POSTED IN Kina, USA

Nye provokasjoner

USA-tropper på kinesisk territorium.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USA anerkjenner Taiwan som en del av Kina. Samtidig gjør de alt de kan for å forhindre gjenforening. Og på toppen av dette utplasserer de egne soldater på det de anerkjenner som kinesisk område uten å spørre Kina. Dette blir naturligvis oppfattet som en provokasjon i Kina.

Men slik er det blitt. USA har i lang tid kunnet tillate seg handlinger som ingen andre stater har kunnet i kraft av sin politiske, økonomiske og militære styrke. Den tiden er nå snart forbi og det er klart det smerter å måtte innrette seg i verden som alle andre.

I stedet for å tilpasse seg en ny verdensorden som er i emning velger USA-ledelsen å stritte imot. Det fører til unødvendige konflikter med andre land og vil på sikt svekke USA. Endringene vil før eller siden nå USA enten de stritter imot eller ikke. Men det er slik med imperier før de kollapser. Mange sloss mot historiens elv imot så lenge de kan.

Dette er en meget farlig politikk, det tror jeg mange forstår. Hva har USA militære styrker 5 kilometer fra det kinesiske fastlandet å gjøre – og på et område de sjøl anerkjenner som kinesisk?

Knut Lindtner
Redaktør

Taiwan bekrefter tilstedeværelse av amerikanske spesialstyrker på øyer nær Kinas kyst


Kinmen-øyene ligger bare noen få miles fra den kinesiske byen Xiamen


av Dave DeCamp

Taiwans forsvarsminister Chiu Kuo-cheng bekreftet torsdag tilstedeværelsen av US Army Special Forces-soldater i Kinmen, en gruppe øyer som kontrolleres av Taiwan, men som ligger like utenfor kysten av fastlands-Kina.

Noen deler av Kinmen-øyene ligger bare 4 km unna den kinesiske fastlandsbyen Xiamen. Tilstedeværelsen av amerikanske tropper på øyene ble først rapportert av taiwanske medier forrige måned.

Chiu bekreftet den svært provoserende utplasseringen da han ble spurt om en ny rapport fra det amerikanske mediet SOFREP som sa at amerikanske grønne «luer» har inntatt «permanente stillinger» som militærrådgivere i Kinmen. De amerikanske soldatene er også utplassert i Penghu, en taiwanesisk-kontrollert øygruppe omtrent 30 mil vest for hovedøya Taiwan og 70 mil øst for fastlands-Kina.


SOFREP-rapporten sa at de amerikanske grønne «luene» var stasjonert ved den taiwanske hærens amfibiske kommandosentre. Utplasseringen ble utført i henhold til bestemmelser i 2023 National Defense Authorization Act, som ba USA om å lage et omfattende treningsprogram for det taiwanske militæret.

Det nye samarbeidet inkluderer de amerikanske troppene som trener taiwanske styrker på Black Hornet Nano, en kompakt militærdrone. Chiu sa at tilstedeværelsen av de amerikanske grønne «luene» var en «læringsmulighet» for Taiwans militære.

USA har økt sin militære og diplomatiske støtte til Taiwan betydelig de siste årene, og har økt spenningen med Kina. I fjor utplasserte USA rundt 200 soldater til Taiwan, og markerte den største kjente amerikanske militære tilstedeværelsen på øya siden USA trakk sine tropper ut etter at Washington avbrøt diplomatiske forbindelser med Taipei i 1979.

USA begynte også nylig å gi Taiwan en spesiell type militærhjelp. Helt fra 1979 har USA alltid solgt våpen til Taiwan, men aldri finansiert kjøpene eller levert våpen gratis før i fjor.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norge har ingen egen utenrikspolitikk.

Den bestemmes i Washington (Tel Aviv).

Forrige innlegg

Tidligere vitenskapelig rådgiver for Pfizer, Mike Yeadon:

Covid-Sprøytene er produsert for å redusere fruktbarheten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.