POSTED IN Sanksjoner

Nye toner?

EU-landene skjerper språket overfor USA.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Storbritannia vil ikke bøye av for USA-kravet om å droppe Huawei som leverandør til 5G-utbyggingen i landet. Det er et tegn i tiden.

Et annet tegn i tiden er det som gjengies under. EU er betydelig svekket etter Brexit og må markere seg som en internasjonal aktør det er nødvendig å regne med. Tyskland har nektet å gi etter for USA-kravet om å droppe North Stream 2. Prosjektet er forsinket som følge USA-truslene om sanksjoner overfor vest-europeiske selkaper.

Men sanksjonspolitikken overfor Russland har rammet EU-land sterkest av alle. Russland har klart å kompensere for tapet av markeder ved å vende seg østover mot Kina og Asia. Dermed er den økonomiske sanksjonspolitikken som USA påtvang EU mislykket og står for fall. Den har vært som å løfte en stein og slippe den på egne bein.

Men den har vært vellykt i den forstand at den har svekket en konkurrent som samtidig er en alliert.

Retorikk er viktig for å motivere til handling. Det er handlingen som fører til endring. Malt av  Pieter Isaacsz eller Reinhold Timm 

Når EU nå forsterker retorikken og protestene overfor USA gjenstår det å se om de tør å sette handling bak ordene. 

Det kan godt hende at dette er et tegn på at USAs makt til å påtvinge sin vilje overfor sine allierte nå går mot slutten. Det har ligget lenge i kortene, men det er noe helt annet å stritte aktivt imot enn å protestere for hele verden, men samtidig å følge med på ferden.

Den langsiktige utviklingen er likevel dette: USAs kontroll overfor allierte svekkes gradvis, men et åpent opprør er det bare Tyrkia som har levert så langt. Men de vest-europeiske allierte har ennå ikke klart å trosse USA mer enn i ord så langt. Norge følger som vanlig USA i tykt og tynt.

Knut Lindtner

EU-diplomater advarer USA. Ber dem stanse truslene om Iran.

Diplomatene sier at med bølle-taktikk vil ikke Trump oppnå noen ting.

Av Jason Ditz.

Tjenestemenn sier at etter at selv om  Trump truet med å innføre toll på biler fra EU, så gjorde de ingen ting overfor Iran når det gjelder atomavtalen. Europeiske diplomater kontaktet USAs utenriksdepartement og sa at  at dersom de sto på den harde linjen, så ville det bli siste gang at dette ville virke.

Det var diplomater fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia som kom med denne advarselen om at USAs taktikk var «helt uakseptabel», og at deres bølle-taktikk ikke ville hjelpe dem til å samle støtte mot Iran.

Donald Trump er kjent for å gå hardt ut i forhandlinger for å få best mulige avtaler.

Utenriksdepartementet ble overrasket over tonen i språket, og fortalte dette videre til Det Hvite Hus. Så kunne man merke seg at USA svarte på henvendelsen dagen etter.

Det var klart at president Trump ikke var spesielt fornøyd med ikke å få viljen sin. Og det blir rapportert at han klaget på europeerne på møtet til det økonomiske forumet i Davos. Han skal ha sagt at det er verre å gjøre forretninger med dem enn med kineserne.

Utenriksminister Mike Pompeo klaget også over at EU-landene ikke høylytt støttet USAs mord på den iranske generalen Qassem Soleimani. 

Europeiske tjenestemenn mente det var et «formålsløst aggressivt» trekk fra Trump, og at det helt manglet noen konkret  hensikt.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Jan Magne Skogan
  2 februar 2020 10:12

  USAs handelsbalanse ligger på et underskudd tilsvarende ca. 500 milliarder kroner i måneden! Under Trump har underskuddet økt, til tross for hans iherdige forsøk på å snu trenden. Dette selv om amerikansk eksport også har steget til nye høyder.

  Årsaken til dette ligger i at amerikansk økonomi går godt for tiden, med høy grad av sysselsetting, som fører til økt handel på importerte varer.

  Trump ønsker å ‘industrialisere’ den forbrukerdrevne finansøkonomien. Det er en krevende oppgave, men sannsynligvis helt nødvendig skal USA opprettholde sin posisjon som supermakt.

  Sett fra Tyskland og Kinas ståsted er det en ugunstig utvikling for de er allerede godt etablerte industriøkonomier som leverer varer til forbrukerøkonomiene.

  Kina har forøvrig et stort ledig potensiale ved å fase inn større forbruk i eget land.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Trump og Netanyahus plan.

Sender to-statløsningen dit den hører hjemme – i grava.

Forrige innlegg

Strategisk seier for Kina?

Storbritannia vil akseptere Huawei-teknologi.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.