POSTED IN Norge

Oberstløytnant:

Er det USA som styrer norsk etterretning?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Etterretningstjeneste for USA – på slavekontrakt?

Av Oberstløytnant Einar Magnus Ødegård

Ugraderte kilder forteller ganske detaljert at norsk etterretningstjeneste arbeider med flere lyttestasjoner, fly, radarstasjon og overflateskip. Virksomheten er med all sannsynlighet mest rettet mot Russland, og resultatene er av største interesse for NATO og USA.

Artikkelen er et utdrag fra den nylig utkomne boka til Einar Ødegård: Verneplikt (Snøfugl forlag)

 Hva Orion-flyene fra Andøya bedriver når de flyr lange tokt nord for Russland vet jeg ikke, heller ikke hva norske U-båter og etterretningsfartøyer bedriver i havområdene under. Foreløpig har russerne ikke reagert med annet enn irritasjon over den norske, ganske frekke etterretningsvirksomheten. Merkelig nok har Vardø-radaren og lyttestasjonene fått stå i fred for russiske angrep.

Om slik tjeneste kan bemerkes at russerne har sine tilsvarende skip i havområdene utenfor amerikanske baser rundt om i verden. Uten avtaler har stormaktene etablert en slags gjensidig forståelse for etterretningstjenestene de driver mot hverandre. En annen sak er at både USA og Storbritannia driver en meget aktiv spionasje mot Norge. Ved FDI4/IR4 dukket vinteren 1989 overraskende opp to liaisonoffiserer fra Royal Marines, de var ved DKØ da slike styrker drev vintertrening i Gudbrandsdalen. Offiserene ville se på innholdet i et telthus ved regimentet, men ble selvsagt avvist. Naboavdelingene på Romerike ble varslet og advart mot de frekke britene.

Det som ganske sikkert kan sluttes, er at både investeringer og drift av den norske etterretningstjenesten koster enorme pengesummer. Etterretningsstabens budsjetter er ikke tilgjengelige, men det kan med betydelig sikkerhet formodes at USA dekker mye av utgiftene.

F-35. Trakk Eurofighter seg fra anbudskonkurransen fordi kravene til flyene var spesialkonstruerte for at F-35 skulle vinne?

Da er vi ved tankekorset: Hva skal ytes i retur for å kunne disponere tilskudd til etterretningstjenesten? Spørsmålet leder til flykjøp. Da konkurransen om nye fly startet trakk Eurokonsernet seg brått vekk med sin Eurofighter. De begrunnet avmarsjen med at kravformuleringen som Norge hadde stilt ene og alene var skrevet for å tilfredsstille den amerikanske JS-35. 

Norge tviholder fortsatt på kjøp av dette flyet som ikke er egnet for norske behov. Det er skreddersydd for amerikanske operasjoner uansett hvor i verden de måtte foregå, og der supermakten har etablert luftoverlegenhet med radarstasjoner, luftvern  og avskjæringsjagerfly. I Norge vil de to siste forutsetningene mangle fullstendig. 

JS-35 krever nye flystasjoner for å brukes her i landet, støyer mer enn andre fly, men er utmerket for å angripe bakke- og sjømål. Helt enkelt er Norges flybehov mange avskjæringsjagere som kan operere fra flere baser, også de sivile lufthavnene som reservebaser. Slik kan Flyvåpenet opprettholde noe stridsutholdenhet. De to basene som skal ha stasjonert  JS-35 vil bli latterlig enkle å gjøre kontinuerlig ubrukelige med konvensjonelle, presisjonsstyrte raketter. Rullebanene kan få raketter oftere enn hva den raske reparasjonskapasiteten er. Intet luftvern garanter mot skader.

Har Norge lagt alle fly-eggene (F-35) i den samme kurven?

De to basene, og ingen andre er den største svakhet ved anskaffelsen av JS-35 som aldri nevnes. Ved et overaskende angrep og to dager jevnlig rakettbeskytning mot de to basene, vil motstanderens andre avgjørende angrepsoperasjoner mot Norge være fullbyrdet. Landets eneste framtidige forsvarsvåpen blir slik effektivt satt ut av spill. Flyene vil bli fullstendig hjelpeløse.  

Aftenposten melder i mars 2015 at på Ørland kan ikke hangarettene (hangar), betongbunkerne for ett F-16 med utsyr brukes av JS-35 fordi de er for store. Avdelingsledelsen har tilhold i en kontorbygning både i fred og krig. Elendigheten i anskaffelsen avdekkes: Flykjøpet er ikke grundig gjennomtenkt, og lyser av flygeres innpodede tro på at bare USA kan bygge flygemaskiner. Det er et direkte resultat av den tjener- eller slavelignende norske adferden over for stormakten, og at flyopplæringen foregår i USA.                

Norge oppfører seg militærpolitisk som om både den andre verdenskrigen og den kalde krigen fortsetter. Til USA er det et helt Atlanterhav. I betydelig grad er Norges framtid knyttet til handel med Europa, fiskeriressurser, og sokkelutnytting i nord. Der er Russland vår mektige nabo. Forholdet dit må søkes stadig bedret for å oppnå tillit, og ikke skjerpes med tåpelige konfrontasjoner. Fred i Norge avhenger helt og holdent av et godt politisk forhold til Russland, og ikke av å være alliert med USA.

Jeg stiller spørsmålet: Er den totale underkastelsen for USA den egentlige grunn for å tviholde på kjøp av JS-35? Andre saklige grunner finnes ikke, de amerikanske gjenkjøpene har aldri vært store. Med all sannsynlighet blir også driftsomkostningene av dette flyet langt større enn til dagens aldrende jagerflypark av F-16. Å tro at det norske forsvarsbudsjettet vil øke tilsvarende strider mot all erfaring. For å dekke behovet for penger vil bare andre virksomheter i Luftforsvaret og i de tre andre forsvarsgrenene reduseres ytterligere. Kjøpet av JS-35 er en enorm feil.

Utdrag av oberstløytnant Einar Ødegårds bok «Verneplikt» gitt ut på forlaget Snøfugl, etter avtale med forfatteren.

Forsidebilde ved Andy Thomas

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Selvsagt er norsk etterretning underlagt CIA/Mossad.

  Svar
 • Takk for tipset om boken. Har satt den på ønskelisten.
  I motsetning til de fleste her ønsker jeg et sterkt og godt forsvar, men harde fysiske og mentale krav til de unge mennene som skal gjennom dette. Som romerne sa, og som ikke uten grunn fremdeles siteres over 2000 år senere: Vil du har fred? Forbered deg på krig!
  Det at vi er nikkedukker for USA er patetisk, noe denne artikkelen viser til gangs. Jeg leser et annet sted her at russerne nå har begynt å bygge ut militæret på sine øyer opp mot Nordpolen. Det er bra. Russerne er nådeløse, og gir oss klar beskjed om at enten så står vi opp for det vi er, eller så vil stormaktene bare feie oss av banen.

  Hvorfor skulle ikke Norge ha verdens beste militære forsvar? Selv bedre enn det Sveits har?
  For å få til det er vel en av de første tingene vi må gjøre er å kvitte oss med all den dødvekten som bare vil leke med amerikansk leketøy.

  Svar
 • Jon Oftedal Roli
  9 desember 2019 15:36

  Norge er en USA lakei som eneste land som i nyere tid har plassert base med US Marines i Stjørdal og mailitært materiell. Norge er alene om slik utvikling andre land avvikøer USA engasjement og Europa søker sammen mot USA dominans gjennom Nato. De ønsker å nærme seg Russland.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Landgrabbing»:

Tyrkia forsyner seg av Syria.

Forrige innlegg

Varme og kuldeperioder etter siste istid:

Samsvarer lite med CO2.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.