POSTED IN Kina, Russland

Nytt samarbeidsinitiativ:

Kina og Russland vil bygge månebase sammen.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Romfartspakten: Kina og Russland skal opprette månebase

Beijing og Moskva går for å utvikle eksperimentelle forskningsanlegg på månens overflate og i dens bane.

Russland og Kina har avduket planer for en felles månestasjon der Moskva søker å gjenerobre storheten under sine romfartsdager i sovjettiden, og Beijing girer opp sine egne utenomjordiske ambisjoner.

Selv om Russland en gang var i ledelsen av romfarten – de sendte den første mann ut i verdensrommet – har de kosmiske ambisjonene blitt svekket takket være svak finansiering og endemisk korrupsjon.

De har blitt satt i skyggen av Kina og USA, som begge har klokket inn store gevinster innen romforskning og vitenskap  de siste årene.

Den føderale russiske romorganisasjonen, mest kjent som Roskosmos eller RKA, er den nasjonale romorganisasjonen i Russland. Roskosmos er en videreføring av en etat som ble opprettet i 1992 etter oppløsningen av Sovjetunionen. Wikipedia

Den russiske romfartsorganisasjonen Roscomos meddelte på tirsdag at den hadde undertegnet en avtale med Kinas nasjonale romfartsadministrasjon (CNSA) om å utvikle et «kompleks av eksperimentelle forskningsanlegg opprettet på overflaten og / eller i bane rundt månen».

CNSA sa på sin side at prosjektet var «åpent for alle interesserte land og internasjonale partnere» i det ekspertene sa ville bli Kinas største internasjonale romfartssamarbeid hittil.

Russland forsøker på nytt å ta ledelsen i romkappløpet.

I år feirer man 60-årsjubileet for Russlands første bemannede romferd – det sendte Yuri Gagarin ut i verdensrommet i 1961, etterfulgt av den første kvinnen, Valentina Tereshkova, to år senere.

Derimot utførte den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA først sin første bemannede romferd i 1968.

Men Moskva har ligget bak både Washington og Beijing i utforskningen av månen og Mars de siste årene.

I mellomtiden har Kina – som har søkt et tettere partnerskap med Moskva – startet et eget vellykket romfartsprogram.

‘En virkelig stor greie’

I fjor lanserte Beijing sin Tianwen-1-sonde til Mars som for tiden kretser rundt den røde planeten.

Tianwen-1

Og i desember førte den stein- og jordprøver vellykket fra månen tilbake til jorden, det første oppdraget av denne typen på mer enn 40 år.

Chen Lan, en uavhengig analytiker som spesialiserer seg i Kinas romfartsprogram, sa at en slik felles romstasjon var «en stor avtale».

«Dette vil være det største internasjonale romfartssamarbeidsprosjektet for Kina, så det er viktig,» sa Lan.

Roscosmos-sjef Dmitry Rogozin skrev på Twitter at han inviterte CNSA-sjef Zhang Kejian til lanseringen av Russlands første moderne månelandingsfartøy, Luna 25, planlagt til 1. oktober – det første månelandingsfartøyet som er lansert av Russland siden 1976.

fokuset er på Mars

NASA har nå stilt siktet mot Mars med sine utholdenhetsrovere som gjennomførte sin første testkjøring på planeten i forrige uke. Organisasjonen har etter det tenkt å gjennomføre et mulig bemannet oppdrag til planeten, selv om planleggingen fortsatt er på et tidlig stadium.

Moskva og Washington samarbeider også innen romfartssektoren – et av få samarbeidsområder som er igjen mellom rivalene fra den kalde krigen.

Russland signerte imidlertid ikke den USA-ledede Artemis-avtalen i fjor for land som ønsker å delta i en måneutforskningsferd ledet av NASA.

Under Artemis-programmet, som ble kunngjort av den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump, planlegger NASA å lande den første kvinnen og neste mann på månen innen 2024.

Et nytt tilbakeslag for Russlands romfartsrykte medførte at Roscosmos i fjor mistet monopolet for mannskapsflyvninger til den internasjonale romstasjonen (ISS) etter det første vellykkede oppdraget fra det amerikanske selskapet Space X.

Elon Musks ‘Space X har blitt en nøkkelaktør i det nye romkappløpet og har kunngjort planer om å fly flere medlemmer av publikum til Månen i 2023 med en tur finansiert av en japansk millionær.

I mars landet også Space x en prototype rakett på Mars, men den eksploderte på landingsplassen.

https://www.aljazeera.com/economy/2021/3/9/planetary-pact-china-and-russia-to-launch-lunar-space-station

Source : AFP 

Overs av: J Bjoerkmo

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

En sammenligning av vaksinene mot svineinfluensa og korona.

Hva forteller tallene om farlighet?

Forrige innlegg

Antall smitta ikke viktig, men alvorlig sjuke.

Regjeringa innrømmer «mindre dokumentasjon på virkningen av enkelttiltak».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.