POSTED IN Krig-fred

Oberstløytnant:

De russiske flåteøvelsene er en melding til den norske regjeringen.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

ÅRSAK OG VIRKNING

Atter en gang vil Russland drive marineøvelser i internasjonalt farvann utenfor norskekysten. Det samme skjedde under NATO-øvelsen Trident Juncture høsten 2018. Tidligere har slike russiske øvelser bare foregått i Barentshavet. Grunn til det endrede russiske øvingsmønsteret er å finne i norsk utenriks- og forsvarspolitikk.

_____________________________________________________________________________

Med nedleggingen av vernepliktsforsvaret er Norge omgjort til et militært tomrom.

_____________________________________________________________________________
    

For å forstå grunnen til endringene må vi gå tilbake til 1949 og baseerklæringen til Sovjetsamveldet. Den sa at i Norge skal det ikke stasjoneres utenlandske baser eller kjernefysiske våpen. Dette er bekreftet ved fotnoter i NATO-erklæringen. Med et godt vernepliktsforsvar hvilte Norges sikkerhet på de to solide søylene, passivt i fred men med god evne til motstand i krig. NATO-medlemskapet var politisk ryggdekning, men heller ikke mer enn det. Forholdet til Sovjetsamveldet var formelt, og fungerte godt. 

I 1991 bestemte regjeringen Brundtland at vernepliktsforsvaret skulle legges ned, noe alle senere regjeringer har fullført. Norge ble gjort til et militært tomrom, men til sjøs utenfor Norge forholdt Russland seg like passivt som i den kalde krigens tid. 

I 2018 holdt sjef for Forsvarets Etterretningstjeneste et ugradert foredrag i Oslo Militære Samfunn. Der sa han overraskende at den største militære trussel mot Norge er i Nord-Atlanterhavet. Deretter kom like overraskende en ny militær langtidsplan for forsvaret, der hovedoppgaven er å sikre en troverdig avskrekking. Inntil da var hovedoppgaven å utgjøre en krigsforebyggende terskel. Leseren bes tenke over betydningen av begrepene: Norge har forlatt å være militært passiv i fred, til å uttale vilje til å være aggressivt. Å gi opp den trygge politikken uten utenlandske baser, men med et godt nasjonalt forsvar har fått følger i form av russisk flåteaktivitet.

Regjeringen Solberg har sluppet inn syv hundre soldater fra det amerikanske marinekorps for året rundt å øve i Norge. På vinterstid skal ett tusen soldater fra det britiske marinekorps ti år fremover øve krig nord for Polarsirkelen. Alene er dette småavdelinger uten nevneverdig militær verdi, men de signaliserer langt mer: Sammen med den endrede langtidsplan for Forsvaret, er Norge ukritisk blitt et element i NATO les USAs angrepsstrategi. Flykjøpene bekrefter dette. Både P-8 og F-35 som også fregattene, er ment å brukes i NATO-operasjoner i Nord-Atlanteren slik E-sjefen fortalte i OMS i 2018. Norge er uten forsvar for folk og land, de 21 000 lett utrustede heimvernsoldatene er utilstrekkelige styrker.
    

Det er endringen i norsk politikk som er grunn til at Russland sender sterke politiske signaler til regjeringen Solberg i form av militære øvelser, på en forsiktig måte å uttrykke misnøye. Langt andre og sterkere signaler må forventes dersom den norske regjeringen ikke endrer politikk.  

Einar Magnus Ødegaård

Oberstløytnant

Tidligere publisert i derimot.no
      

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Olav Sæther
  9 august 2019 8:55

  Den Norske regjeringen er for tungnem til å ta hintet. Nå skal de snart til Arendalsuka for å prate litt skit med servile medier.

  Svar
  • Jeg tror ikke at norske regjeringsmedlemmer er spesielt tungnemme, tvert imot så er vel dette en gjeng med dritsleipe jævler. Men sannheten er heller at den norske regjeringen ikke jobber for norske interesser, men derimot for den internasjonale anglo-zionistiske mafiaen.

   Svar
 • Ola Henriksen
  9 august 2019 11:16

  «Sammen med den endrede langtidsplan for Forsvaret, er Norge ukritisk blitt et element i NATO les USAs angrepsstrategi»

  / – På den måten bidrar Norge til en utvikling russerne frykter. Det er den amerikanske militærmakten russerne ikke vil ha nærmere sine grenser. /
  https://www.nrk.no/nordland/mener-norge-har-terget-russerne-1.14651862

  / …Russland ikke kommer til å la «militære forberedelser» like ved landets grenser forbli ubesvart og at landet vil sette i verk tiltak for å gjengjelde dette. /
  https://www.nrk.no/finnmark/nytt-russisk-missilsystem-satt-ut-pa-grensa-mot-norge-1.14653190

  Svar
 • Norges forsvar?
  En instans med dyre amerikanske våpen som leketøy, og nesten blottet for krigere.

  Eller for å si det på en annen måte: Vi tilrettelegger for et nytt 9.april.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA ut og Nato inn:

Krigene vil fortsette uten US-soldater.

Forrige innlegg

Rettssaken mot Julian Assange, dag 3

Hele prosessen virker helt surrealistisk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.