POSTED IN Kina, USA

Oberstløytnant:

Var Pompeos reise i Asia for å samle motstand mot Kina vellykket?

0
Print Friendly, PDF & Email

Mislykket Pompeo-reise?

 Esper og Pompeo fra Pentagon og State Dept. reiser nå videre til Maldivene og Indonesia for å få støtte mot Kina. Inntrykket fra kommentarer er.

-Sør-Korea ble ikke besøkt. Det må bety at under Espers ‘rekognoseringstur’ i Asia for å agitere for ‘alliansen’ mot Kina i september, må han allerede ha fått klar melding med et NEI. 

-Statsminister Suga har ytret de eneste kommentarer etter møtet med de to fra Washington, som var at Japan ønsker å drive mer handel med Kina, og absolutt intet om ‘alliansen’. 

-Fra India er det kommet melding etter møtet med amerikanerne. USA vil støtte India i en konflikt med Kina, men intet om at India vil støtte USA i en strid.

-Fra Sri Lanka meldes at landet vil være nøytral i konflikter. De har meget gode forbindelser med Kina i Belt- and Road-programmet. (BRI)

-Maldivene og Indonesia venter, Indonesia har allerede sagt NEI til å være vertskap for amerikanske droner. Som motsetning er politisk og økonomisk skakkjørte Malaysia vertskap for droner. Det bør kunne holde for selv USA.

Snur gamle asiatiske venner ryggen til USA?

Slutning: Asiatiske land vet å ta vare på seg selv. Tiden da USA kunne presse med penger og kanonbåtdiplomati er over. Mest utsatte land er Filippinene med forsvarsavtale med USA og en liten flyavdeling stasjonert på Palawan i fredstid. 

Det er sannsynligvis for å ‘beskytte’ filippinske skip i Sør-Kinahavet og bistå amerikanske krigsskip som seiler der av og til, hvis de skulle bli truet av kinesisk kystvakt som opererer ved de kunstige øyene. Duterte har nå svingt tilbake til å bli positiv overfor Kina i forsøk på å komme i gang med gassutvinning på feltet som Kina og Filippinene ble enige om i 2018, men lagt på is av amerikansk press. 

Nå er det kommet melding om Esper-Pompeos møter på Maldivene og i Jakarta. Bare leksa som Pompeo lirer av seg om Kinas trussel mot frihet og rettferdighet er referert, intet om vertslandenes reaksjoner annet enn at de ønsker å være venner med alle land.


Fra Kina kommer det tørt fra viseutenriksministeren at Pompeo er født i feil tid, som vil holde resten av verden fattig til USAs fordel. Den tid er slutt. Nå samarbeider Asia til felles fremgang.

Demokratene er motstandere av de republikanske fremstøtene i Asia, lansert av en gruppe på femten i Representantenes Hus kalt China Task Force. De har laget en liste med 137 punkter som dekker sikkerhetsmessige saker, informasjon, teknologi osv. Det ser ut som Trumpadministrasjonen jobber for denne gruppen, ved å starte med det sikkerhetspolitiske les: militære i saken. 

Hva demokratene EGENTLIG mener er usikkert, men vil vise seg dersom Biden blir president. Dersom Trump blir gjenvalgt vil Asia kunne gå dystre tider i møte. Mye vil avhenge av hvor mye Covidgalskapen kommer til å påvirke økonomien i de forskjellige land. 

Einar Magnus Ødegård, oberstløytnant ute av tjeneste

Forsidebilde: Pawel Janiak

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Når politikere ikke tåler kritiske spørsmål:

Da nærmer vi oss et politisk vendepunkt.

Forrige innlegg

Debatt på litteraturhuset i Trondheim:

Koster korona-stengningen for mye?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.