POSTED IN Tyskland

Nye politiske rystelser i tysk politikk.

Vil det tyske partiet tilsvarende SV/Rødt falle ut av forbundsdagen?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Kan Sahra Wagenknecht bli et jordskjelv i tysk politikk?

Av Jan Herdal

«Moskvas femtekolonne i Tyskland går på offensiven». Dette er tonen i tyske systempartier og medier når Sahra Wagenknecht nå gjør alvor av saken, tar med seg ni andre medlemmer av Forbundsdagen og etablerer partiet Bundnis Sahra Wagenknecht (BSW). Det er valg om to år.

Det kommende partiet har fått 12 prosent på siste Insa meningsmåling. Bloomberg skriver at en av fem tyskere kan tenke seg å stemme på partiet. Noe i nærheten av et slikt resultat vil bli et jordskjelv i tysk politikk. Partiet håper å ta velgere fra Die Linke og sosialdemokratene, som allerede er på knærne. 

Die Linke er nede på 4 prosent, og hvis det ikke skjer noe helt spesielt, vil partiet trolig falle ut av forbundsdagen neste gang. Et «venstreparti» underkastet Washingtons og EUs agenda er ikke noe venstreparti. Det er bare latterlig, som «venstrepartiene» Rødt og SV i Norge.

Ifølge meningsmålingen vil BSW i første omgang kapre velgere fra det såkalte ytre høyre-partiet AfD. På meningsmålingen taper de 5 prosent. Det sier vel litt om hvor mange som hittil har støttet AfD i mangel av et reelt venstrealternativ. 

Med 18 prosent er AfD i følge denne meningsmålingen likevel klart Tysklands nest største parti, foran sosialdemokratene med 15,5 prosent. Narren Scholz har trolig kurs mot 10 prosent.

Søppelavisa Bild skriver at Putin kjører på to spor i Tyskland, et til høyre med AfD, og Wagenknecht tar seg av resten. Begge partier vil stanse våpenleveransene til USAs marionettregime i Kiev, og går inn for normal kontakt med og forhandlinger med Russland. Med dette menes bl.a. fortsatt kjøp av rimelig russisk energi, som i en generasjon har lagt grunnlaget for tysk industri og velferd.

Dette er ikke akkurat høyreorientert, snarere fornuftsorientert. Men det ville være et under om man i et Tyskland der stadig flere har problemer med å vite hvilket kjønn de tilhører, skulle greie å opprettholde rasjonelle forestillinger om venstre og høyre.

Wagenknecht har bakgrunn fra Det sosialistiske enhetspartiet SED i det tidligere DDR, og har lite til overs for det «moderne» woke-venstre. Som marxist og forkjemper for arbeidernes rettigheter er hun motstander av ukontrollert migrasjon. Hun støtter ikke den ofte hyklerske kampen for all verdens minoriteter, som lett kan brukes til å spore av klassiske marxistiske hovedsaker, som f. eks. fredsarbeidet.

Freden er det viktigste av alt. Når venstresiden glemmer det mister den sin identitet.

Det nye partiet vil også være motstander av den israelske bombingen av Gaza, til forskjell fra systempartiene, som unisont legger hovedvekten på Israels rett til å eksistere, og bombarderer de som forsvarer palestinerne rettigheter, inkludert en egen stat, og vil ha slutt på blodbadet med beskyldninger om antisemittisme.

Det spesielle med Wagenknecht er at hun ble valgt inn i forbundsdagen fra Vest-Tyskland, mens hovedbasis for venstresiden i dagens Tyskland alltid har vært det tidligere DDR-området. Håpet er at det nye partiet skal trekke flere velgere fra de vestlige delene av landet.

Sahras mann Oscar Lafontaine ledet i sin tid venstrevingen i det sosialdemokratiske partiet SPD. Han var partiets formann da det vant valget i 1998 og Gerhard Schröder ble forbundskansler. Schröder er nå mobbet ut av all kontakt med det tyske etablissementet på grunn av sitt fortsatt gode, fornuftsbaserte forhold til Moskva. 

I dagens koko-Tyskland er det, som i EU, krig og mccarthyisme som representerer «fornuften». Men heller ikke politiske mareritt varer evig.

Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Et jordskjelv i norsk politikk høres besnærende; ikke regn med meg i redningsmannskapene.
    Hyl gjerne på hjelp, men sorry, har ikke tid, jeg er veldig opptatt. Med å røyke min sigarett.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tidligere tysk kansler: Krigen kunne vært unngått.

USA blokkerte fredsavtale mellom Ukraina og Russland.

Forrige innlegg

Multipolar verden?

USA stritter imot med alt av ressurser og ny opprustning.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.