POSTED IN Endring av politikken, Krig-fred

Oberstløytnant om det store globale sjakkbrettet:

Det er sammenhengen her som er viktig, ikke lokale enkelthendelser.

0
Print Friendly, PDF & Email

Bevegelser

1. NORGE. 

Når utenriksministeren beskylder Russland for å ha stått bak hackingen mot Stortinget tar hun et meget langt og aggressivt skritt. PST har fått kalde føtter etter flausen med å arrestere en russer som  hadde vært tilstede i Stortinget, de rykket ut og sa at de ikke hadde beviser for at Russland stod bak datainnbruddet. 

Russerne fremstilles hele tiden så klønete at de ikke klarer skjule sine spor. Eller passer dette bare så altfor godt inn i USA nye kald krig-strategi hvor Norge blir en fremskutt bonde på det globale sjakkbrettet?

En jeg kjenner fra min tid i Forsvaret som kanskje var den aller fremste datamannnen i uniform, sier at datainnbrudd går gjennom mange servere som har spesialprogrammer for å skjule avsender. Slik er det i de fleste profesjonelt utførte hackinger umulig å finne avsender uten å ha tilgang til hva han kaller enorm datakraft. Det har de neppe i Oslo, men slike kjempemaskiner finnes i stormaktene, fortsatt iflg. min kontakt. 

Hva er hensikten med å beskylde Russland for datainnbruddet? Jeg bare undres: Vil hun prøve å bygge opp en russisk ‘trussel’ mot Norge som fordrer et sterkere militært samarbeid med USA? 

Forhandlinger ble varslet om Colocation of Bases (COB), og en offiser fra USMC har uttalt at ca. 1000 soldater vil bli på Setermoen fra januar til mars. Samtidig skal UK øve inntil 1000 ‘North of Arctic Circle’ (Royal Marines). Alle de utenlandske troppene opererer bare under eget luftherredømme og er dessuten sjøtransportert som normal.

 

Derfor vil det med sikkerhet bli betydelige både fly- og sjøstridskrefter der nord når januar 2021 noteres. Kan det hele indikere at ‘noe’ forberedes, kanskje som jeg forsiktig antyder som konsekvens av spetakkel i Asia og sperring av sjøtransporter nord for Eurasia? De tre russiske atomdrevne isbryterne som skal lede konvoiene med handelsskip er snart ferdig bygd.  

Den første av de store isbryterne forlot St. Petersburg 22. september for å seile til Murmansk. Den er bygd for å passere 3 m tykk is. De to resterende isbryterne er under bygging. Putin vil ha 13 isbrytere i alt i sin Arctic Fleet står det i en melding fra Moskva, funnet på nettet.

Det betyr at allerede nå kan konvoier starte avhengig av isforholdene.

2. MALAKKASTREDET.

Den 10. oktober meldes at USA plutselig og overraskende hadde fjernet den indonesiske forsvarsministeren fra sin liste over ettersøkte terrorister, han var i tidligere statsminister Suhartos styre en fryktet sikkerhetsoffiser som ble beskyldt for mange ugjerninger. Ikke bare fjernet fra terrorlisten, men også invitert til Pentagon. Besøket skal finne sted senere i oktober og er planlagt å vare i fire dager.  

Dette er alarmerende nytt, hva er grunnen til USAs bråvending? Indonesia med 200 millioner mennesker på 22 000 øyer prøver å stå utenfor konflikter, og har et lunkent forhold til USA og et litt bedre forhold til Kina og Belt-and-Road-programmet. 

Forsvarsministerens visitt til USA må vi anta har noe med den kommende utvikling i Asia å gjøre, sannsynligvis Malakkastredet. Stredet er ca 500 NM langt og ligger med Malaysias fastland i nordøst og Indonesias Sumatra i sørvest, der en betydelig del av verdens skipsfart passerer. Hva USA ønsker/krever av Indonesia kan være så mangt, som baser, fri bruk av luftrom og mer. 

Om også meget svake Malaysia med sine 40 millioner innbyggere blir trukket inn til ‘samtaler’ i USA skal interessant å se.

Noe skjer, imens fortsetter den grove amerikanske ordbruken mot Kina som omsider tar litt til motmæle. Viktigere er kanskje at president Xi mandag inspiserte sitt marinekorps som har base på Hainan, dagen etter var det flåtebasen på øya sin tur. Beredskap ble understreket iflg. flere kilder. 

Oberstløytnant utenfor tjeneste Einar Magnus Ødegård

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israel innrømmer nå:

Vi angriper Syria.

Forrige innlegg

Bøhler utløser strid i Oslo Ap:

Lokallagsleder: En katastrofe for Ap

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.