bao Menglong

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • «At USA trekker ut soldater fra andre land skyldes sikkert flere forhold, men det viktigste er igjen at det vitner om en nasjon som har sett sine beste dager.»

  Dvs. av tidligere presidenters politikk, som stort sett har blitt hyllet av de fleste norske politikere og norsk media.
  Når vår allierte (? !) trekker styrker ut istedet for å starte kriger, blir presidenten latteliggjort og kalt uansvarlig. Bl.a. av utenriksminister/forvarsminister Søreide.
  – Og en samlet norsk statsfinansiert presse.
  Trist og farlig.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oberstløytnant:

Norge er nå uten eget forsvar av landet.

Forrige innlegg

Flertall av velgere i USA:

Landet er ute av kontroll.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.