POSTED IN USA

Nye aggressive tiltak av den nye USA-regjeringen:

CIA får på nytt en sentral posisjon for utenrikspolitikken.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det kommer stadig flere urovekkende meldinger fra USA om at det legges opp til en mer konfronterende og aggressiv utenrikspolitikk overfor Kina, men ikke minst Russland. Forholdet til sistnevnte land har direkte konsekvenser for Norge som ikke bare er et naboland, men som ligger tett innpå en av Russlands helt sentrale sjømilitære baser.

Når vi plasserer USAs atomubåter i Tromsø og deres bombefly på Ørlandet gjør vi disse stedene til direkte russiske bombemål i tilfell konflikt/krig.

President Barack Obama startet 7 kriger i sin presidentperiode. Det er USA-rekord. Han fikk Nobels fredpris.

At det fra den nye USA-administresjonens  side gjøres stadig nye truende grep, som det som fremgår av artikkelen under,  forteller oss hvilken karakter denne regjeringen har. Den skal åpenbart videreføre krigspolitikken til USA helt tilbake fra 1990-tallet som ble avsluttet med Obama. 

Det blir stadig tydeligere for meg at Donald Trump faktisk var en vending mot en annen og noe mindre aggressiv USA-politikk. Selv om han ikke var noen fredsengel  og hadde en truende retorikk, så drev han en langt mindre konfronterende politisk praksis enn det som Biden-administrasjonen nå legger opp til.

Nå er ikke verden den samme som for 4 år siden. USA er relativt svekket i forhold til Kina og Russland. Denne prosessen fortsetter naturligvis godt hjulpet av det store indre konfliktene i USA og den økonomiske nedgangen i landet.

Faren er jo at en militær og økonomisk kjempe som har vært enerådende vil prøve å statuere et militært eksempel både til innvortes og til avskrekkende utvortes bruk, men hvor de i en krise oppdager at konvensjonelle muskler ikke lenger stekker til.

Knut Lindtner

President Biden gjenoppliver verktøy for «amerikansk imperialisme»

USAs president Joe Biden har nettopp opphevet reformen i det nasjonale sikkerhetsrådet (National Security Council – NSC) som ble gjennomført av hans forgjenger, Donald Trump [1].

Etter at sistnevnte kom til makten, ekskluderte han CIA-direktøren og formannen for Den militære sjefsnemnd fra rådets faste møter [2]. På den måten isolerte han NSC fra innflytelsen av US-imperialismens hovedarkitekter. Takket være denne reformen kunne han bli den andre presidenten siden andre verdenskrig som ikke har startet en ny krig. Den første presidenten var demokraten Jimmy Carter som ble valgt i kjølvannet av en serie av åpenbaringer som fremhevet statskuppene og attentatene som hadde blitt gjennomført av CIA over hele verden.

President Bidens nylige sjakktrekk tydeliggjør at han har som hensikt å gjenopplive CIAs kjeltringstreker. CIA-direktøren og formannen for Den militære sjefsnemnd skal igjen få delta i alle møter av det nasjonale sikkerhetsrådet, men ikke nødvendigvis i slike som involverer «Principals», dvs. de viktigste statstjenestemennene.

[1] “Memorandum on Renewing the National Security Council System”, Joe Biden, The White House, February 4, 2021.

[2] “Donald Trump winds up “the” organization of US imperialism”, by Thierry Meyssan, Translation Anoosha Boralessa, Voltaire Network, 31 January 2017.

Oversatt av Maria Neumann

Forsidebilde: Sergiu Nista

https://www.voltairenet.org/article212152.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Panama svikter USA.

Anerkjenner Maduro som Venezuelas legitime president.

Forrige innlegg

Nå kommer personangrepene:

Professor angripes for Russland-vennlighet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.