POSTED IN Historie, Krig-fred, Ukraina

Oberstløytnant Douglas MacGregor:

Krigen i Ukraina må avsluttes nå før landet ikke lenger kan repareres.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Forsterkning av tabbene i Ukraina

Jo lenger krigen med Russland varer desto mer sannsynlig er det at skadene på Ukraina  ikke lar seg reparere.

Av oberstløytnant Douglas MacGregor

Artikkelen er hentet fra «the American Conservative.»

I et åpent brev med tittelen «U.S. må bevæpne Ukraina nå, før det er for sent» hevder 20 amerikanske offentlig talspersoner for krigen mot Russland i Ukraina at konflikten har nådd et avgjørende øyeblikk. For å vinne, insisterer forfatterne på, trenger ukrainske styrker en overflod av nytt utstyr, inkludert konstant etterforsyning av ammunisjon og reservedeler til artilleriplattformer, kort- og mellomdistanse luftvernsystemer for å motvirke russiske luft- og missilangrep, og ATACMS-ammunisjon som kan brukes av HIMARS med 300 km rekkevidde. Dette er nødvendig for å angripe russiske militære mål hvor som helst i Ukraina eller Krim.

I mellomtiden har den første flommen av utstyr og ammunisjon fra Washingtons europeiske allierte inn i Ukraina blitt redusert til en drypp. Daniel Fiott, en europeisk forsvarsanalytiker ved Vrije Universiteit Brussel, klaget: «Ukraina trenger maskinvare, ikke varm luft.» Like viktig er at flyktningtretthet setter inn over hele Europa.

Tyskere og ungarere mistet tålmodigheten med den ustanselige strømmen av flyktninger til Europa for en tid tilbake, men nå er polakkene i ferd med å nå metningspunktet. Polske husholdninger møter alvorlig økonomisk motvind. Polen har en av Europas høyeste inflasjonsrater – 15,6 prosent i juli – delvis forårsaket av krigen i Ukraina. Ettersom forholdene forverres om høsten og vinteren, er det ikke vanskelig å forestille seg et enormt offentlig press på Berlin, Warszawa, Praha, Paris og Roma for å få slutt på krigen i Ukraina.

Den harde sannheten er at innføringen av nye våpensystemer ikke vil endre det strategiske resultatet i Ukraina. Selv om NATOs europeiske medlemmer, sammen med Washington, D.C., ga ukrainske tropper et nytt snøskred av våpen, og det ankom fronten i stedet for å forsvinne inn i det svarte hullet av ukrainsk korrupsjon, vil treningen og den taktiske ledelsen som kreves for å gjennomføre komplekse offensive operasjoner ikke eksistere i Ukrainas 700 000 mann store hær. I tillegg er det en akutt unnlatelse ved ikke å erkjenne at Moskva ville reagere på en slik utvikling ved å eskalere konflikten. I motsetning til Ukraina er Russland foreløpig ikke mobilisert for en større krig, men det kan de gjøre raskt.

Amerikanske militære og sivile ledere ignorerer rutinemessig historiske erfaringer og hva vi kan lære av disse. Det viktigste er at de ignorerte hvor kritisk viktig menneskelig kapital i uniform er. Den utgjør ofte marginen som gir seier i krig.

Operasjon Barbarossa – Wikipedia
Operasjon Barbarossa var den tyske invasjonen av Sovjetunionen som begynte 22. juni 1941. Invasjonen innledet den tysk-sovjetiske krigen under andre verdenskrig. Det nasjonalsosialistiske Tysklands offensiv i 1941 kulminerte med slaget om Moskva og erobringen av Jelets og Rostov ved utløpet av Don. Wikipedia

Den 22. juni 1941 startet den tyske Wehrmacht sin invasjon av Russland (Sovjetunionen, red.) med flere hester enn stridsvogner. For det meste var de tyske bakkestyrkene sammensatt av infanteridivisjoner i storkrigsstil avhengig av hestetrekks-logistikk og artilleri. De tyske soldatene var uten tvil utmerkede, men bare et mindretall var utstyrt med ildkraft, mobilitet og panserbeskyttelse som var nødvendig for krigføring i Øst-Europa.

Av de millioner av tyske soldater som marsjerte inn i Russland, tilhørte omtrent 450 000 til 500 000 Tysklands mobile panserstyrke, den offensive slagmakten som tidligere hadde raskt knust sine polske, britiske, nederlandske, belgiske og franske motstandere. Disse (tyske) soldatene var de beste av de beste med brorparten av det moderne utstyret.

Det tok fire år, fra 1939 til 1943, å slite ned dette kjerneelementet til det punktet hvor storstilte tyske offensiver ikke lenger var mulig. Det sentrale poenget er at 55 000 av disse offiserene da var drept i strid (okt.1943).

Disse tyske offiserene var blant de beste og mest erfarne offiserene i hæren. De utførte de strålende manøvrene som brakte den dårlig utstyrte Wehrmacht til Moskvas porter i en krig på tre fronter – Vest-Europa, Middelhavet og Øst-Europa. De ledet den gjennom offensivene som kulminerte i kampene ved Kursk og El Alamein.

Et lignende problem plaget Luftwaffe. Tysk industri kunne skaffe moderne jagerfly, men Luftwaffe kunne ikke erstatte tapene til sine beste piloter mer enn den tyske hæren kunne erstatte sine beste offiserer.

I mellomtiden forsto admiral Isoroku Yamamoto viktigheten av menneskelig kapital i uniform bedre enn noen. Yamamoto ønsket ikke bare å slå og utslette den amerikanske flåten ved Pearl Harbor, men ønsket også å erobre Hawaii-øyene, og erklærte: «For å beseire den amerikanske marinen må vi drepe offiserene.» Yamamoto forsto hvor lang tid det tok å trene og forberede offiserer for marinen. Til syvende og sist tillot Japans angrep på Pearl Harbor amerikanske styrker å drepe det beste de keiserlige japanske væpnede styrkene hadde i luften og til sjøs.

I krig og fred er menneskelig kapital alt. Dessverre tillegger Washington dette (menneskelige kapital, red.) nesten ingen verdi og senker ivrig kravene for opptak av soldater og offiserer. Hvis denne holdningen vedvarer, og den vil sannsynligvis gjøre det, vil slappe krav innhente USAs militærvesen når våre styrker en gang møter en dyktig motstander i kamp.

Lenker i originalartikkelen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  25 august 2022 14:01

  Det er bemerkelsesverdig at den pensjonerte Pentagonrådgiveren major Douglas MacGregor er sensurert vekk av NRK, at dette er en del av virkeligheten som enkelte som styrer hva andre skal mene, ikke vil slippe til. Svært bemerkelsesverdig.

  Svar
  • Ikke bemerkelsesverdi i det hele tatt, R. K.
   Norge, med vårt ‘ frie media’, er dessverre en del av mafiaen. Trist. Og selvfølgelig farlig.
   Den norske befolkningen, Norge, – hvor er det blitt av de sunne reaksjonene/protestene?

   » Selv om NATOs europeiske medlemmer, sammen med Washington, D.C., ga ukrainske tropper et nytt snøskred av våpen, og det ankom fronten i stedet for å forsvinne inn i det svarte hullet av ukrainsk korrupsjon, vil treningen og den taktiske ledelsen som kreves for å gjennomføre komplekse offensive operasjoner ikke eksistere i Ukrainas 700 000 mann store hær. I tillegg er det en akutt unnlatelse ved ikke å erkjenne at Moskva ville reagere på en slik utvikling ved å eskalere konflikten. I motsetning til Ukraina er Russland foreløpig ikke mobilisert for en større krig, men det kan de gjøre raskt.»

   Vi har ikke politikere i Norge lengre. Vi har kun trojanske hester.
   Fei de ut.
   Stem blankt. Før vi kan så må vi pløye.
   – Og hvis blanke stemmer ikke blir regisstrert og synliggjort, er det nok et bevis på at befolkningen kun blir sett på som stemmekveg/sauer i et parti-diktatur.

   Svar
   • Blanke stemmer blir ikke registrert eller synliggjort. Om det hadde vært det ville det nok ha blitt fjernet da de også fjernet muligheten til å slette politikere ved kommunevalgene.
    Det tilsier at å stemme blankt har absolutt INGEN konsekvens.

 • Wasan Totland
  26 august 2022 10:18

  Hvis jeg var russiske ledere ville jeg omgående mobilisere for å eskalere produksjonen av krigsmateriell i så stor skala at det dreide seg om full krig. Den kommer, og det vet russerne.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Vi som snakker sammen»

Elitenes sirkulerende fellesskap: Politikk som springbrett

Forrige innlegg

Vi skal ikke ha meningsmangfold i skolen

Den norske skolen er et verksted for ensretting.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.