POSTED IN Filippinene

Oberstløytnant:

Betraktninger fra Asia.

0
Print Friendly, PDF & Email

Dagens nyhet her på Microsofts nyhetsside er en beskjeden liten notis om at Filippinene vil gjenoppta samarbeidet om et gassfelt i Sør-Kinahavet. Med hvem står det intet i overskriften.

Jeg har lagt merke til at flere kinesiske dignitærer har vært i Manila de siste to ukene etter USAs brautende melding om dannelse av en ‘allianse’ mot Kina. Det har også en høytstående kinesisk offiser fra deres vestlige militærområde som har ansvaret for Sør-Kinahavet. 

Delfin Lorenzana


Det eneste som kom ut etter møtet med general Lorenzana, som er forsvarsjef, var at det militære samarbeidet om et fritt og fredelig havområde skulle fortsette. Likeså har folk fra et kinesiske UD blitt meldt å ha hatt samtaler med utenriksministeren her i landet. I går uttalte han at det gode forholdet til Kina skulle videreutvikles………, uten å henvise til noe konkret. 

I dag sprakk nyheten som ikke skulle bli for godt kjent: Olje- og gassutvinningen på Scarbourogh Shoal skal gjenopptas sammen med Kina. (En komplett avtale om utbyggingen ble inngått og underskrevet for to år siden, min anmerkning) Kontraktøren for gassutvinningsoppdraget er China National Offshore Corp. Da er vel det meste bemerket.

Filippinenes eneste gassfelt i drift kalles Malampaya, som vil bli tømt i løpet de aller nærmeste år. Andre felt er ikke planlagt utbygd.

Dette energifattige landet hvor gass på 20 kilo beholdere er det ideelle for husholdningene til matlaging, vi bruker slike selv, trenger i høyeste grad mer gass fordi kjøp av ris fra utlandet til folket allerede belaster handelsbalansen. Skulle gasskjøp komme i tillegg ville det fort bli stor ubalanse import/eksport.  

KOMMENTAR: 

USAs Epstein var for en måned siden først ute med å reise rundt her i Asia for å danne en ‘allianse’ mot Kina, herunder ble Sør-Korea besøkt. 

Yoshihide Suga er en japansk politiker. Han ble 16. september 2020 utnevnt som Japans 63. statsminister. Wikipedia


Turen kan neppe ha vært særlig vellykket, fordi bare to uker deretter kom han igjen sammen med Pompeo. Et møte i Tokio siste uke mellom de to og  statsminister Suga fra Japan og utenriksministeren i India har sendt heller slappe signaler, som ikke er det minste forskjellige fra hva jeg har skrevet om før, absolutt intet nytt ble meldt etter samtalene. 


Mest er det å merke seg fra Tokiomøtet er at Sør-Korea ikke deltok. Med rimelig sikkerhet kan vi skrive at med Kim og jernvarene hans i Nord-Korea tør ikke Seoul å løfte en finger for å bistå USA i en konflikt med Kina. En slik situasjon vil heller føre til at de to Korea vil finne grunner til mer samarbeide fremfor å være fiender.

Det er vel ikke for intet at Kina inngikk frihandelsavtale med Sør-Korea for mange år siden, ref. de åtti års tidshorisont på avgjørelser der i Beijing.         

Enda en kommentar til Dutertes vingling mellom press fra USA og Kina er, at for en måned siden var han veldig pro-USA som fordømte Kina for ikke å godta havrettsdomstolens avgørelse om eierskap i Sør-Kinahavet.

Herunder klaget han på at ikke noe er blitt utbetalt av de 23 milliardene filippinske pesos som Kina skal bruke til å finansiere 27 forskjellige utbyggingsprosjekter.

Når en skal bygge broer må pengene går til byggingen og ikke i lommene til de som skal godkjenne byggingen.

Systemet her virker åpenbart slik: Regjering og parlament vedtar en plan og bevilger penger til f. eks. bygging av en bro. Planen sendes vedkommende departement, der de forskjellige funksjonærer får penger for å godta sin del av prosjektet. Deretter sendes planen og den reduserte pengesummen til regionbetyrelsen og deretter kommunene for ‘godkjennelse’ og de samme mekanismene.

En avisartikkel i Manila Bulletin for en tid tilbake var oppklarende. Om den skribenten nå lever eller ei vet jeg ikke.

TROR noen at kineserne vil være med på noe slik? Noen må lære på den harde, HARDE måten!

Einar Magnus Ødegård, oberstløytnant utenfor tjeneste 

Forsidebilde: Jason Cooper

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Fra Sveits kommer oppdatert informasjon:

Fakta om Covid-19.

Forrige innlegg

Tysklands utenriksminister:

North Stream 2 skal fullføres.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.